Imagine de Денис Резник de la Pixabay

Oficialii ucraineni susțin că trupele ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl au “jefuit și distrus” un laborator din incintă, transmite BBC, citat de news.ro.

Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză, care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.

Agenţia de stat a anunţat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea “probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.

Laboratorul a costat aproximativ șase milioane de euro și conținea “echipamente de analiză valoroase”, despre care agenția susține că nu erau disponibile în altă parte a Europei.

Cernobîl este centrala unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, în 1986, și deși nu mai este o centrală funcțională necesită un management constant.

Ruşii au capturat centrala încă din primele zile ale războiului început pe 24 februarie și au ținut muncitorii ostatici câteva săptămâni înainte ca unii să fie eliberați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here