Nu mă așteptam la atât de multe reacții după publicarea articolului referitor la presiunile făcute de directorul general Veolia România pentru a opri articolele ziarului. (LINK)

Mai mulți cititori mi-au trimis informații și ponturi legate de subiectul abordat și le mulțumesc pe această cale: de la contracte considerate dubioase, de exemplu Environment & Sport Development și Dalkia Termo Iași, în valoare de 350.000 euro cu obiect ”promovare valori românești, a României și a orașelor unde Grupul Veolia își desfășoară activitatea sau contracte de asistență juridică încredințate direct, cu valori între 150.000 și 200.000 euro, până la informații din dosarul penal ”Apa Nova” (parte a grupului Veolia) în care apare și numele directorului Veolia România Mădălin Jorj Mihailovici. Momentan nu pot afla și furniza date din acest dosar pentru că singurele documente care pot fi puse la dispoziția mea sunt insuficiente: comunicate de presă, rechizitoriul și încheierile de ședințe. 
Alte teme importante și de maxim interes public sunt societățile Apa Nova Ploiești și Veolia Energie Prahova (fosta Dalkia Termo Prahova). Apa Nova Ploiești are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și serviciul de canalizare în municipiul Ploiești iar Veolia Energie are ca domeniu de activitate serviciul public al județului Prahova de alimentare cu energie termică.
În acționariatul Apa Nova Ploiești se află societatea Veolia Apă cu 73,22% din capitalul social și Municipiul Ploiești cu 26,78%.
În acționariatul Veolia Energie Prahova se află Veolia Energie România cu 87,2%, Municipiul Ploiești prin Consiliul Local cu 6,4% și județul Prahova prin Consiliul Județean tot cu 6,4%.
Dat fiind faptul că administrația locală și cea județeană se regăsesc în acționariat am solicitat ambelor societăți informații despre contractele aflate în derulare, potrivit Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public.
Apa Nova a mimat un răspuns indicând mai multe Hotărâri ale Consiliului Local Ploiești prin care se aprobau programele de investiții, dar nu a răspuns concret solicitării. Nici Veolia Energie Prahova nu a răspuns solicitării.
Repet, ambele societăți au în acționariat municipiul Ploiești și județul Prahova și au obligația să răspundă solicitărilor făcute în baza Legii 544.
Cu atât mai mult este de interes public faptul că potrivit informațiilor din comunicatele DNA referitor la dosarul ”Apa Nova” , atât Apa Nova cât și Veolia Energie Prahova plăteau sume mari de bani prin contracte fictive unor suspecți care făceau trafic de influență în interesul societăților. Poate acesta este un motiv temeinic să nu primim răspunsurile.

Săptămâna viitoare voi traduce în limba engleză și limba franceză solicitările și mai multe articole la care nu am primit răspunsuri și le voi trimite lui Antoine Frerot, CEO Veolia Environment și Laurent Obadia, directorul de comunicare al Veolia Environment. Poate așa vom afla răspunsurile la întrebările noastre.

 

1 COMENTARIU

  1. Deși avem centrala termica la baza blocului si alimenteaza alte 4 asociații de proprietari aflate în vecinatate, noi,locatarii de la ultimul etaj (16 apartamente) nu avem căldură în unele camere sau de baie. Ni se tot spune că țevile sunt vechi,colmatate. Dar caloriferele ei țevile sunt funcționale când Veolia aerisește temeinic sistemul. Din păcate, aerisirea se face de către oameni grăbiți,nepăsători sau incompetenti,iar noi palton facturile Veolia fara a beneficia de minime servicii de calitate. Stam pe o centrala termică si nu putem face un dus într-o încăpere încălzită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here