Ploieștenii de pe strada Fabricilor, unde nu există rețea de apă potabilă, sunt disperați. Potrivit acestora, ApaNova, care aducea săptămânal apă cu cisterna, a anunțat că a întrerupt aprovizionarea odată cu încetarea stării de alertă. Oamenii stau acum cu butoaiele goale și cară apă, câtă pot, de la ploieștenii mai norocoși racordați la rețea, pe alte străzi.
Pe strada Fabricilor, pe partea spre Tătărani, sunt cam 50 de ploieșteni. Familii obișnuite, oameni curați, muncitori, care au grijă de casele lor și de gospodării. Plătitori de taxe la zi, pentru zonă C de impozitare, deși nu au nimic, dar chiar nimic din facilitățile pe care ar trebui să le asigure un oraș așa cum este Ploieștiul.
Strada nu e asfaltată și arată ca după bombardamentele rușilor în Ucraina, după ce au fost făcute aici lucrări de canalizare. Facilitate obligatorie pentru un oraș din Uniunea Europeană, dar total inutilă din moment ce oamenii nu sunt racordați la rețea de apă. Cum să tragi apa, dacă n-ai apă? Oamenii zâmbesc amar, pentru că nu e deloc vina lor.
Au fost racordați la o țeavă care venea de la rafinăria Astra și plăteau pentru acest serviciu. Rafinăria s-a dus, conducta s-a spart, apa a fost sistată. Și, de atunci, de prin 2003, oamenii trăiesc ca în Evul Mediu. Fără apă, fără gaze, cu strada desfundată la fiecare ploaie.
Dar nu strada îi deranjează și craterele formate după lucrările de canalizare. Iar ploaia e bună, pentru că oamenii strâng apa și o păstrează pentru spălat sau să o dea la animale.
Nici faptul că n-au gaze nu-i deranjează așa de mult. Unii se încălzesc cu lemne, alții și-au pus centrale pe GPL, iar o butelie pentru centrală ține 12 zile și costă vreo 700 de lei, spun ei. Plătesc, n-au încotro. Ar plăti și pentru apă, mai mult decât face, dacă municipalitatea le-ar băga conductă, pe cei 800 de metri, cât e până la ultima casă.
Până acum, au fost aprovizionați săptămânal cu o cisternă ApaNova, printr-un protocol încheiat între Primărie și companie. Acum – spun oamenii – cei de la ApaNova i-au anunțat că sistează transportul.
Nu e deloc ușor să stai să umpli tot felul de recipiente de la cisterna care venea săptămânal pe strada plină de gropi. Reporterii Incomod au realizat un reportaj, în august 2020, în care am prezentat situația de pe strada Fabricilor, în cea mai importantă zi din săptămână pentru cei care stau aici: Ziua când vine apa:
Acum, au rămas și fără această sursă, iar oamenii se descurcă cum pot. Unei femei care are 92 de ani, îi aduce apă fiul ei care stă în Tătărani. La țară, cum ar veni, însă el are apă trasă în casă și asfalt la poartă. Alții, care au mașini, merg la cunoștințe și fac plinul de apă.
La fântână curge ulei
Oamenii de pe strada Fabricilor sunt buni gospodari și n-au stat cu mâinile în sân. Și-au săpat puțuri, dar la fântână curge ulei petrolier!
Apa e imposibil de băut, e galbenă, are o peliculă uleioasă care, în timp, se face roșie, și miroase a petrol. Nu poate fi folosită nici la mașinile de spălat, pentru că uleiul le strică. Iar oamenii spală rufele la mână.
Ce spune Primăria Ploiești
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploiești a explicat situația de pe strada Fabricilor. Alimentarea cu apă potabilă adusă cu cisterna era făcută în baza unei hotărâri a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în contextul pandemiei de coronavirus.
Apa era plătită de municipalitate. Odată cu ridicarea stării de la alertă, hotărârea CLSU nu mai are aplicabilitate, astfel că primăria nu mai poate asigura aprovizionarea.
Singura soluție rămâne ca oamenii să facă singuri comenzi către ApaNova pentru livrarea apei cu mașina.
Oamenii spun că au făcut deja asta. Și că au fost refuzați.
Ziarul Incomod va documenta în continuare situația oamenilor de pe strada Fabricilor, urmând să publice noi articole legate de acest caz.
Nici strada Intrarea Foisorului din zona B a Ploiestiului nu are apa, canalizare, gaze si asfalt. Primaria stie dar nu face nimic, ca de obicei.