fbpx
marți, septembrie 26, 2023
25 C
Ploiești
spot_img

Tribunalul Prahova a amânat de cinci ori să dea sentința în dosarul fostului primar din Câmpina, Horia Tiseanu

Citește Și

- Reclamă -

Tribunalul Prahova a amânat pentru a cincea oară să se pronunțe în dosarul în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este judecat pentru trafic de influență. Fostul edil a fost trimis în judecată de DNA Ploiești în decembrie 2017.

Tribunalul Prahova a rămas în pronunțare în această cauză de la finalul lunii februarie 2023, iar de atunci judecătorii tot amână să dea sentința. Următorul termen a fost stabilit în data de 31 mai 2023.

- Reclamă -

Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, Carmen Gheorghe, fostul director al Poliţiei Locale Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu, director economic al Primăriei Câmpina la data săvârşirii faptelor (între timp decedat), şi Costin Micu, reprezentantul unei societăţi private, au fost trimişi în judecată de către DNA Ploieşti în data de 4 decembrire 2017.

Ancheta judecătorească a fost reluată de la zero, în noiembrie anul trecut, de un alt complet de judecată.

Judecătorul care a analizase până atunci probele în dosarul fostului edil câmpinean şi a audiat martorii a avansat la instanţa superioară. 

- Reclamă -

Conform principiului continuităţii, membrii completului care judecă procesul trebuie să rămână aceiaşi în tot cursul judecăţii.

Acuzaţiile DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupţie au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, Horia Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări ce urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei municipiului Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei.

În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta.

- Reclamă -

Pe de altă parte, în perioada iulie 2014 – iulie 2015, Tiseanu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, ”beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive”, arată DNA

Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, primăria municipiului Câmpina nu avea dreptul de a achiziţiona niciun fel de autoturism pentru folosinţa proprie.

Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei).

Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală (este de menţionat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme).

Procurorii susţin că Horia Tiseanu ”i-a determinat pe angajații unei unităţi aflată în subordinea Primăriei municipiului Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii, un nr. de 1.409 bonuri valorice carburant a 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

VIDEO Angajată a unui magazin Profi, bătută cu pumnii și picioarele de mai mulți tineri din Ploiești

Șefa de tură a magazinului Profi din cartierul ploieștean Malu Roșu a fost bătută cu pumnii și picioarele de...