Primele convoaie cu tehnică militară SUA, care fac parte din Task Force (TF) Cougar au intrat în țară pe la vama Nădlac și sunt în drum spre Mihail Kogălniceanu. Pe traseu, convoiul va fi însoţit de Poliţia Militară. 

Autovehiculele din componența coloanei se deplasează pe ruta Arad – Deva – Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Mihail Kogălniceanu.

Pentru o bună desfăşurare a traficului, Poliţia Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricţii rutiere.

Potrivit MApN, TF Cougar va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialităţi din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).
Restul tehnicii de luptă, precum şi militarii acestui batalion vor sosi în România în perioada imediat următoare.
Transportoarele blindate Stryker au intrat în serviciul Armatei SUA în 2002, la un cost unitar de 4,9 milioane de dolari, potrivit wikipedia.
Pot fi echipate cu mitraliere în mai multe variante, tunuri și lansatoare de grenade.
Numărul blindatelor Stryker dislocate de batalionul american în România este necomunicat.
În mod normal, o astfel de unitate este formată din 130 de astfel de vehicule de transport pentru infanterie, 9 vehicule cu rachete ghidate antitanc, 27 de vehicule de evacuare medicală, 12 vehicule de genişti, 32 de vehicule de comandă, 36 de vehicule cu mortiere de 120 mm, 56 de vehicule de recunoaştere, 13 vehicule de sprijin împotriva incendiilor, 3 vehicule de recunoaştere NBC (nuclear, bacteriologic, chimic) şi 12 Stryker dotate cu tun de calibrul 105 mm.
Înăuntru încap 9 militari, plus echipajul de 2 militari.
Autonomia comunicată este de 500 de kilometri, iar viteza maximă, 97 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here