fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Un afacerist care ar fi preluat o parte din afacerile „Cămătarilor” şi „Caranilor” este vizat de perchezițiile DIICOT de joi dimineață

Citește Și

- Reclamă -

Procurorii DIICOT desfăşoară joi 29 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice.

Potrivit unor surse judiciare citate de adevarul.ro, această grupare ar fi condusă de Ştefan Petre, zis „Fane”, persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale. Acesta ar fi constituit alături de alte persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă – oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către terţe persoane aflate , de regulă într-un impas financiar de moment. „Ulterior, pentru a-şi asigura veniturile, dar şi pentru a aveo pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită”, arată sursele judiciare. Cazul este instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Structura Centrală.
Ştefan Petre, zis „Fane”, ar fi intrat în afacerile cu împrumuturi după ce mai multe clanuri de notorietate din Bucureşti, printre care „Caranii” şi „Cămătarii”, au fost destructurate de procurorii DIICOT. Membrii iniţiali ai grupului infacţional, au identificat în afaraă de perceperea dobânzii mascate, o altă metodă de a realiza profituri,în afa de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine proprietatea . Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracţional a unui nou membru, respectiv a unui executor judecătoresc, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară.
Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii prin invocarea pretinsului interes al membrilor grupului de a crea o aparenţă de legalitate a activităţii de acordare a împrumutului cu dobândă. „Prin încheierea în acest sens a unui contract autentificat de un notar public, aceştia îşi atingeau scopul scopul real al activităţii lor care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătoreşti susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice , trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului care s-a erijat într-un veritabil «consigliere» prin furnizarea de sfaturi şi soluţii juridice aparent legale, menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracţional organizat”, susţin sursele judiciare.
sursa: adevarul.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut