A treia rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european va avea loc joi, la Bruxelles, în condițiile în care oficiali europeni de la cel mai înalt nivel au spus de mai multe ori, în ultimele zile, că Laura Codruța Kovesi rămâne candidata PE pentru această funcție.

O altă rundă de negocieri, ultima, conform calendarului propus, ar putea avea loc pe 10 aprilie. Surse diplomatice apropiate negociatorilor din partea statelor UE au declarat, pentru HotNews.ro, că numirea unui procuror-șef european ar trebui să se facă destul de repede, pentru ca acesta să poată organiza activitatea viitorului Parchet European (EPPO) care să funcționeze din noiembrie 2020.

Parlamentul şi Consiliul trebuie să numească, de comun acord, un procuror-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit.

Instanța supremă a decis miercuri seară ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara.

Președintele PE, Antonio Tajani, a declarat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva lui Kovesi, adăugând că ea rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european. El a făcut aceste declarații la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, cerând autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului European.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reluat, miercuri, mesajul “clar” că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-șef european, precizând că este important ca aceasta să-și poată prezenta candidatura, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie.

Sursa: www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here