fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

VIDEO Greșeala care le poate aduce șoferilor dosar penal. Ce trebuie să faci când cumulezi 15 puncte de penalizare

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Șoferii care cumulează 15 puncte de penalizare au obligația de a preda permisul la unitatea de Poliție pe raza căreia locuiesc, dreptul de a conduce vehicule fiind suspendat pentru 30 de zile.

Dacă șoferul cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, rămâne din nou fără permis, de data aceasta pentru o perioadă mai lungă.

- Reclamă -

„Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare sau pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

În aceste cazuri contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliție pe raza căreia domiciliază sau își are reședința, în termen de 5 zile de la primirea înștiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere.”, ne-a explicat comisarul de poliție Gheorghe Costache, ofițer în cadrul Serviciului Rutier Prahova (video jos).

Șoferii care nu se prezintă la poliție să predea permisul în cele cinci zile au parte de o sancțiune mai îndelungată.

- Reclamă -

„Neprezentarea contravenientului în termenul menționat, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.”, a mai precizat comisar Gheorghe Costache.

Aici poate apărea și greșeala care unora dintre șoferi le aduce un dosar penal. Frecvent se întâmplă ca șoferii să nu primească înștiințarea prin poștă sau să nu verifice cu atenție corespondența. De aceea este important să țineți evidența punctelor de penalizare acumulate.

Cei care nu știu sau ignoră faptul că au cumulat cele 15 puncte, sunt considerați ca fiind șoferi cu dreptul de a conduce suspendat, fie că predau sau nu permisul. Astfel, cu prima ocazie când sunt trași pe dreapta de un polițist, acesta va constata că respectiva persoană „a condus un vehicul deși exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată”, ceea ce reprezintă infracțiune și se deschide dosar penal.

Fapta se pedepsește, potrivit Codului Penal, prin amendă sau chiar prin închisoare.

Art. 335 din Noul Cod Penal

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

- Reclamă -

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

Vezi mai jos video cu explicațiile comisarului de poliție Gheorghe Costache, din cadrul Serviciului Rutier Prahova, cu privire la obligațiile șoferilor care cumulează 15 puncte de penalizare:

N.R.: Material realizat cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Prahova: percheziții la firme care au făcut fraude cu fonduri

Polițiștii din Prahova au efectuat 30 de percheziții într-un dosar în care sunt vizate firme care au făcut fraude...
spot_img
Sari la conținut