fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Un celebru magistrat din Prahova a cerut să nu-l judece pe șeful Poliției Sinaia, acuzat de corupție

Citește Și

- Reclamă -

Zinica Trandafirescu, fost comandant al Penitenciarului de Femei de la Târgșor, în prezent judecător în cadrul Tribunalului Prahova, a cerut să nu judece dosarul penal în care inculpat este Marin Tudorică, fostul șef al Poliției din Sinaia, deferit justiției pentru fapte de corupție.

Zinica Trandafirescu a invocat faptul că se află în incompatibilitate conform dispozițiilor articolului 64., litera f din Codul de Procedură Penală. Conform articolului invocat, care se referă la competența organelor judiciare, la litera f se precizează că incompatibilitatea derivă din faptul că “există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată”.

- Reclamă -

Zinica Trandafirescu este soția comisarului șef Ionel Trandafirescu, fostul adjunct al comandantului Inspectoratului Județean de Poliție Prahova. Ionel Trandafirescu s-a pensionat în luna martie a acestui an și a fost la conducerea unității în perioada în care Tudorică Marin conducea Poliția din Sinaia.

“Admite cererea de abtinere formulata de doamna judecator TRANDAFIRESCU ZINICA, in dosarul nr.5234/105/2016, ca fiind intemeiata. In baza disp. art. 64 lit.f c.p.p. constată că doamna judecător Trandafirescu Zinica este incompatibilă să soluţioneze cauza ce face obiectul dosarului nr.5234/105/2016, aflat pe rolul Tribunalului Prahova. In baza dispoziţiilor legale din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, cauza va fi repartizată aleatoriu. Definitivă”, conform portalului instanțelor de judecată.

Conform Codului de Procedură Penală în vigoare, un judecător este incompatibil să judece un dosar dacă:

- Reclamă -

a) a fost reprezentant sau avocat al unei părţi ori al unui subiect procesual principal, chiar şi în altă cauză;

b) este rudă sau afin, până la gradul al IV-lea inclusiv, ori se află într-o altă situaţie dintre cele prevăzute la art. 177 din Codul penal cu una dintre părţi, cu un subiect procesual principal, cu avocatul ori cu reprezentantul acestora;

c) a fost expert sau martor, în cauză;

d) este tutore sau curator al unei părţi sau al unui subiect procesual principal;

- Reclamă -

e) a efectuat, în cauză, acte de urmărire penală sau a participat, în calitate de procuror, la orice procedură desfăşurată în faţa unui judecător sau a unei instanţe de judecată;

f) există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată.

(2) Nu pot face parte din acelaşi complet de judecată judecătorii care sunt soţi, rude sau afini între ei, până la gradul al IV-lea inclusiv, ori se află într-o altă situaţie dintre cele prevăzute la art. 177 din Codul penal.

(3) Judecătorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiaşi cauze într-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei după desfiinţarea ori casarea hotărârii.

(4) Judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac.

(5) Judecătorul care a participat la soluţionarea plângerii împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată nu poate participa, în aceeaşi cauză, la judecata în fond sau în căile de atac.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut