Ploieștenii racordați la sistemul public de termoficare sunt în pericol ca la iarnă să nu aibă căldură în locuințe și nici apă caldă. Vorbim de aproximativ 140.000 de persoane care locuiesc în blocuri racordate la sistemul public de termoficare.
În tot acest timp, vedem schimburi de atacuri între primarul în funcție și primarul ales, dar ceea ce contează pentru ploieșteni, dacă vor avea sau nu căldură în case la iarnă, rămâne sub semnul întrebării.
Joi, 25 iulie 2024, primarul ales Mihai Polițeanu i-a solicitat demisia primarului în funcție Andrei Volosevici, acuzându-l că dacă nu virează banii pentru plata ultimei rate către EximBank nu vom avea căldură.
Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie precizat că anul trecut când, la fel ca anul acesta, Termo Ploiești nu avea banii necesari pentru plata gazelor naturale necesare sezonului rece, societatea subordonată Consiliului Local a contractat un credit la EximBank, girat de primărie. Iar pentru ca primăria să poată gira acest împrumut, a fost necesară o derogare de la lege dată de Guvernul României. La acel moment, Termo Ploiești a împrumutat de la bancă suma de 80 de milioane de lei, iar ultima rată, de 14 milioane de lei, avea ultima zi de plată 25 iulie 2024.
Schimburi de atacuri între primarul în funcție și cel ales
”(…) Îi cer public lui Andrei Volosevici să facă o alegere: fie să facă demersurile necesare pentru plată AZI, fie să-și dea demisia din funcția de primar al Ploieștiului. (…) Așadar, tot ce trebuia era ca primarul în funcție să-și facă treaba pentru care e plătit. Din păcate, astăzi este ultima zi când ne putem plăti datoria la bancă și Volosevici nu a făcut acest lucru. De mâine banca poate începe demersurile pentru recuperarea creanței, adică poprire pe conturile Termo și, apoi, ale primăriei. Asta înseamnă că nu vom mai putea face un împrumut pentru plata gazelor pentru sezonul rece 2024-2025. (…)”, a scris Mihai Polițeanu pe facebook.
Andrei Volosevici a reacționat ieri pe facebook cu un mesaj în care îl acuza pe Polițeanu că nu a făcut nimic pentru a ajuta orașul în problema termiei din postura de parlamentar și îl întreba dacă vrea să asigure tot el încălzirea orașului și în acest an și în care anunța, totodată, o conferință de presă pe acest subiect vineri, 26 iulie.
Primarul în funcție l-a criticat pe Polițeanu în timpul conferinței de presă, numindu-l ”primarul pirat” și spunând că trei persoane se ocupă la ora actuală de termie, Virgil Nanu, președintele ales al Consiliului Județean Prahova, el pentru că i s-a părut normal să lase lucrurile în regulă când își va termina mandatul și Bogdan Becheanu, directorul Termo Ploiești.
”În rest toată lumea își dă cu părerea și mi se pare că Polițeanu își pregătește acoperirea pentru un eventual eșec în ceea ce înseamnă să încălzești orașul și poate că ar fi cazul dacă nu poate să ajute, măcar să nu încurce”, a declarat Volosevici în cadrul conferinței.
Edilul a vorbit și despre scrisoarea transmisă de Polițeanu către Guvern, semnată de 16 parlamentari prahoveni, care solicitau modificarea legislației pentru ca municipalitatea să poată gira un nou împrumut contractat de Termo Ploiești pentru plata gazelor în următorul sezon rece.
Volosevici a ironizat faptul că 16 parlamentari au solicitat Guvernului modificarea legislației, în condițiile în care legile sunt făcute de parlamentari și oricare dintre aceștia ar fi putut iniția un proiect de lege în acest sens, din timp.
”16 parlamentari întreabă când se modifică legea, că ei se ocupă de pescuit, nu de a modifica legea din timp”, a comentat Volosevici, care a mai spus că pe 22 aprilie a transmis o adresă Guvernului prin care solicita aceeași derogare de la lege ca anul trecut, pentru a gira un nou credit pe care Termo Ploiești intenționează să-l facă. Acesta a mai precizat că pe 27 mai Ministerul Finanțelor i-a răspuns că ”nu prea merge, că reprezintă un tratament discreționar față de celelalte UAT-uri”.
De atunci, spune că au fost făcute mai multe demersuri, inclusiv discuții ca atunci când Virgil Nanu va prelua mandatul de președinte al Consiliului Județean Prahova instituția pe care o conduce să acorde un ajutor financiar primăriei Ploiești, dar că până ce Nanu nu va prelua funcția, municipalitatea ”nu se așteaptă ca CJ să dea vreun leuț”.
În plus, Termo Ploiești are și alte probleme financiare. Deși gazul pentru iarna viitoare este rezervat la un preț destul de bun, dincolo de plata lui, societatea subordonată Consiliului Local trebuie să plătească certificate CO2 din cauza poluării pe care o produce, în valoare de 50 de milioane de lei.
În această privință, primarul în funcție spune că se încearcă amânarea plății certificatelor pe anul viitor, dar până atunci suma va crește oricum pentru că societatea Termo va continua să producă CO2 și noi certificate se vor adăuga la sumă. Iar această sumă va trebui să fie trecută de Consiliul Local în buget, susține Volosevici.
Apoi mai sunt datoriile la Veolia Energie, fostul operator de termoficare, dar și plata subvenției dată populației.
Rămâne însă, așa cum spuneam la începutul articolului, marea întrebare: Vor avea ploieștenii căldură la iarnă, sau nu?!
Primul pas ar fi derogarea de la lege prin care municipalitatea să poată gira un nou împrumut contractat de Termo Ploiești pentru plata gazelor. Dar chiar și așa, nu există nicio garanție că o bancă va acorda acest credit.
”Societatea Consiliului Local nu are o bancă care să-i spună ”da, dacă girează și primăria împrumutul. Cu modificarea legislativă primăria nu are ce să facă, că nu poți să girezi nimic. Plus că cea mai mare bătălie anul trecut a fost CAIL (n.r. Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale). După ce iei un împrumut trebuie să obții avizul de la CAIL să tragi toții banii anul acesta”, a mai explicat Andrei Volosevici care spune că această Comisie decide câți bani și când poți ”trage” dintr-un credit.