Rafinăria Vega, singura din țară capabilă să producă bitum și hexan, dar și cea mai longevivă unitate de profil din România, a evoluat constant în ultimii ani, grație investițiilor importante realizate, dar și cu sprijinul oamenilor care au grijă de rafinărie, zi de zi.

Cătălin Costache s-a angajat în Vega chiar în anul în care KazMunayGas (compania națională de petrol și gaze din Kazahstan) a preluat Grupul Rompetrol. Din acel moment, a fost martorul renașterii rafinăriei, care astăzi este un producător „de nișă” foarte căutat de clienți din România, dar și de peste hotare.

„Îmi desfășor activitatea în companie din 2007, anul în care KazMunayGas a devenit acționar. Pe parcursul celor 15 ani am evoluat pe plan profesional, ocupând diferite funcții, de la postul de operator, șef de schimb, maistru, șef centru de prelucrare la instalațiile Bitum- DV, șef de secție, funcție pe care o ocup din 2016 până în prezent”.

 

Bitumul, povestea de succes a rafinăriei Vega

Cătălin Costache se declară mândru de multe proiecte la care a luat parte, alături de echipa de specialiști din Vega. Dar, probabil cel mai important pas, a fost realizat chiar în 2007, an de cotitură pentru rafinăria ploieșteană.

„Unul dintre cele mai importante proiecte a reprezentat dublarea producției de bitum de la 66.000 la 140.000 de tone/anual. În acest moment, Rafinăria Vega este singura rafinărie care mai produce bitum rutier, bitum modificat cu polimeri si bitum pentru membrane izolatoare, din România.

În același timp, calitatea bitumului s-a îmbunătățit considerabil în ultimii ani, datorită calității materiei prime recepționate din Rafinăria Petromidia, dar și a soluțiilor tehnice implementate, care au implicat o investiție minimă, am reușit să reducem timpul de oxidare, expunerea la aer și temperatura de lucru, lucru care a condus, automat, la reducerea consumului de utilități.

O alta preocupare pe care am avut-o permanent a fost să îmbunătățesc continuu ceea ce avem deja, iar una din soluțiile identificate a contribuit major la reducerea cantității de deșeuri de bitum – recuperăm aproximativ 25-30 de tone de bitum/an, care reintră în ciclul de fabricație”.

Evoluție și performanțe, în fiecare zi

În 2022, la 15 ani de la sosirea noului acționar, a fost pus în funcțiune noul cuptor de la instalația DV, care a înlocuit cuptorul aflat în funcțiune din anul 1933. De asemenea, în cadrul instalației Hexan au fost implementate anumite modificări pe partea de proces, care au dus la creșterea producției cu aproximativ 100 de tone/zi. Vega este cel mai mare producator de Hexan din Europa și unicul producător de solvenți ecologici din România, utilizați atât în industria din România, cât și pe piața regională. Toți pașii care au dus la evoluția rafinăriei au fost apanajul colaborării strânse dintre oamenii care formează Vega.

„Sursa de motivare mi-am găsit-o în energia pozitivă transmisă de mine și echipa mea. Sunt de părere că un colectiv unit reprezintă baza unui proiect reușit, mereu trebuie să căutăm cele mai bune soluții, pentru că ele există, sunt acolo. Fiecare proiect este o provocare, iar eu mereu spun echipei mele “Este posibil? De ce nu!“. Această mentalitate a stat în spatele acestor proiecte inițiate pe tot parcursul celor 15 ani”.

 

Cum va continua Vega să evolueze?

Toate eforturile depuse de angajați, de managementul companiei și de acționari pot continua, în aceeași direcție și printr-o infuzie de noi specialiști, pregătiți să performeze într-o industrie pe cât de frumoasă, pe atât de complicată.

„Este important ca tinerii să înțeleagă domeniul, să acumuleze experiență, să experimenteze. Informațiile teoretice nu sunt suficiente, acestea trebuie implementate prin practică, iar aici intervenim noi prin programul de internship, organizat în fiecare an. Acesta ajută viitorii specialiști în domeniu să aplice informația acumulată pe parcursul facultății. Am fost mentor în cadrul acestui program, iar mulți dintre ei ne sunt colegi în acest moment. Le transmit să persevereze, să nu fie copleșiți de domeniu, pentru că fiecare situație neprevăzută are în spate o soluție”, a conchis Cătălin Costache, șef de secție în cadrul rafinăriei Vega Ploiești.

Rafinăria Vega este operată de Rompetrol Rafinare, care mai are în portofoliu rafinăria Petromidia Năvodari și singura Divizie de Petrochimie din țară. De altfel, cele două rafinării sunt în perfectă sinergie, Vega primind materii finite și semifabricate de la „sora” mai mare.

Astfel, unitatea din Ploiești, care nu mai procesează țiței de ani de zile, este capabilă să obțină bitumuri folosite, exclusiv în România, pentru lucrări de infrastructură, sau hexan, vândut în toată lumea (ex. India, Turcia, Bulgaria, etc.), pentru obținerea de uleiuri vegetale.

Mai multe profiluri de specialiști care au reușit, în ultimii 15 ani, să pună umărul la dezvoltarea activelor Rompetrol, le puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here