Un prahovean diagnosticat cu o formă gravă și agresivă de cancer gastric a fost nevoit să dea în judecată patru instituții ale statului român pentru a avea acces gratuit la un tratament scump, prescris de medic, care i-ar putea salva viața. Marin A. este unul dintre sutele de români aflați în această situație ingrată.
Marian A. a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătății (MS), Casa Națională de Sănătate (CNAS) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cerând instanței să oblige cele patru instituții să introducă pe lista medicamentelor care beneficiază de regim de compensare 100% un anumit tratament prescris de medic pentru boala gravă de care suferă.
În chemarea în judecată, cetățeanul român, originar din Prahova, a arătat că medicamentul în discuție are un preţ ridicat – 8.578,43 lei/flacon – fapt care îl pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii și de a urma tratamentul prescris de medic.
Litigiul s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești, instanță care a decis, pe 31 mai 2024, în favoarea bolnavului. Judecătorii ploieșteni au obligat cele patru instituții să asigure pentru reclamant medicamentul solicitat de acesta pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%, decizia fiind executorie.
Astefel, Curtea cere statului român să iasă din pasivitate, în vederea garantării dreptului la viaţă al cetăţenilor săi. „Statul are obligaţia de a ieşi din pasivitate şi a lua toate măsurile necesare, inclusiv asigurarea medicamentelor şi decontarea acestora de către sistemul public de asigurări sociale, fără a putea invoca lipsa de fonduri”, se arată în motivarea instanței citată de Libertatea, care a dat dreptate pacientului bolnav de cancer și care cere decontarea tratamentului prescris de medic, dar neaflat pe lista compensatelor.
Judecătorii au arătat că obligaţia statelor de a proteja dreptul la viaţă nu se limitează la abţinerea de la luarea unei vieţi în mod intenţionat şi ilegal, ci implică totodată obligaţia de a lua măsurile necesare pentru a proteja vieţile celor aflaţi sub jurisdicţia lor.
Dat fiind aceste argumente, Curtea de Apel Ploiești a obligat statul, prin cele patru instituții invocate, să asigure bolnavului din Prahova medicamentul TRASTUZUMAB DERUXTECAN (care are denumirea comercială ENHERTU) pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%. Decizia este una executorie, potrivit portalului instanțelor de judecată.