trimis in judecata

Răsturnare de situație într-unul dintre primele dosare de corupție din Prahova în urma căruia un viceprimar al uneia dintre cele mai importante localități din județ fusese condamnat pe fond, la cinci ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de abuz în serviciu. Este vorba despre Gabriel Cosma, fost viceprimar al stațiunii Azuga, care a fost cercetat într-o cauză care a vizat modalitatea în care erau închiriate celebrele spații comerciale de pe DN1 unde se vând produse artizanale. În urma contestației făcută chiar de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, Curtea de Apel Ploiești a decis achitarea viceprimarului:

“În baza art.396 alin.5 rap.la art.17 alin.2 şi art.16 alin.1 lit. a cod proc.pen., achită pe inculpaţii:COSMA GABRIEL pentru comiterea infracţiunii prev.şi ped.de art.132 din Legea nr.78/2000 cu aplic.art.79 pct.9 din Legea nr.187/2012 rap.la art.297 alin.1 şi art. 5 cod penal”, conform portalului instanțelor de judecată.

În același dosar a mai scăpat de pedeapsă Mihai Gheorghe, fostul administrator al SC Urban SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Azuga care administrează spaţiile comerciale amintite mai sus. Și acesta fusese condamnat inițial de Judecătoria Sinaia, tot la cinci ani de închisoare, dar achitat de judecătorii ploieșteni.

Singura persoană găsită vinovată și în urma contestației este un afacerist din Harghita, Simo Marton, care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri de aproximativ 30 de mii de euro către alți comercianți care au rămas fără chioșcurile de pe marginea DN1 din zona stațiunii Azuga. Despăgubirile reprezintă sumele de bani pe care acești comercianți au pretins în fața judecătorilor că le-ar fi câștigat dacă ar fi fost lăsați să vândă, în preajma sărbătorilor de iarnă din 2012 și 2013.

“Desfiinţează măsurile asiguratorii ale sechestrului aplicată asupra bunurilor mobile şi imobile precum şi a popririi asigurătorii asupra conturilor bancare, măsuri dispuse faţă de inculpaţii Cosma Gabriel şi Gheorghe Mihai, prin ordonanţa procurorului din 9 oct.2013. Înlătură obligarea în solidar a inculpaţilor Cosma Gabriel şi Gheorghe Mihai de la plata despăgubirilor civile către toate părţile civile şi obligă pe inculpatul Simo Marton să plătească despăgubiri civile după cum urmează: – Biro Daniel(fiul); Biro Daniel(tatăl); Biro Laszlo; Olah Magdolna, Buzogany Sandor-la câte 3800 euro; – Koszta Marta Erika-la 800 euro; – Koszta Arpad-6800 euro; – Koszta Vilmos şi Olah Monika-câte 3000 euro –toate sumele calculate la cursul în lei al BNR de la data plăţii”, conform portalului instanțelor de judecată.

Acest dosar a fost deferit justiției de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here