O explozie urmată de incendiu s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş. Un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior, potrivit Agerpres. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a combinatului, însă autoritățile și operatorul economic dau asigurări că oamenii nu sunt în pericol. Incendiul a fost lichidat după câteva ore.

Incendiul izbucnit la coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomureş a fost lichidat miercuri dimineața, urmând ca o echipă experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de adjunctul inspectorului general, să se deplaseze la Târgu Mureş, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Agerpres.

Coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenţie. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanţe periculoase în atmosferăpotrivit DSU.

 

 

Explozia s-a produs în jurul orei 01:00. Potrivit ISU Mureş, incendiul a fost localizat, fără pericol de extindere, şi s-a intervenit pentru lichidare.

La fața locului au intervenit imediat pompierii militari de la ISU Mureş şi Serviciul Privat Pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul operatorului economic.

Cauza evenimentului a fost identificată chiar de operatorii instalației.  Potrivit reprezentanţilor combinatului, este vorba de fisurarea unei conducte prin care se transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare. Incendiul a avut loc în timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalaţiile de producere a amoniacului de pe platformă.

Cum au acționat echipajele de intervenție. Comunicatul DSU

În dimineața zilei de 7 iulie 2021, pompierii militari din cadrul ISU Horea al Județului Mureș au fost solicitați să intervină de urgență la Combinatul Azomureș, unde a avut loc  o explozie urmată de un incendiu cu flacără deschisă și degajări de fum la stația de amoniac III, din cadrul combinatului chimic, amintit anterior.

Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o operațiunile de căutare – salvare a eventualelor persoane blocate în zona afectată din interiorul combinatului. În urma evenimentului a rezultat o victimă cu fractură la membrul superior drept, conștientă, transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Mureș, pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun.

Pompierii militari au acționat rapid în vederea localizării incendiului, în sprijinul lor venind și un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situații de urgență care implică substanțe periculoase.
În acest sens, în scopul prevenirii populației din zona limitrofă a operatorului economic   a fost transmis un mesaj RO-ALERT, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni.

Coloana de sinteză de la instalația de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenție. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanțe periculoase în atmosferă.
Totodată, în vederea optimizării misiunii de răspuns a fost crescută capacitatea operațională la subunitățile ISU, fiind prealertate și Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene limitrofe.

La locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureș, după cum urmează:
– 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă;
– 1 autospecială pentru descarcerare;
– 1 autospecială CBRN;
– 1 autoscară;
– 5 ambulanțe SMURD (1 terapie intensivă mobilă cu medic);
– 4 ambulanțe SAJ;
– 1 punct de comadă mobil;
– 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

De asemenea, la misiune a intervenit și Serviciul privat pentru situații de urgență cu 3 autospeciale de stingere.

O echipă  de experți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență  condusă de adjunctul inspectorului general al IGSU se va deplasa la Târgu Mureș în vederea  evaluării tuturor aspectelor strâns legate de  prevenirea unor astfel de situații de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here