Ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat, vineri, o serie de schimbări care vizează direct activitatea Poliției Locale. MAI are în vedere ca agenții angajați ai primăriilor să aibă ca principală activitate paza unităților de învățământ.

În plus, Vela a precizat că administrațiile locale vor putea să angajeze mai mulți polițiști locali în funcție de necesități. În prezent, legislația în vigoare impune ca o primărie să angajeze un polițist local la o mie de locuitori.

”Vreau să precizez totuși că Poliția Locală, indiferent cu ce nume este sau va fi este necesară pentru primării, dar trebuie să o adaptăm la realitățile de astăzi. Adică, în prezent, la o mie de locuitori se poate angaja un polițist local. Cred că ar trebui să schimbăm legislația, ca să lăsăm primăriilor posibilitatea să poată angaja un număr suplimentar de polițiști locali strict pentru școlile sau grădinițele din localitățile respective unde ar trebui ca Poliția Locală să se implice în protecția copiilor și împreună să facem planuri de acțiune astfel încât școlile să fie protejate. Așadar ar trebui să facem o analiză pentru a echilibra cumva tot ce ține de Poliția Locală și Poliția Națională”, a declarat Vela.

Acesta a adăugat că, începând de anul viitor, Poliția Română își va schimba denumirea în Poliția Națională, tocmai pentru a se evita confuziile dintre cele două structuri. Ministrul a recunoscut că în prezent sunt cazuri în care un polițist local are un salariu mai mare decât un agent al Poliției Române, chiar dacă ultimul are responsabilități mult mai mari.

”Diferențele de salarii sunt generate de ceea ce s-a întâmplat la nivelul primăriilor. Sunt într-adevăr primării care și-au evaluat salarizările la un nivel înalt și, ei fiind funcțonari publici, se raportează la funcțiile din primării și atunci, evident, au avut o explozie salarială aferentă legilor care au echilibrat sau, mă rog, au generat aceste creșteri de salarii din Poliția Locală. În contextul acesta, evdient că trebuie analizată Poliția Locală ce face strict pentru protecția cetățenilor în evaluarea salarială”, a mai spus Vela.

Ministrul de Interne a fost prezent, vineri 29 noiembrie, la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, unde o nouă generație de polițiști a depus jurământul.

1 COMENTARIU

  1. La mine in localitate politistul local nu serveste cetateanul ci interesele functionarilor din primarie . Politistii locali au comportament de sluga fata de primar , viceprimar , secretar , ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here