fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Un căutător de comori din Prahova a descoperit un tezaur unic în România

Citește Și

- Reclamă -

Un pasionat de istorie a descoperit în zona de sud a judeţului Prahova un tezaur de podoabe şi monede bizantine puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates, în anii 1078-1081.

Cristian Cojanu, cel care a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova.

- Reclamă -

Tezaurul este alcătuit din 40 de piese de cercei şi monede din metal preţios şi este unicat în România, susţin muzeografii din Prahova. Potrivit sursei citate, podoabele ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină.

Podoabele ”ilustrează relaţiile populaţiei şi a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaşte în România nici un tezaur similar care să conţină piese de podoabă şi un grup compact de monede din electrum din acelaşi tip puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta oraşelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) şi ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre şi Munţii Carpaţi la sfârşitul secolului al XI-lea”, potrivit unui comunicat al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Muzeografii urmează să efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Pe piața ”neagră” o monedă de acest tip se poate vinde chiar și cu 300 de euro, dar prețul variază în funcție de starea obiectului, de raritatea lui și, evident, de ”moda” momentului.

- Reclamă -

Locul în care a fost făcută descoperirea nu a fost dezvăluit. Se știe doar că este în sudul județului.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Tezaurul a apartinut unui conducator local care l-a ingropat la navalirea pecenegilor. Un peceneg nu prea avea motive sa ingroape averea. Cronicarul Skylitzes a aratat ca la cetatea Constantiniana Daphne (judetul Calarasi acum) erau conducatori locali care s-au supus imparatului roman Tzimiskes.

  2. Tezaurul a apartinut unui conducator local care l-a ingropat la navalirea pecenegilor. Un peceneg nu prea avea motive sa ingroape averea. Cronicarul Skylitzes a aratat ca la cetatea Constantiniana Daphne (judetul Calarasi acum) erau conducatori locali care s-au supus imparatului roman Tzimiskes (971)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut