fbpx
duminică, iunie 23, 2024
spot_img

VIDEO| Măsuri de stopare a extinderii pestei porcine în Prahova! Cum a apărut primul focar

Citește Și

- Reclamă -

Oficialitățile prahovene se confruntă cu primul focar de pestă porcină africană din Prahova!  Virusul a fost confirmat în urma analizelor de laborator, la un porc dintr-o gospodărie din  comuna Poienarii Burchii.

Astfel, într-o conferință de presă, prefectul Mădălina Lupea și Mihai Teresoacă, directorul DSV Prahova, au prezentant măsurile care vor fi luate pentru stoparea extinderii virusului.

- Reclamă -

Ca primă măsură după confirmarea virusului, zona a fost dezinfectată. Porcii din gospodăria  în care a fost confirmată boala au fost sacrificați și ridicați de DSV, în vederea neutralizării.

În acest areal trebuie efectuat, de urgență, un recensământ al exploatațiilor, care vor fi vizitate în termen de cel mult o săptămână de un medic veterinar

În localitățile din zona de protecție (trei kilometri în jurul focarului) se interzice sacrificarea și vânzarea porcilor. La fel și în zona de supraveghere care se extinde la zece kilometri.

În zona de protecție sunt Poienarii Burchii cu satele Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești, precum și Gorgota cu satul Poienarii Apostoli, în Prahova, dar și Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu) din județul Ilfov.

- Reclamă -

În zona de supraveghere sunt comunele: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătaru), Șirna (Habud, Șirna, Varnița), Tinosu (Predești, Tinosu, Pisculești), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești), Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Balta Doamnei (Curcubeu).

Tot în zona de supraveghere sunt și localități din Ilfov (Buriaș, Periș, Bălteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria, Siliștea Snagovului), dar și localități din Dâmbovița (Ciocănești, Niculești, Movila, Bărbuceanu, Cătunu și Crivățu).

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, spune că acest caz a fost raportat vineri, după ce un crescător din localitate a anunţat veterinarul că i-a murit o scroafă de aproximativ 120 de kilograme. Au fost recoltate probe, iar rezultatele analizelor de laborator au sosit miercuri, confirmând prezenţa virusului pestei porcine africane. Ulterior, autorităţile au aflat că proprietarul, care creştea trei porci, mai găsise unul mort, pe 30 iunie, dar l-a îngropat şi nu a anunţat decesul, iar pe celălalt l-a tăiat şi l-a împărţit cu rudele.

Specialiştii iau în calcul ca sursa posibilă a îmbolnăvirii să fie un porc mistreţ, ajuns pe pajiştea de unde proprietarul porcilor obişnuia să cosească lucernă şi trifoi.

- Reclamă -

„Proprietarul respectiv ne-a povestit că are la marginea localităţii un teren unde cultivă lucernă şi trifoi. De trei săptămâni, a început să cosească, lăsa până a doua zi să pălească şi apoi aducea acea lucernă la porci. Este clar că avem ca sursă de contaminare mistreţul, care s-a plimbat prin acea lucernă. Cei trei porci pe care omul îi avea în curte erau cumpăraţi din octombrie 2018, sunt luaţi de la un crescător din zonă”, a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Reprezentanții DSVSA au anunțat că, momentan, porcii din gospodăriile din zona de protecție nu vor fi sacrificați. Există însă interdicția de sacrificare, transport și vânzare a porcilor. Măsura se aplică și în zona de supraveghere.

DSV Prahova menționează că nici în zona de protecție, nici în zona de supraveghere din județul Prahova nu sunt exploatații comerciale de tip A.

Și în zona de supraveghere trebuie efectuat recensământul exploatațiilor porcine și sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor. Singura excepție o reprezintă transporturile care au aprobarea DSV.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Incendiu la Hotel Vigo din Ploiești. Intervin pompierii

Intervenție de urgență a ISU Prahova după ce un incendiu a izbucnit la Hotelul Vigo din Ploiești, de pe...