fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Un consilier local aruncă bomba: Ce se întâmplă, de fapt, cu cazanul care trebuia să asigure apa caldă pentru Ploiești

Citește Și

- Reclamă -
Consilierul local Alexandru Ștefan (partidul Prahova în Acțiune) a prezentat informații nefăcute publice până acum, referitoare la situația celebrului cazan CAF-2 care a asigurat, până la 1 august, apa caldă pentru Ploiești. 

Potrivit studiului de oportunitate prezentat de consilierul local, aprobat de Consiliul Județean Prahova și de Consiliul Local Ploiești încă din 2021, cazanul CAF-2 trebuia înlocuit oricum la finalul acestui an.

Înlocuirea acestuia este obligatorie, iar repararea lui ar fi putut asigura furnizarea apei calde și a căldurii doar până la finalul anului.

- Reclamă -

Soluția prezentată în studiul de oportunitate era înlocuirea acestuia cu două cazane noi, cu o capacitate de 50 de Gigacalorii, cu finanțare de Consiliul Județean, care este proprietarul CET-ului Brazi și a rețelei primare de distribuție (rețeaua de conducte de la cazane la intrarea în oraș).

De aceea, în opinia consilierului local de Prahova în Acțiune, actualul demers făcut de autorități, anume trecerea CET-ului de la Consiliul Județean la Consiliul Local Ploiești nu rezolvă problema apei calde.

„Indiferent în patrimoniul cărei entități de află CET Brazi, infrastructura se dovedește că nu mai corespunde cerințelor tehnice. Indiferent că este la Consiliul Județean, că va trece la Consiliul Local, nu va rezolva problema apei calde de la 1 septemebrie.

- Reclamă -

Pe ploieșteni nu îi interesează cine este proprietarul CET Brazi, iar disputele dintre administrația locală și cea a județului a complicat și mai mult situația. Problema nu se rezolvă cu aruncarea responsabilității de la Consiliul Județean la Consiliul Local.

Principalul furnizor de agent termic este cazanul CAF 2. Acest cazan a fost și obiectul disputei între părți, în sensul că operatorul susține că necesită reparații, în timp ce Consiliul Județean susține că este operabil.

Avem acest studiu de oportunitate aprobat în aprilie 2021, atât de Consiliul Județean, cât și de Consiliul Local, potrivit căruia CAF 2 poate funcționa în regim derogatoriu până la finele anului 2022. Acest cazan nu mai poate fi modernizat pentru conformitatea cu prevederile europene și legislația românească, fiind necesară înlocuirea.

Se vorbește în mod expres despre înlocuire.

- Reclamă -

Soluția era ca finanțarea pentru cele două CAF-uri să fie asigurată din bugetul Consiliului Județean”, a explicat Alexandru Ștefan.

Între timp, situația s-a complicat atât de tare, încât a dus blocarea totală a furnizării apei calde, serviciu sistat în Ploiești începând cu 1 august.

Operatorul Termoficare Prahova SA a oprit cazanul invocând necesitatea reparațiilor, însă reprezentanții firmei au susținut mereu că respectivul cazan poate fi operat după terminarea lucrărilor prin care s-ar fi obținut, totodată, și avizul ISCIR de funcționare care expiră la finalul anului.

Aici se observă discrepanța dintre informațiile cu care vine consilierul Alexandru Ștefan și cele prezentate de operator.

Consilierul susține că raportul de oportunitate asumat de CJ prevede înlocuirea cazanului, Termoficare Prahova merge pe ideea că poate fi obținut avizul care îi prelungește durata de viață prin lucrările de reparație.

Reamintim că operatorul a sistat furnizarea apei calde invocând probleme tehnice majore la CAF 2.

Consiliul Județean a solicitat apoi rezilierea contractului, pentru nerespectarea clauzei de neîntrerupere a serviciului. Potrivit legii, operatorul este obligat să presteze serviciul timp de 90 de zile după reziliere, ceea ce nu face în prezent tocmai din considerentele tehnice invocate.

 

Soluția prezentată de consilierul local scoate din ecuație, pentru moment, CET Brazi. Alexandru Ștefan propune instalarea a patru cazane mobile în Ploiești, care să fie racordate la rețeaua de gaze și care să pompeze agentul termic (apă caldă + căldură) direct în rețeaua secundară, cea deținută de Primăria Ploiești și care nu înregistrează pierderi.

Spre comparație, rețeaua primară are pierderi calorice de 50 la sută.

Operarea cazanelor ar trebui făcută de actualul operator, respectând criteriul celor 90 de zile.

Soluția poate fi implementată pentru doi ani. Pentru rezolvarea finală a problemei termiei, consilierul local propune implicarea rafinăriilor din Ploiești, pentru folosirea apei provenite din instalațiile de răcire ale acestora.

 

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum a fost sancționată asistenta de la maternitatea din Ploiești care a încurcat copiii

Asistenta care a încurcat bebelușii la maternitate din Ploiești a fost sancționată cu 10% din salariu pentru o perioadă...
Sari la conținut