O femeie în vârstă de 59 de ani, din comuna prahoveană Lipănești, diagnosticată cu pneumonie și ulterior testată pozitiv cu SARS-CoV-2, a fost ținută trei zile în spital fără tratament. Sunt acuzațiile rudelor care susțin că femeia a fost scoasă vineri din salon și lăsată să aștepte pe bancă în fața spitalului, la 35 de grade Celsius, pentru a fi transportată la secția de penumologie.

”Ar fi avut mai multe șanse să se facă bine dacă o țineam acasă, dar avea nevoie de oxigen”, spun rudele femeii din Lipănești. Aceasta a fost diagnosticată cu pneumonie și a avut nevoie urgentă de asistență medicală din cauza simptomelor specifice infecției cu noul coronavirus.

Miercuri, 29 iulie, familia a chemat ambulanța care a transportat bolnava la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Aici a primit și testul pozitiv pentru COVID-19.

”Au băgat-o la izolator și timp de trei zile nu i-au dat niciun tratament, niciun antibiotic, în condițiile în care aveau diagnosticul pus de pneumonie. Astăzi au scos-o afară pe bancă, în fața spitalului, la 35 de grade, în starea gravă în care se află. I-au dat o ciorbă acolo, în caserolă, în condițiile în care ea nu de mâncare are nevoie, ci de oxigen, că nu mai poate să respire. Stă și așteaptă o ambulanță care să o ducă la secția de plămâni. De mai bine de o oră stă acolo, în căldura asta”, a declarat pentru ”Adevărul” ginerele femeii.

Bărbatul a precizat că, deși soacra lui a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, nimeni din partea autorităților nu a contactat familia pentru a rămâne în izolare la domiciliu.

”Am aflat noi după ce am dat zeci de telefoane. Ea e pozitivă și pe noi nu ne-a anunțat nimeni, în condițiile în care stăm în aceeași casă, iar soția ea are simptome. Suntem cinci care locuim împreună. Nu ne-a zis nimeni să ne izolăm, absolut nimeni. Am și eu părinți în vârstă, ar trebui să-i protejez, nu? Să nu mai ies din casă două săptămâni, să nu mă mai duc la serviciu. Nici de la DSP, nici de la spital nu ne-au sunat”, a precizat bărbatul.

Conform protocolului, pacienții cu simptome specifice COVID-19 sunt ținuți în izolator până le vine rezultatul testului. Din cauza numărului foarte mare de persoane infectate, rezultatele vin și în 72 de ore, timp în care bolnavii sunt lăsați fără tratament. Abia când se confirmă suspiciunea de COVID-19, persoanele simptomatice sunt transferate la spitalele suport unde primesc și tratament. În cazul de față însă, femeia avea analize făcute și diagnositc de pneumonie. Fiica ei a explicat că singurul medicament pe care l-a primit cât timp a stat în izolator la Spitalul Județean din Ploiești a fost un algocalmin.

În materialul video de mai jos putețin asculta declarația prahovencei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here