fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

VIDEO: Alertă în Prahova. Oamenii inconștienți care pun județul pe foc. Apelul ISU și al Prefecturii

Citește Și

- Reclamă -
Prahova este județul cu cele mai multe incendii de vegetație înregistrate în 2022. Pericolul acestui tip de incendii nu este conștientizat de cei care le inițiază. La Posești, un om a murit surprins de flăcări, vineri, iar autoritățile urmează să stabilească cine a dat foc. Pompierii și Prefectura Prahova au făcut un apel către populație pentru stoparea acestui fenomen care ia amploare, de la an la an. 

Nu mai puțin de 611 incendii de vegetație uscată au avut loc în Prahova, de la începutul anului. Extrem de periculoasă și ilegală dacă nu sunt respectate cu strictețe condițiile de siguranță, această metodă de curățare a terenurilor a devenit din ce în ce mai utilizată de oameni. Cu consecințe catastrofale.

Cine plătește pentru viața unui om?

Incendierea cu cea mai gravă consecință a avut loc vineri, la Posești. Aici, un bărbat de 51 de ani și-a pierdut viața. A fost găsit de pompieri fără suflare, pe terenul care ars cu repeziciune. Potrivit unor informații, este posibil ca nu el să fi fost cel care a dat foc. Dacă este așa, avem un caz de ucidere din culpă. O viață pierdută pentru că cineva nu s-a gândit la pericolul pe care îl reprezintă incendierea vegetației uscate.

- Reclamă -

Poliția face cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-au produs incendiul și decesul bărbatului. Cercetarea se face pentru ucidere din culpă și distrugere din culpă, conform procedurilor standard.

La data de 25 martie a.c., în jurul orei 15.20, polițiștii Secției nr.11 de poliţie rurală Drajna, au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat, cu privire la faptul că, în comuna Posești, se manifestă un incendiu de vegetație.

In baza sesizării, s-a constituit echipa operativă care a constatat că incendiul de vegetație uscată se manifestă pe aproximativ 10-15 hectare, în punctul ”Releu” din comuna Posești.

- Reclamă -

La fața locului au intervenit echipaje ale Detașamentului de pompieri Vălenii de Munte din cadrul I.S.U. Prahova, care au localizat și stins incendiul.

În timpul activității de stingere a incendiului, un bărbat, în vârsta de 51 de ani a fost surprins de flăcări și a decedat.

Cadavrul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Ploiești, în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului.

În continuare cercetările vor fi continuate de către polițiștii Postului de Poliție Posești sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere din culpă„, a transmis IPJ Prahova.

- Reclamă -

Așadar, nu e deloc de joacă cu focul. Bărbatul de la Posești nu este prima victimă a incendiilor de vegetație scăpate de sub control.

Trebuie să știți că astfel de incendii sunt extrem de imprevizibile. Direcția de ardere se poate schimba brusc și îi poate surprinde chiar și pe cei care dau foc. Iar puterea unui foc de iarbă și viteza cu care se propagă sunt de-a dreptul înspăimântătoare. Căldura degajată este imensă și cu greu te poți apropia, fără echipament de protecție, de o flacără care nu are nici măcar un metru înălțime.  În plus, fumul degajat reprezintă, în sine, pericol de moarte. Priviți imaginea de mai jos. În weekend, cineva a dat foc unui deal, la marginea localității Breaza de Buzău. E ca un vulcan în erupție. A fost stins cu avioane Spartan ale Armatei Române.

 - Ziarul INCOMOD

La Cheia, putea fi ca în Grecia 

Duminică, Prahova a fost la un pas de dezastru. Un incendiu provocat în zona Buzoianu, aproape de Cheia, s-a extins în pădurea de foioase. Din fericire, intervenția pompierilor și a pădurarilor a oprit focul înainte să ajungă la coronament și să aprindă și pădurea de conifere, aflată în imediata apropiere.

„Putea fi și la noi ca în Grecia. Dacă focul ajungea la pădurea de rășinoase, era dezastru. Am fost la un pas”, au spus pompierii.

Ce pot face autoritățile

Din păcate, mulți dintre cei care dau foc vegetației uscate scapă neprinși. ISU și Prefectura Prahova au elaborat însă un plan pentru depistarea celor care pun focurile pe cuprinsul județului. Este însă nevoie de o mai mare implicare a autorităților locale. A primăriilor din județ și, nu în ultimul rând, a oamenilor care știu ce se întâmplă. Fenomenul incendierilor este o problemă majoră care „arde” degeaba banii statului, consumă resurse uriașe umane și materiale la stingerea focurilor și, după cum ați văzut, ia și vieți omenești.

Totodată, sunt discuții la nivel central pentru majorarea amenzilor în astfel de situații. Când dai foc dealului Seciu, cum se întâmplă în fiecare an, iar pompierii stau de pază la sonde, nu trebuie să scapi doar cu o amendă între 500 și 2.500 de lei. O sondă de petrol sau de gaze poate să ardă zile, săptămâni în șir.

Apelul ISU Prahova

Pompierii prahoveni și Prefectura Prahova, prin subprefectul Emil Drăgănescu, au făcut, luni, un apel pentru oprirea incendierilor de vegetație uscată.

ISU Prahova a prezentat bilanțul arderilor necontrolate și resursele utilizate pentru stingerea incendiilor de vegetație.

Înregistrarea integrală a conferinței de presă care a avut loc luni la sediul ISU Prahova:

ATENȚIE! Condițiile care trebuie respectate pentru curățarea terenurilor prin ardere: 

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută doar cu respectarea următoarelor prevederi generale:  

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

-se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

-izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie e obligatorie

 

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut