Rompetrol produce la Rafinăria Vega din Ploiești bitumul de cea mai înaltă calitate, care este folosit în marile proiecte de infrastructură din toată țara. 

Produs vâscos sau semi-solid rezultat în procesul de distilare a materiei prime, bitumul este folosit în primul rând pentru lucrările rutiere, unde are rol de liant pentru particulare agregate pentru a crea asfaltul.

Rompetrol produce o mare varietate de bitumuri, cu specficații adaptate pentru a gamă largă de aplicații: de la drumuri pentru trafic ușor la drumuri pentru trafic greu, bitumuri îmbogățite cu polimeri pentru mai multă elasticitate, precum și bitumuri pentru acoperișuri impermeabile.

Vega are o istorie de peste 90 de ani în producerea bitumului rutier. În anul 2007 s-au investit 7 milioane de dolari pentru realizarea primei instalaţii de bitum rutier modificat cu polimeri din România. Capacitatea instalaţiei este de 66000 tone/an bitumuri de drumuri, bitumuri modificate cu polimeri si bitumuri speciale.

Bitumul rutier modificat cu polimeri se distinge printr-o elasticitate îmbunătățită și o rezistență mai ridicată la uzură și la variațiile de temperatură, având o durată de viață cu 50% mai mare şi capacitate de a reduce zgomotul in trafic.

În 2020, rafinăria Vega a obținut o canitate record de bitum – aproximativ 123.000 tone.

Reprezentând între 4-6% din totalul masei asfaltice, un calcul relevă faptul că produsul obținut în rafinăria prahoveană ajută la producția unui total de aproximativ 2,5 milioane de tone de masă asflatică, cu ajutorul căreia sunt derulate proiecte de infrastructură rutieră în toată țara.

Rompetrol Rafinare are o cotă de piață de aproximativ 16%, potrivit estimărilor din 2020.

Restul de materie primă este importată din regiune și din alte țări europene, precum Austria, Turcia sau Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here