Spitalul Județean de Urgență Ploiești este principala unitate spitalicească din Prahova care luptă cu noul coronavirus. După ce ani de zile oamenii au reclamat tot felul de probleme pe care le-au întâmpinat în spital, de la dotările de aparatură insuficiente până la lipsa fondurilor pentru banalele pansamente, ajungând să-l supranumească “spitalul groazei”, noul coronavirus a fost o piatră grea de încercare pentru personalul medical de aici. 

În urmă cu o lună, conducerea spitalului a fost schimbată și mai multe nereguli au ieșit la iveală, chiar în ceea ce privește lupta cu noul coronavirus. În timp ce în toată țara aparatura de ATI, necesară menținerii în viață a bolnavilor cu forme grave de COVID, era la limită, noua conducere a descoperit că la Spitalul de Urgență din Ploiești, într-o magazie, zăceau patru ventilatoare noi, primite donație, dar nepuse în funcțiune. Detalii aici!

La scurt timp după, o nouă problemă gravă a ieșit la iveală: instalația de oxigen de la secția de boli infecțioase, chiar secția unde ajung cele mai grave cazuri, era stricată încă din vară, astfel că presiunea oxigenului era mult diminuată față de cât ar fi fost necesar.

Noua conducere spune că spitalul nu era pregătit pentru pandemia de coronavirus, însă, dă garanții că la ora actuală se fac eforturi pentru ca problemele să fie remediate, iar parte dintre acestea au fost deja rezolvate.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, dr. Bogdan Nica

“Spitalul era într-adevăr după un lung interimat la conducere și nu era foarte pregătit pentru valul care deja venise. Ce am reușit să fac, într-un timp foarte scurt, cu sprijinul Consiliului Județean și al președintelui, mi-au alocat în primul rând bani, pentru că fără bani nu poți să faci nimic. Am cumpărat zece ventilatoare care vor veni mâine (n.r. joi, 26 noiembrie), am reparat instalația de oxigen și am pus prize de oxigen în fiecare salon de la secția de boli infecțioase, am pus 21 de prize de oxigen și în unitatea de primiri urgențe, am reorganizat secția, astfel încât inițial am creat 30 de paturi în plus, cazuri tratate de interniști, după care am mărit la 45, iar astăzi avem 105 paturi în plus față de infecțioase pneumologie, pentru COVID. În aceste paturi vor fi bolnavi COVID care au și diverse comorbidități, inclusiv pacienți care, cum a fost cazul unei paciente aseară, a fost operată și trebuia să rămână într-o zonă post-operatorie COVID. Sperăm ca acest număr foarte mare de cazuri cu care s-a confruntat Prahova să scadă, am observat o plafonare a cazurilor, astfel încât să nu fim nevoiți să mai facem comasări și alte mutări”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, dr. Bogdan Nica (foto dreapta).

În continuare, însă, spitalul se confruntă cu un deficit semnificativ în ceea ce privește personalul medical.

“Sunt foarte multe de făcut la Spitalul Județean, sunt foarte multe posturi vacante unde trebuie adus personal, suntem în deficit la medici, la asistenți, la infirmiere, la brancardieri, inclusiv la mecanici, care trebuie să asigure mentenanța la multiplele instalații de oxigen ale spitalului, mai ales de când consumul a crescut de zece ori. În total am avut 59 de medici și peste 190 de asistente medicale infectate cu coronavirus, mai sunt câțiva colegi, cred că mai sunt cinci medici care sunt încă în izolare sau în carantină, pentru că am avut și contacți, și vreo 30 de asistente. Sperăm să se facă bine cât mai repede și să vină la serviciu.”, a mai declarat managerul unității spitalicești pentru ziarul Incomod.

Noua conducere face și un apel la oameni, mai ales la asociațiile de profil, să vină în sprijin cu voluntari. În perioada aceasta comunicarea dintre reprezentanții spitalului și familiile celor internați este una dintre problemele cu care se confruntă, sens în care spitalul caută voluntari care să discute cu medicii și să ia date despre pacienți pe care apoi să le comunice familiilor.

“Noi am primit astăzi un ordin prin care 25 de studenți voluntari vin să ajute, dar fiind totuși studenți de ani mari am prefera să-i folosim ca să întocmim documentațiile, să verifice pacienții, să le măsoare parametrii și să ajute medici și asistenții medicali în tratarea lor. Iar voluntarii pe care noi ni-i dorim și solicităm sprijin la asociațiile de profil ar fi niște persoane care să își asume să intre în secțiile COVID, persoane sănătoase și tinere de preferat, care să discute cu personalul medical iar după ce iau datele, să spunem de două ori pe zi, să organizăm un call center și să sune familiile să le dea informații despre pacienți”, a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, dr. Bogdan Nica.

Mai jos puteți urmări video declarația integrală a acestuia:

 

2 COMENTARII

  1. Actualul Manager Nica B.are dreptate,banii primiți de SJUP au fost folosiți de vechiul Manager Niculescu pentru propriile interese economico-politice ,împărțind comisioanele intre el,fostul președinte CJ,Toader și șefii de servicii SJUP(Administrativ, Achizitii,Directorul Financiar-Contabil). Va fi foarte greu noul manager sa dezmembreze caracatița roșie dat fiind ca nu i-a demis din funcție pe sefii menționați mai sus.Cine patimeste?pacienții, salariații onești și personalul medical din SJUP.

  2. Actualul Manager a mișcat puțin activitatea spitalului,a rezolvat unele probleme stringente de echipament și dotare dar până când nu demite șefii de servicii(Administrativ,Achiziții Financiar Contabil) și veșnica secretara ,dedicați cu trup și suflet vechiului Manager Niculescu de trista amintire,cei menționați fiind o frâna modernizării spitalului cat și șuntării noului manager.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here