După scandalul provocat de rezultatele slabe obținute de către elevii români la testele PISA, un profesor din Prahova demonstrează simplu cât de mult a scăzut calitatea învățământului românesc în ultimele trei decenii.

Petre Apostol (73 de ani), profesor de matematică din Prahova, a publicat pe pagina sa de Facebook subiectele pe care elevii absolvenți de gimnaziu în anul 1985 le-au avut de rezolvat la examenul de admitere pentru treapta I, așa cum se numea atunci examenul de admitere la liceu. Dificultatea subiectelor este cu mult peste ceea ce învață în prezent elevii de clasa a VIII-a. Profesorul Petre Apostol este convins că nici măcar elevii de nota 10 la matematică nu pot rezolva exercițiile pe care părinții lor le-au primit la examenul de admitere în liceu în anul 1985.

”Subiectele de mai jos au făcut obiectul examenului de admitere la liceu în anul 1985.
Dați spre rezolvare aceste subiecte unui elev de clasa a IX-a, care a avut la evaluarea națională nota 10 și vă garantez că nu ia nici măcar nota 5.

Asta pentru că nivelul învățământului matematic a scăzut foarte mult. Pe de o parte multe din noțiunile matematice au fost eliminate, iar cele rămase au fost mult simplificate, multe dintre ele fiind date elevilor fără demonstrație, pe de altă parte dificultatea subiectelor la evaluarea națională a scăzut foarte mult”, scrie profesorul Petre Apostol.

În fotografiile atașate sunt prezentate integral subiectele date la matematică la examenul de admitere în liceu în anul 1985 (foto jos).

La Matematică rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. 14 puncte a pierdut România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012, conform edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here