birocratie

birocratieDacă eşti om de afaceri ia un loc comod şi pregăteşte-te să-ţi fie scurtcircuitaţi neuronii cu o poveste care îţi va face părul măciucă. Şi, bineînţeles, te va face să exclami: “băăă, le las baltă de afaceri în România şi emigrez în Congo”! Povestea noastră începe abrupt de simplu cu un import, apoi continuă cu nişte controale ale Vămii, se transformă într-o odisee pe vreo trei-patru ani cu dosare penale finalizate cu NUP şi controale la sediu de firmă şi ajunge în tribunal unde… povestea continuă.

Antidumping pentru China…
Artsani Ploieşti este unul dintre liderii pieţei de bricolaj din Prahova. Ca să-şi menţină poziţia, managementul este într-o continuă căutare de furnizori care să satisfacă pretenţiile clienţilor referitoare la raportul calitate/preţ. După acest principiu, în anul 2011, în contextul unui război economic UE – China referitor la produsul “fibră de sticlă”, Artsani caută şi găseşte un furnizor în Republica Malaezia de la care cumpără trei containere. Iată pe foarte scurt contextul în care sunt făcute importurile.
În anul 2011, UE constată că importurile din Republica Chineză se fac la preţuri atât de mici încât dau peste cap orice efort al concurenţei europene de a ţine pasul şi bagă faliment pe bandă rulantă producătorii din ţările membre. Este sesizat OLAF, organismul european care se ocupă, printre altele, de investigarea posibilelor fraude sau atentate la siguranţa economică a Uniunii. Inspectorii OLAF constată că este mai mult decât posibil ca statul Chinez să încurajeze producătorii proprii să aplice o politică de dumping în scopul monopolizării pieţei europene. Ca urmare a acestui rezultat, pentru a proteja producătorii europeni, OLAF propune şi este aprobată de toate ţările membre UE o taxă antidumping, în valoare de 62, 9 % din valoarea în vamă a marfurilor (fibră de sticlă, în cazul de faţă) importate din China. Până aici totul este corect, normal, firesc, obligatoriu chiar. Până aici, adică până la Vama şi Fiscul românesc.
extins la Malaezia…

Citește mai departe aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here