fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

VIDEO – Cum l-a oprit regimul Ion Iliescu pe Regele Mihai I să intre în țară în anii ’90

Citește Și

- Reclamă -
După Revoluția din 1989, Regele Mihai I a fost nevoit să stea departe de România încă aproape 8 ani, primind cetățenia română abia în 1997, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Fostul suveran a fost umilit în mai multe rânduri de regimul fostului președinte Ion Iliescu. Prima dată, chiar de Crăciun în 1990, autoritățile l-au oprit pe Regele Mihai – însoțit și de Regina Ana și principesa Margareta – în drum spre Curtea de Argeș și i-au obligat să se întoarcă la aeroport și să plece din Romania. Regimul Iliescu i-a permis Majestații sale să viziteze țara pentru sărbătorile de Paște în anul 1992, pentru ca în 1994 să îl întoarcă din nou din drum, de pe aeroportul Otopeni, pe motiv că nu avea viză. Regele abia apucase sa coboare de pe scara avionului. Imagini cu cele două incidente, ale TVR (vezi în articol), au fost făcute publice abia în 2013. Regele Mihai I nu a avut voie nici în 1995 să intre în țară pentru a participa la înmormântarea lui Corneliu Coposu, însă a trimis un mesaj. 

Prima umilință – 25 decembrie 1990

La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, sosește pe aeroportul Otopeni și intră în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde urma să participe la slujba de Crăciun. În drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi, aflați într-o mașină, sunt opriți de un baraj al Politiei, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara.

(sursa: Wikipedia)

- Reclamă -

„Îl rog foarte mult, pentru că nu vine niciun ambasador, niciun membru al guvernului… II pun în vedere, ca să nu depășim cadrul și să nu fim puși în situația ca să se ia măsuri să îl invităm în alt sens. Pentru că dânsul este ilegal la noi în țară”, spunea atunci generalul Valeriu Rozoleanu, șeful Direcției Generale Pașapoarte la acea vreme.

Guvernul din 1992 i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf.Pasti, în luna aprilie. „Încordarea maximă a fost în momentul când avionul, trecând de Austria și Ungaria, se apropia de spațiul aerian românesc. Omul de la turnul de control a înghițit în sec și a spus: Transmitem bine ați venit Majestăților Sale”, afirmă Emil Hurezeanu pentru Digi24.

În București, sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-l vedea pe Rege, care s-a adresat românilor de la balconul unei camere de hotel și nu de la Palatul Regal, pentru că nu a primit aprobare în acest sens de la autorități, notează Digi24 intr-un reportaj.

- Reclamă -

Imagini cu vizita Regelui Mihai din 1992:

Radu Câmpeanu, președinte al PNL la acea vreme, i-a propus regelui Mihai să candideze la alegerile prezidențiale din partea liberalilor, însă Regele a refuzat categoric.

După acest episod însă, Regele Mihai a fost interzis din nou și supus unui nou moment de umilință.

7 octombrie 1994 – întors de pe Aeroportul Otopeni

Regele Mihai I și Regina Ana au aterizat pe aeroportul Otopeni și au coborât pe scara avionului, arătându-și pașapoartele. Regele era așteptat acolo de mai mulți parlamentari români. Autoritățile nu i-au permis să intre pe teritoriul țării și l-au obligat să intre înapoi în avion și să se întoarcă de unde a venit.

- Reclamă -

Unul dintre cei care au contestat atunci măsurile luate de autorități a fost Dinu Patriciu (deputat CDR), care, lângă scara avionului pe care se afla chiar Regele Mihai, i-a acuzat că se comite „un abuz”. Potrivit imaginilor de arhiva ale TVR (vezi mai jos), autoritățile au spus: „Nu acordăm viză în frontiera. Pașaportul nu conține viză de România.” Avionul Air France a făcut atunci cale întoarsă.

Imagini cu cele două momente:

Regelui Mihai i s-a interzis și să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu, în 1995, unde fusese invitat de Emil Constantinescu. El a transmis atunci un mesaj înregistrat, pe care l-au ascultat sutele de mii de români care își luau rămas-bun de la Coposu.

„Gestul politicianist de interzicere a venirii regelui la înmormântare ne-a șocat pe noi, dar a fost iarăși o greșeală gravă, după părerea mea, a fost aceeași teamă”, afirma Emil Constantinescu pentru Digi24.

În 1997, guvernul CDR îi oferă Regelui Mihai cetățenia română. În 2001, devenit din nou președinte al României, Ion Iliescu l-a invitat pe Regele Mihai la redeschiderea unei galerii de Artă, la Palatul Regal. Potrivit Digi24, i s-a adresat cu Sire.

Atunci, ca și în alte ocazii ulterioare, Regele Mihai și Ion Iliescu și-au strâns mâna. Însă în 2011 Regele Mihai a refuzat să îi strângă mâna lui Iliescu atunci când acesta s-a îndreptat spre el cu mâna întinsă, cu ocazia discursului susținut atunci în Parlament de fostul Suveran.

Vezi mai jos imaginile de atunci surprinse de HotNews.ro:

sursa: hotnews.ro
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un ploieștean a ucis un bărbat din cauza modului în care parcase

Un ploieștean a ucis un bărbat, nemulțumit de modul în care acesta își parcase mașina.Crima a avut loc în...
Sari la conținut