fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

VIDEO – CAMERA ASCUNSĂ – Formularul 600 se amână: Confuzie totală printre funcționarii ANAF

Citește Și

- Reclamă -
Termenul de depunere a formularului 600 de către persoanele fizice autorizate și cei cu venituri din activități independente se amână de la 31 ianuarie 20178 la 1 martie, pe fondul confuziei și al neclarităților privind aplicarea prevederilor.

Luni, StartupCafe.ro a fost la ghișeele câtorva sedii ale administrațiilor ANAF din București și a constatat că  funcționarii erau la rândul lor derutați de modul în care trebuie completat formularul 600, în situații atipice pentru contribuabili. Urmarește un material video filmat cu camera ascunsă la ghișeele ANAF.

Șefii politici de la guvernare l-au pus luni pe ministrul lor de Finanțe, Ionuț Mișa, să amâne formularul 600, cu posibilitatea ca această declarație să fie eliminată chiar. „Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de guvern, să se adopte o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere pentru 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca, în perioada imediat următoare, să meargă până la eliminarea declarației, cu condiția să găsească soluția ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuții să rămână asigurați în sistemul de asigurări”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, după o discuție cu Mișa.

- Reclamă -
Înainte de aceast anunț, reporterii StartupCafe.ro au vizitat luni dimineață, la scurtă vreme după deschiderea programului de lucru, trei administrații ale finanțelor publice de sector, să vedă ce lămuriri oferă funcționarii de la ghișee, în legătură cu  formularul 600.
  • O primă constatare este că bucureștenii cu rezidențe fiscale în sectoarele 2, 4, 6 nu s-au îngrămădit la fisc, poate și din cauza vremii, iar ghișeele de la aceste administrații lucrau în ritm normal, cel puțin la primele ore ale dimineții.
  • Sectoarelor 3 și 4 au sedii dedicate pentru operațiunile cu persoanele fizice; cele pentru persoane juridice sunt la sedii separate.
  • Sectorul 2 are un sediu comun pentru persoane fizice și juridice în zona centrală a Capitalei, dar și un sediu separat pentru persoane fizice, în apropiere de Piața Iancului.
  • Sectoarele 1, 5 și 6 au sedii comune pentru persoane fizice și juridice ceea ce, în apropierea termenelor limită, ar putea aglomera accesul la ghișeele respectivei administrații.
  • Formularul 600 este doar unul dintre formularele fiscale pentru care contribuabilii merg la fisc, pentru că se apropie termenul limită. Bucureștenii mai vin să depună, personal, și alte forumulare precum 070, 220 dar și unii care, de pildă, solicită restituirea timbrului de mediu pentru autoturisme, pentru care trebuie, de asemenea, completată și depusă o cerere.
  • Pentru formularul 600, cea mai simplă este situația în care câștigurile de anul trecut sunt corect identificate și depășesc plafoanele taxabile, atât pentru contribuția de asigurări sociale (CAS) cât și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Răspunsuri dificile pentru situațiile atipice

Problemele încep să apară la situații atipice, pentru cei cu venituri din alte surse decât cele salariale, de exemplu: venituri din activități independente realizate în 2017, peste plafonul minim de plată a contribuției, dar pe care contribuabilul spune că nu le mai realizează deloc în 2018.

Pentru o astfel de situație, la Sectorul 6 de pildă, ni s-a sugerat că trebuie să depunem formularul 600, bifăm ”Încetarea activității” fără să mai fie nevoie de achitarea contribuțiilor.

Răspunsul a venit, ezitant, după ce funcționarii s-au întrebat unii pe alții, ceea ce arată că nu toți lucrătorii de la ghișeele de asistență pentru contribuabili înțeleg la fel normele legale.

O altă situație este cea în care veniturile (altele decât cele salariale) se păstrează și în 2018 dar contribuabilul estimează că vor fi mai mici decât în 2017.

- Reclamă -

Pentru acest caz, la Sectorul 2, de pildă, am fost îndrumați să depunem formularul 600 și ni s-a spus să achităm contribuția corespunzător cu veniturile încasate în 2017.

Funcționara de la ghișeu nu a putut să ne spună dacă va exista o procedură de regularizare pentru eventuale sume achitate în plus.

În situația de mai sus ar putea fi, de pildă, antreprenori care au primit în 2017 dividende peste plafonul de la care se reține obligatoriu CASS, dar care, în 2018, nu mai depășesc plafonul pentru că firma va repartiza dividende mai mici sau deloc.

La Sectorul 4, oamenii par mai informați. “Mai așteptați puțin, nu vă grăbiți cu depunerea”, i se șoptește reporterului Startupcafe.ro. “S-ar putea să se mai schimbe…”, aruncă, cu aer complice, o ipoteză, funcționarul ANAF. ”Nu se știe cum va arata în final. Este bine să stăm cu ochii pe ce va aparea în Monitor în perioada următoare”, sugerează o altă doamnă de la ghișeul vecin, în timp ce savura o banană.

- Reclamă -

În principiu, legea e clara, chiar dacă nimeni nu poate imagina toate excepțiile posibile. “Așteptați și mai reveniți!”, zice doamna de la ghișeu, cu o privire compătimitoare. ”Trec zilnic oameni pe aici și ne întreabă dar noi prea multe explicații nu avem să le dăm”, mai zice funcționara, căutând coșul în care să-și arunce cojile bananei de ora 9…

Nici depunerea declarației în Spațiul Privat Virtual nu ajută foarte mult

La o întâlnire informală a oficialilor ANAF și ai Ministerului Finanțelor Publice cu jurnaliștii, StartupCafe.ro a întrebat cum poate proceda o persoană care a avut în anul 2017 venituri din drepturi de autor sau alte venituri din activități independente, dacă în anul 2018 nu va mai obține astfel de venituri pe cont propriu, ci se va angaja ca salariat.

O reprezentantă a MFP a răspuns atunci că persoana respectivă poate depune direct formularul 600, bifând căsuțele II.4, respectiv III. 3 pentru stoparea activităților, în vederea neplății contribuțiilor la pensii, respectiv sănătate pe anul 2018.

Și sistemul electronic pare să îi contrazică pe cei din Finanțe

Nici depunerea on-line nu face lumină în ceața de la ANAF și Finanțe. Un contribuabil a depus prin Spațiul Privat Virtual (SPV) formularul 600, cu bifarea căsuțelor pentru stoparea activității, pe modelul prezentat de cei de la Finanțe în întâlnirea informală.

Omul s-a lovit de un refuz. ”eroare: (….) Declarația de stopaj se depune numai după o declarație inițială validă”. A fost răspunsul primit în SPV de contribuabilul care depusese declarația 600 pentru stoparea activităților prin care a obținut în anul 2017 venituri din drepturi de autor, pentru care plătise o dată taxele și impozitele.

Cu alte cuvinte, sistemul i-a cerut omului să depună mai întâi declarația 600 pentru stabilirea bazei de impozitare pentru anul 2018 cu referire la veniturile încasate în 2017, deși contribuabilul nu va mai obține venituri din drepturi de autor sau alte venituri pe cont propriu în anul 2018, limitându-se la a fi salariat, încadrat cu contract de muncă.

Thumbnail
Un caz asemănător a fost raportat de un contribuabil și pe pagina de Facebook a ANAF, la o sesiune de întrebări și răspunsuri organizată de Agenție săptămâna tracută. Femeia respectivă nu a primit un răspuns de la ANAF.

Confuzia și nesiguranța persistă astfel nu numai în rândul contribuabililor, ci mai ales în rândul celor de la ANAF și MFP, care trebuie să aplice ordonanța de urgență 79/2017, dată de Guvern, la propunerea aceluiași MFP.

Thumbnail
sursa: startupcafe.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Cum a fost sancționată asistenta de la maternitatea din Ploiești care a încurcat copiii

Asistenta care a încurcat bebelușii la maternitate din Ploiești a fost sancționată cu 10% din salariu pentru o perioadă...
Sari la conținut