fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Un procuror din Ploiești a cerut renunțarea la anchetă într-un caz de violență în familie urmat de moartea victimei. ”Nu prezintă interes public, datorită gravității sale scăzute”

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești a solicitat instanței renunțarea la urmărirea penală într-un caz de violență în familie urmat de moartea victimei.

Procurorul ploieștean și-a justificat decizia invocând faptul că nu există interes public. Pur și simplu magistratul nu a văzut o legătură de cauzalitate între moartea unei femei și rănile provocate de bărbatul violent care o bătea de ani de zile.

- Reclamă -

”Procurorul a arătat că fapta nu are aptitudinea de a crea un interes public în urmărirea sa, datorită gravităţii sale scăzute, neexistând un interes public în urmărirea acesteia”, se arată în solicitarea adresată instanței.

Conform legii, un procuror poate cere instanței confirmarea la urmărirea penală în cazuri în care fapta nu este într-atât de gravă încât să necesite o anchetă. Este o practică judiciară des întâlnită în România și se aplică, de exemplu, tinerilor găsiți cu cantități foarte mici de droguri sau în cazul unor furturi cu prejudiciu minor.

Drama unei femei

- Reclamă -

Poliţiei Municipiului Ploieşti – Secţia nr. 3 de Poliţie a fost solicitată să intervină, în data de 20.03.2023, la o adresă din Ploiești unde o femeie acuza că a fost lovită de către soț. Femeia a fost găsită cu leziuni  în zona feţei, a braţului şi a piciorului stâng.

Victima le-a declarat polițiștilor că este căsătorită cu numitul S.I. de aproximativ 42 de ani şi locuiesc împreună la adresa de domiciliu, iar de aproximativ 7 ani acesta a început să aibă episoade de violenţă fizică faţă de ea şi de copii pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

A adăugat aceasta că ultimul incident a avut loc în data de 20.03.2023, în jurul orei 14:00, când soțul, sub influența băuturilor alcoolice, a început să o lovească cu pumnul în zona feţei, a braţului şi a piciorului stâng, provocându-i mai multe echimoze, ea neputându-se apăra întrucât are probleme de sănătate, locomotorii cât şi de vorbire în urma unui accident vascular suferit în urmă cu 12 ani.

Femeia a fost găsită plină de răni de către un nepot care a trecut să vadă ce face mătușa lui pentru că aceasta nu mai răspundea la telefon. Tânărul a explicat că, atunci când și-a văzut ruda plina de vânătăi și într-o stare de sănătate precară, a sunat la 112 și a cerut ajutorul unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță Prahova, moment în care unchiul său a devenit recalcitrant şi l-a ameninţat cu un cuţit de bucătărie.

- Reclamă -

Și-a bătut soția pentru că și-a adus aminte de ”problemele pe care i le-a creat în tinereţe”

În cauză a fost deschis dosar penal pentru violență în familie. La audieri, bărbatul agresor a recunoscut totul, explicând că în ziua respectivă a băut 200 ml de tărie și o bere, ”după care a avut o discuţie cu soţia sa, aducându-şi aminte de problemele pe care i le-a creat în tinereţe, iar datorită stării de nervozitatea lovit-o în zona picioarelor, cu piciorul, iar aceasta a căzut şi a încercat să o ducă în dormitor, în pat, însă nu a putut şi a lăsat-o pe parchet, rezemată de pat. Pe seară la domiciliu a venit un nepot, arătând că i-a cerut acestuia să plece sub ameninţarea unui cuţit”, se arată în actele dosarului.

La trei săptămâni de la acest episod violent, femeia a murit.

Curios, în data de 30.05.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus renunțarea la urmărire penală având ca obiect infracţiunea de violenţă în familie, dar solicitarea a fost respinsă de judecător care a cerut continuarea urmăririi penale pentru ”lămurirea tuturor aspectelor cauzei”.

”În ceea ce priveşte circumstanţele în care a fost săvârşită fapta, judecătorul de cameră preliminară reţine că după ce i-a aplicat lovituri soţiei sale, numitul Ș.I., în loc să îi acorde îngrijiri soţiei sale sau să solicite ajutor de specialitate, a continuat să fie violent exercitând ameninţări cu un cuţit la adresa martorului care dorea să solicite prezenţa unui echipaj al ambulanţei după ce a constatat starea în care se afla persoana vătămată, aspect de natură a accentua în mod semnificativ gravitatea faptei.

În ceea ce priveşte urmările faptei, procurorul a reţinut că fapta nu a avut aptitudinea de a crea un interes public datorită gravităţii sale scăzute, însă la aproape 3 săptămâni, persoana vătămată a decedat şi, chiar dacă nu s-a evidenţat o legătură de cauzalitate între urmele de lovituri constatate pe corp şi deces, se constată că şi la această dată a decesului urmele erau evidente, aspect care se coroborează şi cu planşele foto întocmite la faţa locului”, au motivat judecătorii respingerea solicitării de încetarea a urmăririi penale.

Prin urmare, Judecătoria Ploiești, a decis: ”Respinge ca neîntemeiată cererea de confirmare a soluției de renunțare la urmărirea penală formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești în dosarul penal nr. 1623/P/2023.

Desființează soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin ordonanţa nr. 1623/P/2023 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești din data de 30.05.2023 în dosarul penal nr. 1623/P/2023, în care s-au efectuat cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de violență în familie,

trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală”, potrivit portalului instanțelor de judecată

Soliția judecătoriei Definitivă, pronunţată pe 19.10.2023, este definitivă

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img