fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

VIDEO. Adrian Dobre, atac la adresa Rosal: cum pierde municipalitatea bani, pentru că Rosal nu respectă contractul cu ADI Deșeuri

Citește Și

- Reclamă -

Primarul Adrian Dobre a anunțat miercuri, 4 iulie, că este nemulțumit de felul în care arată orașul, care are gunoaie abandonate la colțurile străzilor și că, în plus, municipalitatea pierde bani, ca urmare a faptului că Rosal nu respectă contractul încheiat cu ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Deșeuri. De precizat este faptul că în Ploiești Rosal intervine în baza a două contracte. Unul din contracte este încheiat cu ADI Deșeuri și, în baza acestuia, operatorul de salubritate colectează deșeurile de la platformele de colectare din 36 de localități din Prahova, inclusiv din Ploiești, dar și din zona adiacentă platformelor. Monitorizarea serviciilor prestate de Rosal în baza acestui contract este realizată de către ADI Deșeuri. Cel de-al doilea contract este încheiat direct cu municipalitatea, iar primăria alocă în baza acestui contract trei milioane de lei lunar pentru curățenia căilor publice. Prestarea serviciilor din contractul pentru CCP (curățenie căi publice) este monitorizată de Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești.

Prin contractul încheiat cu ADI Deșeuri, Rosal are obligația de a semna contracte cu locuitorii localităților din asociație, care să achite contravaloarea serviciului de ridicare a gunoiului. Aici intervine nerespectarea contractului de către Rosal pe care o acuză primarul Adrian Dobre.

- Reclamă -

Edilul-șef a anunțat că Rosal nu a încheiat contracte cu toți locuitorii Ploieștiului. Ba mai mult decât atât, aproximativ un sfert din populația municipiului nu plătește colectarea deșeurilor, spune primarul, care a explicat că din cei aproximativ 215.000 de locuitori, se pare că aproximativ 50.000 nu au acest contract.

În ciuda acestui lucru, chiar și cei 50.000 care nu au contract, aruncă gunoaie și o fac pe domeniul public, întrucât nu au pubele. Rosal vine și colectează gunoaiele, dar le consideră ca fiind deșeuri municipale și facturează primăria în baza contractului de curățenie căi publice.

„Cei de la Rosal încă nu și-au terminat obligația pe care o aveau conform contractului încheiat la nivel de ADI, contractul de colectare a deșeurilor menajere și de deșeuri reciclabile, referitor la perioada și numărul de cetățeni care ar trebui să fie în contract cu Rosalul în mod direct, la nivelul ADI-ului. În momentul de față avem aproximativ 170.000 de contracte încheiate la nivelul persoanelor fizice, în condițiile în care ei ar trebui să aibă în jur de 215.000 de persoane. Ca să nu mai vorbim că în contract numărul de oameni era mult mai mare, pentru că era situația preluată din studiul de fezabilitate din 2009. Drept pentru care, dacă facem un calcul, vedem că sunt aproximativ 50-60.000 de cetățeni care nu sunt în contract cu Rosal. Cei de la Rosal au găsit, se pare, o metodă foarte simplă, aceea că prin contractul pe care îl au cu municipiul Ploiești pentru deșeurile abandonate, de asemenea ei sunt plătiți. Și de ce să mai depună efort și să încheie contractele respective ca să elimine această posibilă cauză a celor care probabil că nu au contract și își depozitează gunoaiele la colț de stradă, pentru că oricum își iau banii de la deșeurile abandonate de pe domeniul public. Drept pentru care am avut o discuție în această dimineață (n.r. 4 iulie 2018), pentru a nu știu câta oară, cu cei de la RASP, să facă toate demersurile către cei de la ADI să ia măsuri în privința acestei situații. Acest contract este gestionat de către ADI, nu este gestionat de către municipiul Ploiești. Eu cred că Rosal trebuie să muncească mult mai mult, să respecte termenele și condițiile din contractul pe care îl are încheiat la nivel de județ și să nu mai doarmă pe o ureche, lăsând pe umerii municipiului Ploiești să plătească ceea ce trebuia să facă de fapt Rosalul. Fiecare dintre noi știe ce are de făcut, dar să treacă la treabă. Iar RASP să monitorizeze la sânge ceea ce se întâmplă și pe contractul cu ADI-ul, dar și pe contractul pe care îl avem la nivel de municipiu și să nu ne mai trezim cu sume trecute pe cantitățile de deșeuri abandonate/ridicate de pe domeniul public.”, a declarata Adrian Dobre.

- Reclamă -

Întrebat dacă a cerut aplicarea măsurilor prevăzute în contractul ADI Deșeuri pentru nerespectarea clauzelor, Adrian Dobre spune că a făcut solicitări în acest sens la ADI Deșeuri, dar a ținut să amintească și de controlul pe care l-a solicitat în trecut, cu privire la numărul de utilaje ale operatorului, control în urma căruia ADI Deșeuri a constatat că nu sunt nereguli. Primarul Adrian Dobre a atacat subtil conducerea ADI Deșeuri, despre care sugerează că nu își face treaba. ADI Deșeuri este condus de Bogdan Toader, în calitate de președinte, care este și președinte al Consiliului Județean Prahova.

„Contractul pe ADI privește o serie de sancțiuni, dar ele sunt aplicabile la nivelul unor indicatori de performanță care sunt trecuți în contract. În cazul acesta verificăm ce se întâmplă, de asemenea am solicitat să se facă adresă către ADI și să se dea sancțiuni dacă cei de la Rosal nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale. Haideți să facem un calcul scurt, sunt aproximativ să spunem 50.000 de locuitori, avem acel tarif de 5,25 plus TVA și vedeți câți bani înseamnă. Ei colectează niște deșeuri de pe domeniul public, deșeuri care sunt abandonate probabil de marea majoritate a cetățenilor care nu au contract.

Sancționarea (n.r. a oamenilor care nu au contract semnat) se face în felul următor: în momentul în care nu se încheie contract, Rosal trebuie să anunțe municipalitatea și municipalitatea supra-taxează. În momentul de față noi nu avem lista celor aproximativ 50.000 de cetățeni, plus societăți comerciale, asta este povestea numărul doi, astfel încât să putem aplica prin SPFL, conform hotărârii de consiliu local, acea supra-taxare a celor care nu au încheiat contract. Le-am cerut celor de la RASP, conform atribuțiilor pe care le au, să se ocupe de acest lucru, în colaborare bineînțeles cu ADI, ei sunt parte din contract, ADI, Ploieștiul este una din cele peste 30 de localități din zonă, un vot, atât avem și singura posibilitate este de a face aceste adrese către ADI pentru a lua măsuri. Am avut aceste discuții inclusiv la ședințele de ADI, bineînțeles că am avut aceste discuții și separat cu ADI. Așa cum au făcut și controlul pe echipamente, solicitat cred că în luna mai, s-au dus, au verificat, au spus că totul este în regulă. În urma discuției de astăzi vor face cei de la RASP adresă către ADI și aștept răspunsul oficial, nu mai vorbim decât pe hârtii.”, a mai spus Adrian Dobre.

În replică, Bogdan Toader, președinte ADI Deșeuri, spune că primarul Adrian Dobre ar trebui să învețe legea cu privire la cum se face supra-taxarea celor care au încheiat contract pentru colectarea deșeurilor și că va solicita Rosal să pună la dispoziția municipalității lista cu cei care nu au încheiat contracte.

- Reclamă -

„Dar nu trebuie să plătească primăria pe CCP, primăria trebuie să aibă grijă ca cetățenii ei să semneze contracte. Oamenii aruncă, dar primăria trebuie să aplice o taxă specială, că așa spune legea. Cei care nu au contract, când se duc să plătească impozitul, plătesc și tariful de gunoi. Asta e legea, domnul primar să o învețe! Rosal trebuie să transmită către primărie lista cu cei care nu au vrut să semneze contract cu ei. O să transmitem către Rosal să transmită către primărie cine sunt cei care nu au semnat contract”, a declarat pentru ziarul Incomod Bogdan Toader.

Vezi mai jos declarația integrală a primarului Adrian Dobre:

https://streamable.com/s0wjk

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un microbuz cu persoane a fost implicat într-un accident în comuna Brazi

Accident în această dimineață pe DN1A în comuna Brazi.În evenimentul rutier au fost implicate un autoturism cu 2...
Sari la conținut