fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Un șef din Direcția Agricolă scapă de închisoare pentru că procesul a durat prea mult

Citește Și

- Reclamă -

Un dosar instrumentat de DNA Ploiești care viza infracțiuni asimilate corupției care au avut drept consecință prejudicierea bugetului Direcției Agricole pentru Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Prahova cu suma de peste 140.000 euro a fost “omorât” din cauza duratei procesului.

Un șef din cadrul DADR și un medic veterinar au scăpat de răspunderea penală pentru că faptele pentru care au fost deferiți justiției s-au prescris, având în vedere că ancheta a demarat în anul 2006, iar procesul a durat aproape nouă ani. Astfel, Tătaru Marcel, fost director executiv adjunct în cadrul D.A.D.R. Prahova, a scăpat de răspunderea penală într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA Ploiești pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, pentru că fapta s-a prescris. Prin urmare, după nu mai puțin de nouă ani de la momentul trimiterii în judecată, instanța a decis să înceteze procesul penal faţă de inculpatul Tătaru Marcel.

- Reclamă -

“(…)încetează procesul penal faţă de inculpatul Tătaru Marcel, cu privire la infracţiunea de neglijenţă în serviciu prevăzută de art.298 Cod penal cu aplicarea art.35 Cod penal, faptă din perioada 2004-2005, persoană vătămată fiind Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale,” conform portalului instanțelor de judecată.

În aceeași situație se află și Anghel Marinică, medic veterinar, față de care magistrații Curții de Apel Ploiești au decis să înceteze procesul penal pentru infracțiunea de fals intelectual.

“…încetează procesul penal faţă de inculpatul Marinică Anghel, cu privire la infracţiunea de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal anterior cu aplicarea art.17 lit.c din Legea nr.78/2000 şi art.41-42 Cod penal anterior, faptă din perioada 2004-2005, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale”, conform portalului instanțelor de judecată.

- Reclamă -

Anghel și Tătaru au fost deferiți justiției în luna iunie 2007 de către procurorii anticorupție din Ploiești, alături de alte șapte persoane, parte dintre acestea șefi în cadrul Direcției Agricole pentru Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Prahova. Este vorba despre Titi Stoean, fost șef serviciu „Implementare, strategii, politici, programe în producția zootehnica” în cadrul D.A.D.R. Prahova, Vasilica Tatuta, fost șef serviciu contabilitate și fost director executiv adjunct economic în cadrul D.A.D.R. Prahova și Traian Bardaus, fost director executiv adjunct economic în cadrul D.A.D.R Prahova.

Aceștia au fost trimiși în judecată pentru acordare de subvenții cu încălcarea legii în vederea obținerii unui folos necuvenit pentru altul. În timp ce Gheorghe Matiuț, fost șef serviciu „Inspecție vegetală, animală și piscicolă” în cadrul D.A.D.R. Prahova a fost trimis în judecată pentru complicitate la acordarea de subvenții cu încălcarea legii în vederea obținerii unui folos necuvenit pentru altul, Marius Calea, administrator al SC Mecar SRL Ploiești și Cătălin Bogdan Budurleanu, administrator al SC Mecar SRL Ploiesti, au fost acuzați pentru complicitate la acordarea de subvenții cu încălcarea legii, utilizarea subvențiilor cu încălcarea legii și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de aceștia au mai fost acuzați, așa cum am precizat anterior, și Marcel Tătaru, director executiv adjunct în cadrul D.A.D.R. Prahova și Gheorghe Neagu, fost director executiv adjunct în cadrul D.A.D.R. Prahova, și ei trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu în formă agravantă, iar Anghel Marinică, medic veterinar pe raza comunei Scrioastea, județul Teleorman, a fost acuzat de fals intelectual, faptele fiind săvârșite în scopul obținerii de către SC Mecar SRL Ploiești de la D.A.D.R. Prahova de subvenții în mod nelegal.

Procurorii acuzau atunci că subvențiile în valoare de 4.941.676.000 lei au fost folosite în scop personal, pentru achiziționarea unor autoturisme Mercedes și Cielo în sistem leasing. În ianuarie 2015, Judecătoria Ploiești dă prima sentință după mai bine de opt ani de judecată. Astfel STOEAN TITI, este condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, MATIUT GHEORGHE, doi ani de închisoare cu suspendare, BARDAUS TRAIAN, trei ani de închisoare cu suspendare, TATUTA VASILICA, doi ani de închisoare cu suspendare, TATARU MARCEL, un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Gheorghe Neagu, procesul a încetat pentru că între timp fapta s-a prescris, MARINICA ANGHEL, un an de închisoare cu suspendare, CALEA MARIUS, cinci ani de închisoare în regim de detenție, BUDURLEANU CATALIN BOGDAN, trei ani de închisoare în regim de detenție. Această sentință a fost atacată la Curtea de Apel care a decis, în luna iunie a acestui an, încetarea procesului penal față de Marcel Tătaru și Anghel Marinică, dar a menținut sentințele date de Judecătorie pentru Stoean Titi, Matiut Gheorghe, Neagu Gheorghe şi Budurleanu Catalin Bogdan împotriva aceleiaşi sentinţe. În plus, aceștia vor trebui să plătească în solidar despăgubiri în valoare de 331.758 RON.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut