fbpx
marți, septembrie 26, 2023
25 C
Ploiești
spot_img

VIDEO: Ce să faci și ce să nu faci dacă te întâlnești cu ursul

Citește Și

- Reclamă -

Prezența masivă a urșilor în localități sau la marginea acestora a devenit o realitate cu care se confruntă nu doar comunitățile din zonele montane și submontane (habitatul natural al acestui animal), ci și cele de la șes.

Zilele trecute, un urs a atacat o gospodărie din Găgeni, comuna Păulești, omorând mai multe oi aflate într-un țarc.

Ziarul Incomod a relatat pe larg acest incident, iar reporterii au discutat atât cu proprietarul gospodăriei, cât și cu autoritățile, respectiv Garda Forestieră și Primăria Păulești.

- Reclamă -

DETALII AICI: VIDEO: Comuna Păulești asediată de urși

Până ce autoritățile vor rezolva problema – dacă o vor rezolva – este bine să învățăm cum să ne comportăm în cazul unui întâlniri cu acest animal aflat pe prima poziție a lanțului trofic în România și care, în anumite cazuri, poate fi extrem de periculos.

Când devine ursul un pericol real pentru om

Chiar dacă majoritatea atacurilor urșilor vizează surse de hrană, cum ar fi stânele, animalele domestice din gospodării, sunt destule cazuri în care aceștia au atacat și oamenii.

- Reclamă -

În 2021, în zona Azuga, un maratonist care alerga prin pădure a fost ucis de un urs. Bărbatul era un foarte bun cunoscător al întregii zone, iar atacul s-a produs în pădure, nu în localitate.

Totuși, coborârea urșilor în localități, în special la lăsarea serii și în cursul nopții, reprezintă un real pericol pentru oameni.

Sunt mai multe situații în care ursul poate ataca neprovocat omul:

*Femelă însoțită de pui: Ursoaica poate fi extrem de agresivă în perioada de creștere a puilor. Șansele unui atac sunt mari, dacă este surprinsă de prezența omului.

- Reclamă -

*Ursul rănit sau turbat: Un animal rănit, scăpat din laț de exemplu, este deosebit de periculos.

*Întâlnirea neașteptată în pădure: Un urs care simte prezența omului din timp va evita, de regulă, să se apropie. Urșii cu adevărat sălbatici ocolesc oamenii. Problema intervine dacă animalul este surprins și atunci atacă din instinct.

Jurnaliștii Ziarului Incomod au realizat un material LIVE în pădurea de la Păulești, cu Cătălin Sandu, Haiducul, așa cum este cunoscut în mediul online, un iubitor al naturii din Prahova și activist de mediu.

Ce trebuie să facem și ce să NU facem atunci când ne aflăm în zone frecventate de urși:

*Mergem întotdeauna în grup, de preferat de trei sau mai multe persoane și suntem atenți să nu rămână cineva în urmă. Ursul nu va ataca grupuri mari de oameni.

*Vorbim tare, pentru a semnala prezența noastră. Ursul ne va auzi, cu siguranță, și, în mod normal, va evita contactul. Este foarte important ca animalul să nu fie surprins de prezența noastră. Deplasarea în liniște nu este deloc indicată. Dacă vântul bate din direcția în care se află ursul spre noi, acesta nu ne va simți, în ciuda mirosului foarte dezvoltat. Iar dacă nu ne simte din timp, va deveni agitat și, posibil, agresiv.

*Nu luăm cu noi mâncare cu miros puternic. NICIODATĂ PEȘTE. Un urs va simți mirosul mâncării de la mare distanță și va veni spre noi. Mâncarea trebuie ținută în cutii etanșate. La fel și dacă campăm în pădurile frecventate de urși. Mâncarea NU TREBUIE ținută în cort! De obicei, cunoscătorii agață mâncarea în copaci, la distanță de corturi.

*În cazul în care totuși ne trezim față în față cu ursul, ne retragem întotdeauna usor, cu fața către el. Mișcărea lină este esențială. Nu întoarcem niciodată spatele animalului, în retragere. NU FUGIM!

*În cazul extrem în care ursul va înainta către noi, în timp ce ne retragem, lăsăm un rucsac, o haină pe jos. Sunt șanse mari ca animalul să se oprească să cerceteze rucsacul, geanta, etc, lăsându-ne mai mult timp pentru a pune distanță între noi și animal. Dacă vedem un copac în care ne putem cățăra, este indicat să facem acest lucru, lăsând jos rucsacul sau alte bagaje.


*Dacă ursul dă semne de agresivitate clare (mârâie, se ridică în picioare) si se apropie pregătind atacul, o solutie este să încercăm să desfacem brațele în lateral sau în sus, pentru a părea mai mari, să le fluturăm, să fluierăm strident, puternic. Sunt șanse ca ursul să se sperie și să renunțe la atac.


*Fuga este INTERZISĂ. Ursul, chiar și exemplarele foarte mari, aleargă cu o viteză mai mare decât omul. Instinctual, vom fi percepuți ca pradă. În plus, fugind panicați riscăm să ne împiedicăm de crengi sau rădăcini în pădure. Ursul poate alerga ușor atât la vale, cât și la deal. Are însă ceva dificultăți dacă aleargă de-a latul pantei, din cauza modului în care pune picioarele.

*ATENȚIE! În cazul în care ursul pătrunde în stâne sau gospodării, NU încercăm să salvăm animalele. Ursul înfometat ne va percepe drept amenințare și va ataca.

*În cazul „urșilor de oraș”, obișnuți cu oamenii, nu încercăm să-i hrănim și să facem fotografii. Nu coborâm din mașini. Chiar și exemplarele tinere sunt periculoase

*Nu încercăm să-l atacăm noi. Deosebit de puternic și rezistent, avem șanse minime să-l rănim serios cu cuțitul sau toporul de exemplu. Lovitura ursului este extrem de puternică și poate ușor omorî un om. În plus, un urs rănit devine și mai agresiv.

Ce trebuie să avem la noi

Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să ale avem la noi în zonele frecventate de ursi:

*Neapărat un fluier, ideal – un fluier special pentru urși, care generează un zgomot mai mare decât cele obișnuite. Ursul este foarte sensibil la zgomote și se va speria dacă fluierăm strident

*Un spray cu piper pentru urși. Sunt spray-uri mari, cu rază mare de acțiune și, potrivit specialiștilor, cu eficiență de 90%. Acestea trebuie folosite doar în cazul în care ursul ne pune viața în pericol, iar animalul se află la distanța optimă pentru pulverizare.

*Petarde, fumigene, artificii. Zgomotul și lumina puternică vor pune pe fugă un urs agresiv. Eficiența acestora este foarte mare. Ciobanii din zonele de munte au întotdeauna materiale pirotehnice asupra lor.

*În cazul în care nu suntem pregătiți, putem folosi orice provoacă zgomot puternic: căni de metal, etc.

În Prahova, potrivit specialiștilor, ar trebui să fie în jur de 200 de exemplare. Estimările arată că populația reală este de cel puțin trei ori mai mare. Vânătoarea la urs este interzisă. Doar exemplarele agresive pot fi împușcate, însă numai în urma unei decizii a comisiilor de specialitate care sunt covocate la nivelul localităților pe raza cărora s-a produs un eveniment grav.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

VIDEO Angajată a unui magazin Profi, bătută cu pumnii și picioarele de mai mulți tineri din Ploiești

Șefa de tură a magazinului Profi din cartierul ploieștean Malu Roșu a fost bătută cu pumnii și picioarele de...