Medicul Lucian Jianu din Sinaia a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova sub acuzația de luare de mită și spălare de bani. În sarcina medicului au fost reținute 185 de fapte de luare de mită cu un prejudiciu total de 1,4 milioane de euro.

Surse judiciare susțin că acuzația de spălare a banilor vine din faptul că din banii luați ca mită medicul Jianu a cumpărat un apartament pe numele fiicei sale în București, în cartierul Primăverii, în valoare de 365.000 euro. Sursele mai spun că medicul, împreună cu soția sa, a avut venituri în perioada 2001-2017 în valoare de 100.000 euro, așadar nu se justifică faptul că în Bușteni și în București au proprietăți atât de valoroase. În momentul de față procurorii au solicitat instanței sechestru pe vila și pe terenurile de la Bușteni.

În cauză au fost audiate peste 100 de persoane, cei mai mulți pacienți ai medicului.

Reamintim că în februarie procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Prahova l-au prins în flagrant pe medicul Lucian Jianu în timp ce primea șpagă de la un pacient. Doctorul lucra la Policlinica din Sinaia ca medic primar Cabinet Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă ce face parte din Casa de Pensii Prahova.

După ce pacientul cu ajutorul căruia s-a realizat flagrantul i-a înmânat un plic cu bani inscripționați cu cerneală specială, polițiștii și procurorii au intrat în cabinetul medicului unde au găsit asupra doctorului 4500 de lei, dar nu și banii inscripționați. Lucian Jianu le-a spus oamenilor legii că nu are alți bani asupra lui. Numai că procurorii au observat o ușă mascată de niște fișete în spatele biroului medicului. Întrebat ce este acolo, Jianu a declarat că e un hol care duce la o baie. Pe holul respectiv erau alte fișete foarte vechi, iar o altă ușă care ducea într-adevăr la baie era închisă cu lacăt pe partea cealaltă.

Într-un final s-a găsit o nișă săpată într-un zid unde erau găsit banii marcați, pe jos aflându-se un număr de plicuri goale mototolite. În total, asupra medicului s-au găsit 8500 de lei. Medicul lua banii numai cu mănuși chirurgicale puse pe mâini, iar în birou avea o cameră de luat vederi.

Iată mai jos comunicatul emis de Direcția Generală Anticorupție – S.J.A. Prahova:

„În data de 05 mai a.c., procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova a întocmit rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată a inculpatului J.L., medic primar, specialitatea expertiza medicală a capacității de muncă în cadrul Cabinetului Teritorial de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sinaia, cercetat în stare de arest la domiciliu, sub aspectul săvârşirii a 185 de infracțiuni de luare de mita și a trei infracțiuni de spălare de bani.

Din cercetările efectuate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Prahova, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, a rezultat faptul că inculpatul J.L., in calitate de medic expert al asigurărilor sociale, cu atribuții în evaluare/reevaluarea capacității de muncă a persoanelor în vederea încadrării sau menținerii în grad de invaliditate, a primit de la 39 de persoane, in 185 de rânduri, suma totală de 73.614,255 lei, cu scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a-i încadra sau menține pe aceștia în grad de invaliditate.

Totodată, acesta, în perioada 2009-2015, a achiziționat sau construit, direct sau prin persoane interpuse, un număr de 5 imobile. În acest sens, în perioada 2006-2017, inculpatul J.L. a dobândit, în afara veniturilor salariale, suma de 6.542.904 lei (din care 4.715.186 lei reprezintă obiectul material al infracțiunilor de spălare de bani, proveniența acestor bani fiind tot din comiterea de fapte de luare de mită, așa cum rezultă din ansamblul probator administrat în cauză).

Procurorul a dispus, de asemenea, clasarea cauzei față de un număr de 7 suspecți, persoane încadrate în grad de invaliditate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită, întrucât în cauză există cauza specială de neimputabilitate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here