Primarul Adrian Dobre a anunțat la întâlnirea cu reprezentanții mass-media de marți, 10 iulie, că va avea o ședință cu reprezentanții ADI (Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară) Deșeuri Prahova și cei ai Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești pentru a sesiza, încă o dată, faptul că societatea de salubrizare încalcă contractul. Ședința a avut loc miercuri, 13 iulie, și potrivit surselor din cadrul ședinței primarul Adrian Dobre a explicat punctual care sunt prevederile contractuale pe care Rosal le încalcă și a solicitat să fie luate măsurile prevăzute în contract, cu atât mai mult cu cât primăria Ploiești nu este singura nemulțumită de activitatea operatorului. Potrivit acelorași surse, primarul Dobre este determinat să meargă până la rezilierea contractului în cazul în care problemele nu vor fi rezolvate.

În Ploiești Rosal intervine în baza a două contracte. Unul din contracte este încheiat cu ADI Deșeuri și, în baza acestuia, operatorul de salubritate colectează deșeurile de la platformele de colectare din 36 de localități din Prahova, inclusiv din Ploiești, dar și din zona adiacentă platformelor. Monitorizarea serviciilor prestate și sancționarea atunci când nu este respectat contractul sunt realizate de către ADI Deșeuri. Cel de-al doilea contract este încheiat direct cu municipalitatea, iar primăria alocă în baza acestui contract trei milioane de lei lunar pentru curățenia căilor publice. Prestarea serviciilor din contractul pentru CCP (curățenie căi publice) este monitorizată de Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești.

Una din problemele majore pe care le-a semnalat primarul Dobre este aceea că municipalitatea plătește sume de bani pe care în mod normal ar trebui să le plătească cetățenii. Prin contractul încheiat cu ADI Deșeuri, Rosal are obligația de a semna contracte cu locuitorii localităților din asociație, care să achite contravaloarea serviciului de ridicare a gunoiului. Edilul-șef a anunțat că Rosal nu a încheiat contracte cu toți locuitorii Ploieștiului, aproximativ un sfert din populație neplătind acest serviciu la ora actuală, deși chiar și aceștia aruncă gunoaie și, de cele mai multe ori, o fac pe domeniul public. Mașinile Rosal vin, colectează gunoaiele, dar facturează primăria în baza contractului de CCP.

În mod normal, Rosal trebuia să pună la dispoziția municipalității o listă cu cei care nu au semnat contracte de colectare deșeuri, iar municipalitatea să-i taxeze prin SPFL. Adrian Dobre spune însă că Rosal nu a făcut acest lucru si prin urmare primăria nu poate recupera banii de la cei care nu plătesc.

Orașul pare dominat de gunoaie în ultima vreme, iar primarul a declarat că este nemulțumit de cum a ajuns să arate municipiul. Sunt gunoaie la tot pasul, pe străzi și în intersecții, iar platformele de colectare deșeuri dau pe afară de gunoaie. Potrivit surselor din ședința de miercuri ADI Deșeuri, primarul Adrian Dobre a solicitat inclusiv o modificare a programului de colectare. În contextul temperaturilor ridicate, în unele zone este insuficient să fie realizată colectarea o dată pe zi, astfel că a solicitat să se intervină chiar și de trei ori pe zi, acolo unde este cazul, cum ar fi zona centrală.

Iar aici intervine o nouă problemă. Primarul le-ar mai fi spus celor de la ADI că așa cum Rosal nu a încheiat contracte cu persoanele fizice pentru colectarea deșeurilor, nu s-a obosit să facă acest lucru nici cu persoanele juridice, care aruncă gunoaiele la platformele de colectare care devin astfel supra-încărcate, dar și adevărate focare de infecție, dacă ne raportăm la societățiile de alimentație publică, cu deșeuri ușor perisabile, care se împut rapid.

Vezi mai jos imagini cu mai multe zone din Ploiești unde gunoaiele zac neridicate de operatorul de salubritate. Fotografiile au fost realizate joi dimineață, 12 iulie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here