Acuzaţii foarte grave la adresa unui profesor de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Botoşani. O fostă elevă în vârstă de 15 ani susţine că ar fi fost violată de acesta, după ce ar fi apelat la ajutorul lui pentru a-şi rezolva situaţia şcolară. Agresiunea ar fi avut loc lângă păduricea de la Rediu, cazul fiind în atenţia poliţiştilor.

„Sesizarea la poliţie a fost înregistrată pe data de 5 septembrie. Se efectuează activităţi investigative specifice sub aspectul comiterii infracţiunii de viol în vederea luării măsurilor legale. Dată fiind vârsta victimei, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a precizat pentru „Monitorul” Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Profesorul în cauză, Cristian M., este instructor de lupte greco-romane şi are o vechime în învăţământ de aproape 15 ani, însă în vara acestui an a solicitat acordarea concediului fără plată pentru susţinea unor examene, el fiind şi arbitru internaţional. Deşi reporterii „Monitorul” au încercat să-i afle punctul de vedere, acesta nu a putut fi contactat.

În schimb, directorul LPS, profesorul Ioan Huncă, s-a declarat surprins de aceste acuzaţii. „De când este profesor în cadrul liceului nu au existat plângeri sau nemulţumiri cu privire la activitatea lui”, a spus Ioan Huncă.

Ajutor cerut profesorului

Agresiunea ar fi avut loc lunea trecută, după ce eleva, care abia terminase clasa a IX-a, a hotărât de comun cu mama ei să se mute de la LPS. Iniţial, fata s-a orientat spre Colegiul „Asachi”, dar pentru că nu mai erau locuri, a decis să încerce şi la Grupul Şcolar Industrial „Dimitrie Negreanu”. Doar că cei de la LPS au refuzat să-i elibereze o a doua adeverinţă cu situaţia şcolară, aşa că mama fetei a decis să apeleze la ajutorul lui Cristian M. ea fiind vreme de aproape 12 ani colegă cu soţia acestuia.

Luni, însă, profesorul era într-o şedinţă şi nu a putut vorbi la telefon, aşa că spre prânz Cristian M. ar fi contactat-o pe fată pe telefonul ei mobil de pe care fusese de altfel sunat. S-a întâlnit cu eleva, iar când a aflat că aceasta vrea să se transfere a încercat să o determine să rămână la LPS promiţându-i că va interveni pe lângă un alt antrenor care să o preia în grupa lui. Ba mai mult a luat-o pe fată cu maşina şi a mers la sediul Clubului Sportiv Şcolar, unde a purtat în acest sens o discuţie cu un alt antrenor.

Fata nu a asistat la discuţii, rămânând în maşină, iar când a revenit Cristian M. i-a spus că totul s-a rezolvat. Doar la final, în loc să o ducă pe adolescentă la mama ei la serviciu, aşa cum se convenise iniţial, el ar fi dus-o la marginea municipiului, unde a abuzat sexual de ea. Ulterior, el a adus-o înapoi oraş şi a lăsat-o în Parcul Tineretului, unde locuia bunicul fetei.

Mamă contactată de psiholog

Ce s-a întâmplat acolo este greu de spus. Cert este că mama fetei nu a ştiut nimic până a doua zi când a fost contactată de un psiholog care i-a spus că fiica ei ar fi fost victima unei infracţiuni de viol. Asta pentru că fata, după ce a revenit la domiciliu (n.r. – ea fiind implicată şi în activităţi de voluntariat), a intrat pe internet şi a dialog cu respectivul psiholog căruia i-ar fi povestit ce s-a întâmplat.

La auzul veştii Geta O. spune că i s-au tăiat picioarele, iar după discuţia cu fata, care într-un final i s-a destăinuit, a sunat-o imediat pe soţia profesorului. „Am fost colegă cu ea aproape 12 ani şi chiar am fost în casă la ei pentru că am menţinut legătura cu dânsa, dar a încercat să mă determine să nu fac plângere. Mi-a promis inclusiv un apartament în Parcul Tineretului sau o sumă de bani”, a povestit Geta O.

Fata a fost supusă unei expertize medico-legale

Bulversată de toate evenimentele întâmplate, femeia spune că a continuat demersurile pentru a obţine transferul fetei la un alt liceu din oraş, după care, în urma discuţiilor avute cu soţul ei şi cu acel psiholog a decis să meargă cu fiica la poliţie, unde a depus plângere penală. Ambele au fost audiate imediat, după care fata a fost dusă la expertiza medico-legală şi la un consult la Secţia de obstetrică şi ginecologie, medicii confirmând contactul sexual. În schimb, nu au fost găsite urme de violenţă.

„Nu ştiu dacă poate înţelege cineva, dar în momentul în care a realizat ce se întâmplă, fiica mea a paralizat de frică şi nu a mai fost în stare să opună rezistenţă sau să strige după ajutor”, a povestit Geta O.

Însă drama adolescentei nu s-a oprit aici pentru că, după depunerea plângerii ea a suferit o cădere psihică şi a fost internată în spital, unde beneficiază de consiliere psihologică. „S-a închis în ea şi refuza să mai iasă din cameră şi să vorbească cu cei din jur. Vineri am mers la Direcţia pentru Protecţia Copilului şi am solicitat ajutorul specialiştilor. Acum situaţia ei s-a ameliorat considerabil”, a adăugat mama fetei, care spune că a decis să depună plângere tocmai pentru a-i proteja şi pe ceilalţi copii de eventuale abuzuri.

Raporturi sexuale cu minori pedepsite de lege

Până la finalizarea anchetei şi pronunţarea unei eventuale sentinţe definitive, profesorul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. În schimb, dacă cercetările confirmă actul sexual dintre cei doi, lucrurile se complică. Asta pentru că, fiind vorba de o minoră în vârstă de 15 ani, legea pedepseşte raportul sexual şi în situaţia în care acesta a avut loc cu consimţământul victimei, în accepţiunea Codului penal fiind vorba tot de un fel de viol.

Astfel, raportul sexual cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani, iar limitele de pedeapsă cresc până la 7 ani de detenţie dacă minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea făptuitorului sau acesta a abuzat de poziţia sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului.

Cazul vine după un alt scandal de proporţii în care un alt fost profesor de la Şcoala de Cooperaţie din municipiu a fost trimis în judecată pentru viol după ce ar fi abuzat sexual câţiva elevi pe care îi instruia, dosarul fiind în prezent pe rolul instanţelor de judecată.

Citește și FOTO. Cea mai mare rețea de trafic de heroină din Capitală, destructurată de DIICOT: deținea 60% din piața de heroină și depozita drogurile la un fast-food iranian

sursa: monitorulbt.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here