fbpx
duminică, septembrie 24, 2023
23.4 C
Ploiești
spot_img

Un fost polițist din Prahova și soția lui, implicați în afacerea cu migranți asiatici. Sute de mii de euro câștigate ilegal din taxe cerute sărmanilor

Citește Și

- Reclamă -

Șapte persoane au fost reținute în urma unei acțiuni a procurorilor DIICOT Ploiești sub acuzația de spălarea banilor și facilitarea șederii ilegale în România. Doi dintre suspecți, V. L. și soția acestuia, I. C. L., au fost arestați preventiv pentru 30 de ore de Tribunalul Prahova. Bărbatul este un fost polițist din Prahova, care și-a dat demisia din sistem cu ani în urmă, potrivit unor surse apropiate de anchetă.

Membrii grupului, din care au făcut parte și fostul polițist și soția lui, sunt acuzați că cereau bani de la cetățeni din Asia în schimbul documentelor care le permiteau intrarea pe teritoriul României, dar fără a le asigura și un loc de muncă așa cum era promisiunea. La percheziții, polițiștii au găsit genți de bani pline cu sute de mii de euro și lei. O parte din banii obținuți ilegal de la muncitorii asiatici a fost investită în construirea unei clădiri, susțin anchetatorii.

”La data de 03.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a șapte inculpați , cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

- Reclamă -

Zeci de cetățeni asiatici au plătit bani grei în speranța că vor putea munci legal în România

În cauză s-a reținut faptul că, în anul 2021, în județul Prahova s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni, printre care traficul de migranți și facilitarea șederii ilegale în România. Astfel, în perioada 2021 – aprilie 2023, parte din membrii grupului au solicitat și obținut eliberarea avizelor de muncă, în vederea angajării, pentru cetățeni străini proveniți preponderent din India, Bangladesh, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, în baza cărora le erau eliberate vize de muncă și dreptul de intrare pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al poliției.

Inculpații au încasat de la cetățenii străini diferite sume de bani, fără intenția de a le asigura locuri de muncă potrivit angajamentelor depuse, ci doar de a le oferi contra cost condițiile necesare migrării. De asemenea, inculpații au asigurat cetăţenilor străini servicii de cazare şi transport/transfer către zona frontierei de vest a României.

- Reclamă -

Peste două sute de mii de euro găsite la percheziții

Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, sumele obţinute din traficarea cetăţenilor străini au fost transferate în diferite conturi bancare, dar şi investite în edificarea unui imobil.
La data de 03.05.2023 au fost puse în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Prahova şi Ialomiţa, fiind identificate şi ridicate sumele de 219.240 euro, 88.700 lei, 5.200 USD și 200 lire sterline, 11 telefoane mobile, 5 laptopuri, un stick USB, 7 ștampile, 25 carduri bancare, precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul tribunalului Prahova, cu propunerea de arestare preventive a doi dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de ceilalți cinci inculpați, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor.

- Reclamă -

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul S.C.C.O. Ialomiţa, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploieşti, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova şi Ialomiţa, precum şi lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Prahova.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...