Episod oarecum straniu miercuri, 15 iulie, la protestul salariaților Rosal: pentru scurt moment, jandarmii prezenți la grevă au devenit purtătorii de cuvânt ai operatorului de salubritate.

Reamintim că miercuri salariații Rosal au protestat în fața sediului societății pentru că, din nou, nu și-au primit salariile la timp. La fața locului au venit polițiști și jandarmi ai Inspectoratului Județean Prahova, însă, aceștia din urmă nu au încercat doar să calmeze mulțimea de oameni, ci au și purtat negocieri între conducerea firmei și angajații nemulțumiți.

Un reporter al ziarului Incomod s-a aflat la fața locului și a transmis live imagini video pe care se observă cum oamenii cereau să vină conducerea Rosal să le spună când vor primi salariile, dar în schimb au venit jandarmii care le-au comunicat acest lucru. La un moment unul din jandarmi iese din sediul societății cu mai multe hârtii în mână, spune că a discutat cu conducerea și le transmite salariaților mesajul acesteia: că vor primi banii eșalonat, începând de săptămâna viitoare, lucru sesizat și de cititorii noștri care au lăsat comentarii în acest sens în timpul transmisiei live. Mai mult decât atât, reporterul care transmitea live a observat cum hârtiile din mâna jandarmului erau de fapt liste de angajați care vor primi banii, după cum se observă și în filmarea de mai jos, când jandarmul spune că are lista cu cei al căror nume încep de la literele “A” la “U”.

Ziarul Incomod i-a solicitat un punct de vedere comandantului Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova, Liviu Coman, referitor la cele întâmplate în timpul protestului. Inițial, acesta a negat acest lucru (foto dreapta).

De abia după ce reporterul i-a explicat că există imagini video care să ateste acest lucru, comandantul Liviu Coman a recunoscut că jandarmeria a fost pentru scurt moment purtătoarea de cuvânt a Rosal și că “a transmis mesajul salariaților conducerii societății, reacția acestora fiind comunicată celor din stradă”.

“Avem rolul de a media orice situație tensionată care apare în spațiul public, sens în care colegii mei au transmis mesajul salariaților conducerii societății, reacția acestora fiind comunicată celor din stradă. Suntem prezenți la fața locului să ne facem datoria și soluționăm acest conflict prin dialog.”, a precizat Liviu Coman.

Ne-am întrebat așadar dacă orice firmă privată ar putea apela la serviciile Jandarmeriei pentru a purta negocieri între conducere și salariați. Totodată, întrucât pe listele respective erau trecute date ale angajaților Rosal și informații referitoare la încasarea salariilor, ne-am întrebat și dacă nu este o problemă în ceea ce privește faptul că jandarmul respectiv a intrat în posesia unor date personale ale unor oameni angajați ai operatorului.

“Jandarmeria are calitatea de operator de date personale.

Așa cum prevede legislația în domeniu precum și procedurile interne, Jandarmeria facilitează și derulează demersuri în scopul detensionării/dezamorsării situației, nu purtăm negocieri.

Dialogul este una din tehnicile utilizate des de structurile noastre și astăzi (n.r. miercuri, 15 iulie) a fost vorba despre acest lucru.”, a răspuns Liviu Coman.

Totuși, jandarmii nu au legitimat oamenii prezenți la protest, au obținut acele informații de la conducerea societății, așa că ziarul Incomod va solicita un punct de vedere Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru a vedea dacă a fost respectată legislația în domeniu.

Cât despre diferența dintre dialog și negociere:

DIALÓG 1. Convorbire între două sau mai multe persoane. ♦ Spec. Convorbire (cu caracter oficial) care are loc între reprezentanții a două părți, a două țări etc.

NEGOCIERE 1 Purtare a unor discuții pentru încheierea convențiilor economice, politice etc. Si: (învnegociație2 (Ccrlpl) Tratative

Vezi mai jos imaginile video cu jandarmul Inspectoratului Județean Prahova care transmite mesajul societății Rosal:

Jandarmii Inspectoratului Județean Prahova au negociat în numele Rosal cu salariații neplătițiDetalii aici: www.ziarulincomod.ro/video-jandarmii-inspectoratului-judetean-prahova-au-negociat-numele-rosal-cu-salariatii-neplatiti

Posted by Ziarul Incomod on Thursday, July 16, 2020

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here