fbpx
vineri, decembrie 1, 2023
spot_img

VIDEO| Bogdan Toader, despre bugetul de investiții al Consiliului Județean Prahova

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Dacă la Consiliul Local Ploiești suntem învățați cu dezbateri dure între aleșii PSD și PNL, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, joi, bugetul pe 2020 fără a exista tensiuni în timpul ședinței.

Astfel, potrivit proiecției bugetare, în procent de 65% din buget  este îndreptate  către cheltuielile de funcţionare, în special salarii şi necesităţi la nivelul DGASPC-ului, iar un procent de 35 % revine pentru proiecte de modernizare.

- Reclamă -

 Din totalul de aproape 500 de milioane de lei, puţin peste 27 vor ajunge la primăriile din judeţ, pentru susţinerea programelor de infrastructură şi dezvoltare locală.

”Prahova are buget de jumătate de miliard de lei în 2020!

Ieri a fost aprobat bugetul județului pentru anul 2020, fondurile care ne vor permite – în limitele financiare – să continuăm dezvoltarea Prahovei!

- Reclamă -

Bugetul consolidat al Prahovei ajunge și în acest an la jumătate de miliard de lei, în condițiile în care sumele provenite de la bugetul de stat pe anul 2020 au scăzut semnificativ, cu 24 de milioane de lei!

327 de milioane de lei au revenit județului Prahova din bugetul de stat anul trecut, însă în 2020, prin “bunăvoința” Guvernului Orban, sumele s-au diminuat, ridicându-se la numai 303 milioane de lei.

Finanțarea asistenței sociale constituie și în acest an cea mai mare parte a cheltuielilor de funcționare, respectiv 116 milioane de lei (36% din total). Pe locul al doilea în structura cheltuielilor de funcționare se află capitolul Transporturi, respectiv rețeaua de drumuri județene, pentru menținerea acesteia în stare bună fiind stabilită suma de 73,5 milioane de lei (22,6%) pentru anul în curs. Astfel, sunt asigurate fondurile pentru continuarea programului de asfaltare a drumurilor aflate în administrarea Consiliului Județean.

Cu toate acestea, din valoarea bugetului consolidat (499,44 milioane de lei), o sumă importantă (174,6 milioane de lei) va fi alocată și secțiunii de Dezvoltare, care include atât investițiile în derulare sau investițiile noi (77 de milioane de lei – 44% din total), dar și cofinanțarea proiectelor europene, reprezentând 82,7 milioane de lei (47,36%).

- Reclamă -

Pe înțelesul tuturor, având în vedere că se confundă uneori ce înseamnă secțiunea de funcționare a unui buget, aduc lămuriri suplimentare.

Secțiunea de funcționare este partea obligatorie a bugetului care cuprinde finanțarea cheltuielilor curente, inclusiv a celor privind salarizarea și susținerea funcționării spitalelor, a structurilor subordonate, precum DGASPC, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Direcția Județeană de Pază, Direcția Județeană de Protecție a Plantelor, Salvamont Prahova, instituțiile culturale și muzeele, învățământul special. Aici intră și Programul pentru școli (mai cunoscut drept Cornul și laptele), reparațiile curente, cheltuielile de deszăpezire.

Pe de altă parte, secţiunea de dezvoltare este partea complementară a bugetului, care cuprinde veniturile şi cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivel judeţean, respectiv cofinanțarea proiectelor europene și celelalte investiții care intră în atribuțiile legale ale Consiliului Județean Prahova.

Împreună cu aleșii județeni care fac parte din deliberativul prahovean, voi continua și în acest an să contribui la dezvoltarea județului, pentru ca locuitorii Prahovei să beneficieze de servicii de calitate și de infrastructură modernizată!”, a explicat preşedintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

În ceea ce privește investițiile, liderul CJ a explicat faptul că  o bună parte din județ se va duce în investiții în ceea ce privește sistemul de sănătate, cu preponderență în Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

”Vorbim despre investiții care marea lor parte vor merge în ceea ce în privește sănătate, cu preponderență Spitalul Județean de Urgență. Aici avem mai multe proiecte în derulare. Totodată, vor exista investiții în ceea ce privește partea de infrastructură. Vorbim de reabilitarea drumurilor județene, de edificarea mai multor sensuri giratorii și, bineînțeles, vorbim despre construirea Școlii Speciale Numărul 1, dar și de alte obiective de investiți pe care le-am demarat în 2019 și cărora trebuie să le asigurăm surse de finanțare”, a mai precizat Bogdan Toader.

Potrivit liderului Consiliului Județean Prahova, în procent de aproximativ 14% din bugetul de dezvoltare este asigurată  și cofinanțarea investițiilor din fonduri europene.

”Zece milioane de lei, aproximativ 14% din bugetul de dezvoltare se va duce către acoperirea cofinanțărilor a proiectelor europene. Vorbim despre extinderea, reabilitarea și, bineînțeles, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești. Totodată, vorbim și despre eficientizarea energetică de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie. Din fonduri europene vor fi investiții în infrastructura rutieră, cele două drumuri județene, DJ 170 și DJ 102K, unde avem semnat contractul de finanțare pentru 42 milioane euro și trebuie să asigurăm cofinanțarea din partea noastră”, a conchis președintele CJ Prahova.

Declarația integrală o puteți urmări în materialul video de ma jos.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Tineri prinși drogați la volan, în Sinaia

Doi tineri au fost prinși conducând prin Sinaia, deși se pare ca erau sun influența drogurilor.Polițiștii care i-au tras...
spot_img