Un pod construit de Consiliul Județean Dâmbovița peste râul Argeș a costat 9,4 milioane de lei, deși investiția era estimată inițial la 6,4 milioane lei, scrie libertatea.ro, care spune că șeful CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, nu poate explica diferența de preț.

În plus, potrivit sursei citate, Corneliu Ștefan a anunțat pe facebook că podul va avea 9 metri și două benzi, dar reporterii Libertatea l-au măsurat cu ruleta: are șapte metri și o singură bandă.

Este vorba despre un pod care unește comunele Corbii Mari și Odobești peste râul Argeeș din județul Dâmbovița. În 2018, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a obţinut finanţare pentru reabilitarea podului prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Contractul a fost scos la licitație și câștigat de firma italiană Operes, la prețul de 6,4 milioane de lei, pentru un pod de aproape 278 de metri lungime și 7 metri lățime pentru carosabil.

Vechiul pod a fost închis în luna mai 2021, iar lucrările trebuiau terminate în patru luni. La o lună după ce a fost închis, au apărut primele imagini cu lucrările, realizate de localnici. Asfaltul de pe vechiul pod era decopertat cu o bormașină, iar fotografiile au devenit virale pe internet.

În luna iulie a aceluiași an, CJ Dâmbovița a anunțat că lucrările sunt întârziate, iar ulterior a reziliat contractul cu acel constructor. Pe 30 septembrie, lucrarea a fost atribuită unei firme locale din Dâmbovița, Maristar, mai scrie Libertatea.

“Actualul constructor precizează pe propriul site că reparaţia podului se ridică la aproximativ 7 milioane de lei.  Potrivit contractului, valoarea totală a proiectului este de 9.426.842 de lei. Această sumă este înaintată de CJ Dâmbovița, site-urile locale care preiau informația și pagina oficială de Facebook a șefului CJ, Corneliu Ștefan. Așadar, cu 3 milioane de lei mai mult decât suma inițială. Cu alte cuvinte, autoritățile au plătit într-un final aproape 34.000 de lei pentru fiecare metru liniar construit.”, scrie Libertatea.

Președintele CJ  a  anunțat pe facebook că podul va avea 9 metri lățime, dintre care 7 doar partea carosabilă. Reporterii Libertatea l-au măsurat cu ruleta și spun că dintr-o balustradă în alta podul are mai puțin de 7 metri. Președintele CJ mai anunțase că podul va avea două benzi, dar în realitate are doar una.

Acesta a recunoscut că cifrele nu sunt reale: „O greşeală în comunicarea pe Facebook”

Preşedintele CJ dă vina pe problemele de comunicare de pe rețelele de socializare și recunoaște că cifrele pe care le-a scris nu sunt reale.  „Deci, a fost o greşeală în comunicarea pe Facebook, am scris o distanţă mai mare pentru calea de rulat. Dar a fost o greşeală pe contul meu personal, deci nu un cont oficial sau un cont al Consiliului Judeţean. Am remediat greşeala!”, a spus şeful CJ.

Greșeala nu a fost remediată, fiind în continuare pe pagina lui Ștefan, și a fost preluată de toată presa din județ. Și nu numai. De exemplu, în revista Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia din octombrie 2021, apar aceleași cifre. Și citează sursa CJ Dâmbovița, mai scrie sursa citată.

Citește aici întregul reportaj realizat de Libertatea!

Maristar este o societate cunoscută și pentru investiții majore în Prahova, două exemple fiind complexul de locuinte MRS Residence și complexul de restaurante Ramatuelle Concept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here