fbpx
vineri, aprilie 12, 2024
spot_img

VIDEO Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19 într-o clasă și ce vor face profesorii nevaccinaţi

Citește Și

- Reclamă -

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolarîn contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

Prezent la începutul conferinței, premierul Florin Cîţu a spus că dorește ca anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să continue în acelaşi fel. „Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus – şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică”, a declarat premierul la finalul şedinţei de lucru de la Guvern. Cîțu a mai cerut ca festivităţile organizate cu prilejul începerii anului şcolar să se desfăşoare ”cât mai aproape” de normalitate.

Ioana Mihailă, ministrul Sănătății:

- Reclamă -
 • Am agreat ca prioritatea este menținerea școlilor deschise și învățământ în format fizic. De asemenea, trebuie să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecție așa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil.
 • Din acest motiv purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie.
 • De asemenea, pentru activitățile sportive vor fi încurajate să aibă loc preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă.
 • Despre vaccinarea în școli, continuăm să avem discuții tehnice și să adaptăm scenariile în funcție de particularitățile fiecarei comunități și școli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației:

 • Toți participanții la această decizie au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele.
 • Am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie ca vorbim de elevi de peste 12 ani, fie ca vorbim de profesori, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați.
 • Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor desfășura separat în funcție de vârstă și specificul activității, iar la carantină sigur că da, se oprește întreaga activitate.
 • Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise.
 • De ce am propus și s-a agreat acest prag sub rezerva validării în CNSU? Pentru că oricum copiii circulă. Este de preferat să fie într-un mediu controlat și va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în școli, decât să circule în medii necontrolate. În plus, nu vor fi pierderi educaționale.

Vor fi acordate vouchere de 100 de lei și copiilor care se vaccinează?

Ministrul Ioana Mihăilă: „În discuțiile tehnice pe care le-am avut până acum nu am pus condiție de vârstă. Dacă legislația ne permite, voucherele sunt destinate persoanelor care se vaccinează cu schemă completă din momentul în care legislația intră în vigoare.”

 
Ce avantaje vor fi pentru cei vaccinați dacă se trece de pragul de 6 la mie?

- Reclamă -

Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Luăm în calcul următoarea variantă:

 •  Preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional.
 • – Clasele 1-6, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați (au sub 12 ani) din păcate trebuie să treacă în online.
 • – Pentru clasele de la a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică”, a spus ministrul.

Ce se va întâmpla cu părinții care au copii vaccinați și sunt nemulțumiți că trebuie să-i ducă într-un mediu în care cadrul didactic nu este vaccinat?

Ministrul Ioana Mihăilă:

 • „Riscurile pentru persoanele care sunt vaccinate, indiferent de vârstă, de a se infecta sunt mai mici decât pentru persoanele nevaccinate și sunt mult mai mici decât la persoanele nevaccinate de a dezvolta forme severe de boală.
 • Oricine este vaccinat trebuie să conștientizeze că beneficiile sunt în primul rând pentru propria persoană și că vaccinarea protejează de forme severe și de spitalizare. Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel. Părinții care nu au copiii vaccinați ar trebui să fie îngrijorați.”
Ce se va întâmpla în cazul în care într-o clasă un elev se infectează cu varianta Delta?

Ministrul Sorin Cîmpeanu:

 • „În această situație, toți colegii lui vor trebui să fie testați. Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez ar putea pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru.
 • Referitor la orele de educație fizică, am agreat la acest moment, decizia definitivă va fi luată împreună cu dna ministru sub rezerva validării CNSU, ca orele de Educație fizică să se poată desfășura în spații închise fără mască de protecție până la rata de infectare de 2 la mie, peste această rată să se poată desfășura afară, în spații libere, sau dacă nu se pot efectua, din motive meteo, de exemplu, atunci să fie înlolcuite aceste activități sportive.”

S-a luat vreo decizie cu privire la modul în care ar urma să fie testate cadrele medicale care nu sunt imunizate? Se va merge pe scenariul ca testarea să fie făcută contra-cost de respectivele persoane? Care va fi situația în cazul profesorilor nevaccinați?

Ministrul Ioana Mihăilă:

- Reclamă -
 • Am avut mai multe ipoteze de lucru. Acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza pe care lucrăm acum. Este în lucru la nivel Ministerului Sănătății propunerea de proiect legislativ, dar evident că pentru a avea varianta finală va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerului Justiției și de celelalte ministere implicate în procesul de avizare.


Ministrul Sorin Cîmpeanu:

 • În școli este vorba de acces nediscriminatoriu până la pragul de 6 la mie, iar peste acest prag pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore.
 • Dacă nici nu s-au vaccinat și nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de către DSP, având și posibilitatea testării în regim privat, doar că nu avem în vedere decontarea acestor cheltuieli, atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin DSP, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi profesori, care repet au posibilitatea să se vaccineze și nici nu s-au vaccinat, nici nu au trecut prin boală și nici nu prezintă test regulat la fiecare 72 de ore.
 • Nu vor fi concediați, ci până la coborârea ratei de infectare să se odihnească puțin. (n.a concediu fără plată).

Aceste teste vor fi suportate de stat?

Ministrul Ioana Mihăilă: Aici cred că va trebui să discutăm despre oportunitatea testării gratuite inclusiv a profesorilor care au avut oportunitatea de a se vaccina. Deci aici rămânem la stadiul de propunere, urmând ca impreuna cu Ministerul Educației să vedem cum se suportă costul acestor teste.

Ministrul Sorin Cîmpeanu:

 • „De acord, pentru că este greu de înțeles să ai posibilitatea de vaccinare și alte posibilități și să nu apelezi, sigur în situația în care nu există constrângeri, certificate medicale, luăm în calcul și aceste situații.
 • „Aș mai avea ceva de precizat. Pentru că școala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului școlar în spații exterioare, cu mască de protecție și cu o durată limitată la o oră – o oră și jumătate.”
S-au consultat autoritățile și cu reprezentanții părinților înainte de luarea acestor decizii?

Ministrul Sorin Cîmpeanu:

 • Am avut întâlnire cu Federația Asociațiilor de Părinți. Susțin prezența fizică în școli. Nu am avut cum să comunicăm aceste lucruri, pentru că ele au reieșit din discuția cu Ministerul Sănătății, cu INSP, sunt discuții tehnice.
 • Odată ce am făcut publice aceste variante de lucru, repet, ele nu sunt aprobate la nivel CNSU, vom vedea și care sunt punctele de vedere ale părinților. Am primit un material și din partea Consiliului Național al elevilor și care nu intră în contradicție cu măsurile pe care vă anunțam că le avem acum ca ipoteză pentru ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății.

Sorin Cîmpeanu a declarat anterior că cel târziu în perioada 1-3 septembrie va fi definitivat Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, și cu cel puțin 10 zile înainte de data de 13 septembrie, când începe școala, el va fi prezentat, în detaliu, pentru ca toate măsurile să fie cunoscute atât în școli, cât și de părinți și elevi.

Sursa: hotnews.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

O firmă din Germania recrutează agenți de vânzări din România

O firmă din Germania recrutează agenți de vânzări din RomâniaAgent în vânzǎri externe Protecția mediului este o responsabilitate comună -...
Sari la conținut