fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Un proiect privind demolarea clădirii primăriei Urlați a stârnit revolta localnicilor. Ce variante sunt pentru consolidarea imobilului

Citește Și

- Reclamă -

Un proiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local Urlați a stârnit atât revolta unor localnici, cât și a unora dintre consilierii locali. Este vorba despre un proiect care presupune demolarea clădirii în care primăria are acum sediul și construirea unui nou imobil.

Sediul primăriei este clădire de patrimoniu, fiind proiectată de arhitectul Toma Socolescu și construită în 1929. Ședința în care se decide soarta clădirii are loc miercuri, 25 mai.

- Reclamă -

„Ar fi cea mai mare greșeală să accepte Consiliul Local distrugerea unei importante clădiri de patrimoniu, proiectată de marele arhitect Toma Socolescu. Există soluții pentru consolidare, există programe de finanțare care pot fi accesate (vezi, spre exemplu, PNRR, prin programul de consolidare seismică a clădirilor publice). Cert este că pentru a păstra și proteja asemenea clădiri importante trebuie depuse eforturi din partea administrației locale. Este și datoria noastră, a tuturor de a cere salvarea clădirii.

Demolarea și construirea unei noi clădiri „păstrând forma celei inițiale” ar fi un eșec care, în plus, va costa cel puțin 2.5 milioane Euro. Mă voi opune proiectului de demolare a acestei clădiri emblematice din Urlați. Restaurarea este soluția corectă.„, a scris Mircea Crisbășanu, consilier local din Urlați, pe pagina sa de facebook.

În replică, primarul orașului Marian Măchițescu susține că reconsolidarea ar costa dublu față de demolare și reconstrucție și că, în plus, consolidarea tot nu va face ca această clădire să obțină avize de funcționare și să fie sigură pentru cei din ea.

- Reclamă -

„S-a făcut o expertiză în anii trecuți, de către Inspectoratul de Stat în Construcții, și au pus bulina roșie și au dat ca soluție demolarea și reconstrucția, adică va avea aceeași arhitectură, același acoperiș, la exterior nu va fi nimic modificat. Doar interioarele vor fi reorganizate. Clădirea acum nu mai este nici funcțională, iar cei de la ISU nu mai dau avize de funcționare. A fost construită în 1929, pentru vremurile acelea, acum nu mai îndeplinește criteriile ISU.”, a declarat Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați, pentru ziarul Incomod.

Edilul a mai spus că în primă fază a făcut un proiect de consolidare și modernizare și a constatat că ar fi vorba de o investiție foarte mare, dublă față de varianta demolării și reconstruirii. Însă, spune că cel mai probabil se va recurge la consolidare, în urma reacției oamenilor.

Consolidarea „nu-i dă nicio siguranță clădirii, cărămida este măcinată de-a lungul timpului. Ea a fost construită de un boier ca o casă, apoi donată primăriei. Să vedem în ședința actuală, s-ar putea să facem un alt proiect de consolidare și modernizare, dar să-i dăm o altă destinație. Noi ca primărie nu mai putem funcționa aici pentru că nu putem lua avizele și atunci o să ne mutăm, iar aici va fi ori un muzeu, ori un centru cultural. În varianta demolării, eu i-am cerut proiectantului ca toate elementele arhitecturale, acoperișul, tot, să fie identice la noua construcție, dar se pare că opinia publică ar fi să nu o demolăm, să o păstrăm ca muzeu sau centru cultural și cred că facem o altă propunere, un alt proiect de consolidare și modernizare.”, a mai explicat primarul din oraș.

Acesta a mai spus că la ora actuală Compania Națională de Investiții nu mai oferă fonduri pentru consolidarea clădirilor, astfel că proiectul ar trebui finalizat de primărie.

- Reclamă -

„Eu nu mi-am dorit să demolez această primărie, dar problema este că nu mai e funcțională. Mai ales după ce s-a întâmplat la Colectiv, ISU nu mai dă avize de funcționare pentru instituțiile care nu corespund criteriilor. Marea majoritate vorbește despre istorie, că este o clădire construită în 1929 și că dacă o reconstruim, fie și identică, n-ar mai fi istorie. Am înțeles și le respect opinia. Dar este de lucru foarte mult la partea de consolidare. Subsolul, de exemplu, pe timpul respectiv nu se făcea izolație, e plin de igrasie, de aceea nu putem să-l folosim niciodată. Dar asta este, folosim clădirea în alt scop, ca muzeu ori ca centru cultural, îi dăm o destinație.”, a mai declarat pentru ziarul Incomod primarul orașului Urlați, Marian Măchițescu.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. ? Patrimoniul este ceea ce strămoșii noștri au creat și au păstrat de-a lungul timpului, este o moștenire transmisă de la o generație la alta și este de datoria noastra sa facem tot ce putem pentru a ne păstra aceste simboluri ale identității și culturii noastre?

    Salut anunțul ministrului culturii, care a dispus ca Institutul Național al Patrimoniului sa solicite clasarea de urgență a clădirii Primăriei Urlați ca monument istoric, dupa ce un proiect de hotărâre care viza demolarea imobilului a fost retras.

    O soluție in regim de urgenta pentru salvarea clădirii Primăriei Urlați (jud. Prahova), pe care actualul primar dorește sa o demoleze, o reprezintă fondurile europene nefolosite pentru exercițiul financiar 2014-2020.

    România mai are de cheltuit peste 13 miliarde de euro, din exerciţiul financiar 2014-2020, care riscă să fie pierduţi pentru că nu au fost depuse proiecte, deci banii nu au fost utilizaţi, potrivit ultimei raportări a Comisiei Europene (?tabelul de mai jos).

    Cu un proiect bun, realizat in regim de urgenta, banii pot fi accesați pana la 31 decembrie 2023.

    Sau restaurarea Primăriei din Urlați poate consuma din sumele alocate pentru perioada 2014-2020, o data ce Acordul de Parteneriat și Programele Operaționale pentru aceasta perioada vor fi adoptate.

    https://www.fonduri-structurale.ro/alte-finantari/215/programul-ro-cultura-apel-de-proiecte-pentru-restaurarea-si-revitalizarea-monumentelor-istorice

    Haideti sa nu ne distrugem tara si istoria, sa folosim la maximum oportunitățile pe care le avem.

    Ii invit pe primarii din tara sa se inspire din ceea ce s-a realizat prin Agenda Urbană, fie in orașe mari – reședința de județ – sau mijlocii si mici.

    O simpla plimbare prin centrul unor orașe cum sunt Iasi, Oradea, Blaj, Turda, Alba-Iulia, Cluj, etc, poate demonstra cât de mult pot schimba fondurile europene imaginea si viața unui oraș.

    Multă sănătate va doresc, seara frumoasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut