fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

VIDEO: Criza apei calde. Ce soluție propune partidul Forța Dreptei pentru rezolvarea problemei termiei la Ploiești

Citește Și

- Reclamă -
Forța Dreptei, filiala Prahova, a organizat, vineri, o conferință de presă în care a prezentat o soluție care ar duce la rezolvarea definitivă a crizei termiei la Ploiești.

Președintele filialei Prahova, deputatul George Ionescu, și președintele interimar al organizației Ploiești, Dragoș Rușu, au înaintat soluția aplicată cu succes la Brașov.

Concret, prim implementarea acestui proiect, Primăria Ploiești ar gestiona ea însăși problema termiei, fără să mai depindă exclusiv de CJ Prahova, care deține unitatea de producție și rețeaua de distribuție primară, adică exact sursa problemelor care au dus la sistarea furnizării apei calde.

- Reclamă -
Ce sunt centralele de cogenerare de cartier

După cum a precizat deputatul George Ionescu, aceste centrale pot fi montate ușor la Ploiești, la actualele puncte termice din oraș. Sunt, de fapt, niște containere ce pot fi tractate auto, montate și racordate la rețeaua secundară de termie care, spre deosebire de CET Brazi și rețeaua primară, se află în administrarea municipalității.

La Brașov, sunt 12 astfel de unități care asigură furnizarea apei calde și a căldurii în tot orașul, pentru cei racordați la sistemul centralizat.

În plus, potrivit prezentării efectuate în cadrul conferinței de presă, acestea au o eficiență de peste 80 la sută (pierderi mici), comparativ cu actualul sistem atinge cu greu un randament de 50 la sută.

- Reclamă -

Pentru realizarea proiectului pot fi accesate fonduri europene. La Brașov, totul a costat în jur de 38 de milioane de euro.

„SOLUȚII PENTRU CRIZA TERMIEI DIN PLOIEȘTI

Sistarea livrării apei calde în Ploiești, pe 1 august, a creat o adevărată criză. Cei care au de suferit sunt ploieștenii, prinși la mijloc într-un scandal ce pare fără final.

Astazi nu vrem să vorbim despre vinovați. Nu vrem să arătăm cu degetul spre vreunul dintre cei implicați. Nu pentru că nu am vrea să deranjăm, ci pentru că fiecare are partea lui de vină.

Astăzi venim cu soluții!

- Reclamă -

Și nu orice fel de soluții, ci unele pe termen lung. Menite să transforme rețeaua de producere și distribuție a agentului termic, într-un serviciu eficient, prietenos cu mediul și la îndemâna autorităților. Asta pentru că finanțarea poate fi asigurată din FONDURI EUROPENE.

Avem exemplul câtorva orașe din România care au apelat la astfel de soluții.

Spre exemplu, în Brașov, compania BEPCO a investit 34 de milioane de euro în patru centrale de producţie a agentului termic în cogenerare, acestea fiind dotate cu 11 motoare pe gaz, pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului Braşov.

Soluţia a fost implementată împreună cu compania GE Distributed Power, parte a grupului american GE, cea care a furnizat motoarele amintite, care pot genera 38 MW termici şi 42 MW electrici, având o eficienţă de peste 84%.

BEPCO este cel mai mare proiect de termoficare din România utilizand motoare cu ardere internă. Energia electrică este injectată în Sistemul Electric Național, în timp ce căldura este livrată sistemului de încălzire urbană din Brașov.

 

1 – CET NORD 1 –  5 x JMS 624 – Pe = 4.034 kW / Pt = 3.682 kW

2 – CET METROM –  2 x JMS 620 – Pe = 3.354 kW / Pt = 3.102 kW

3 – CET NOUA –  1 x JMS 616 – Pe = 2.681 kW / Pt = 2.480 kW

4 – CET NORD 2 – 3 x JMS 624 – Pe = 4.397 kW / Pt = 3.728 kW

 

Dacă la Ploiești exista interes din partea autorităților, o astfel de investiție ar fi putut fi repede realizată.

Și asta pentru că, acum o lună, Ministerul Energiei anunța lansarea apelului de proiecte pentru obținere de finanțare din PNRR – Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde.

Mai exact, FIX ce îi trebuia Ploieștiului. Suma disponibilă pe această măsură, a fost de aproape 400 de milioane de euro. Adică, Primăria Ploiești ar fi putut obține finanțare!

Prin instalarea tehnologiei de cogenerare GE în locul facilităţilor separate pentru producerea de energie electrică şi termică, operatorii realizează economii directe de energie de aproximativ 40%, datorită reducerii consumului de combustibili fosili. Sistemul integrat de combustie cu control al emisiilor, ajută la respectarea cerinţelor globale stringente şi generează o amprentă redusă de carbon.

De exemplu, o centrală de cogenerare cu capacitate de 1 MW, dotată cu un motor cu pistoane GE, poate elimina anual echivalentul emisiilor de CO2 generate de 800 de autovehicule europene. În plus, având în vedere amplasarea sistemelor de cogenerare mult mai aproape de utilizatorul final, pierderile în timpul transportului se reduc sau sunt eliminate în totalitate.

Un proiect de cogenerare ar rezolva una dintre principalele probleme legate de eficienţa energetică a sistemului de încălzire urbană din oraşul Ploiești.

Cu stimă.

Deputat George Ionescu

Președintele filialei Forța Dreptei Prahova”, se arată într-un comunicat de presă al Forței Dreptei, filiala Prahova.

Vezi, mai jos, înregistrarea conferinței de presă:

Pe termen scurt, până la implementarea unui astfel de proiect, responsabilitatea producerii și furnizării termiei este la Consiliul Județean și la operator. Sunt 12 zile de când ploieștenii au rămas fără apă caldă și nu s-a rezolvat nimic.

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut