fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

VIDEO Mitul potrivit căruia poți conduce după ce ai băut o bere, fără a fi sancționat, demontat de polițiști

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Mulți oameni cred că în România, după modelul altor țări, este în regulă să te urci la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Unii oameni sunt de părere că dacă ai o alcoolemie mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, polițiștii rutieri nu te sancționează. Legea din România este însă alta: șoferilor nu li se permite să bea niciun strop de alcool.

Pragul de alcoolemie face doar diferența între contravenție (amendă, cu măsura complementară de reținere a permisului) și dosar penal. Mai mult decât atât, potrivit specialiștilor orice cantitate de alcool afectează abilitățile de a conduce.

- Reclamă -

Mai multe despre acest subiect ne-a explicat inspectorul de poliție Antimiu Laura, ofițer în cadrul Serviciului Rutier Prahova (materialul video la finalul articolului):

„Conform studiilor medicale, absolut orice cantitate de alcool poate să ducă la afectarea abilității de a conduce.

Explicațiile experților privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distanțele corect, precum si nivelul de risc) vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

- Reclamă -

De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Pe măsură ce crește cantitatea de alcool din sânge, corpul pierde din ce în ce mai multe dintre funcțiile, care îi permit să conducă în siguranță.

Probabilitatea de a provoca un accident crește exponențial, încă înainte ca șoferul să se simtă amețit.

- Reclamă -

Articolul 38 din OUG 195/2002 stipulează obligativitatea conducătorilor vehiculelor de a se supune testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de substanțe psihoactive, fac excepții conducătorii vehiculelor trase sau împinse cu mâna.

Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat se face prin mijloace tehnice certificate, doar de către lucrătorii de poliție/polițiști.

În funcție de valoarea indicată de aparatul etilotest sau de îmbibația alcoolică în sânge, se procedează astfel:

Valoare mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0.80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 la 2.900 de lei și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile și măsura tehnico-administrativă a reținerii permisului de conducere și se eliberează dovadă fără drept de circulație.

De asemenea conducătorul auto va susține în mod obligatoriu testarea pentru verificarea regulilor de circulație.

Valoare mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune, polițistul rutier îl va însoți pe acesta până la cea mai apropiată unitate medicală autorizată, pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”, a explicat inspectorul de poliție Laura Antimiu.

Materialul video aici:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Prahova: percheziții la firme care au făcut fraude cu fonduri

Polițiștii din Prahova au efectuat 30 de percheziții într-un dosar în care sunt vizate firme care au făcut fraude...
spot_img
Sari la conținut