fbpx
duminică, iunie 23, 2024
spot_img

VIDEO: Moment unic în istoria Petrolului și a fotbalului românesc! 53 de ani de la victoria cu Liverpool

Citește Și

- Reclamă -
În urmă cu 53 de ani, pe 12 octombrie 1966, Petrolul învingea cu 3-1, la Ploiești, pe marea Liverpool. 

În 1966, Petrolul câștiga titlul în România, iar tragerea la sorți pentru Cupa Campionilor Europeni i-a scos-o în cale pe Liverpool. La acea vreme, Liverpool tocmai câștigase cel de-al 7-lea titlu în Anglia, care, la scurtă vreme, avea să devină campioană mondială.

În primul meci, englezii s-au impus cu scorul de 2-0 pe Anfield, cu peste 43.000 de oameni în tribună, într-un meci disputat în nocturnă, lucru rar atunci.

- Reclamă -

Pentru Liverpool au marcati St.John (65) și Callaghan (80), dar, după meci, corespondenții ziarelor britanice „The Sun”, „Daily Mirror” şi „Daily Express” au recunoscut, unanim, că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”! 

FC Liverpool: Tommy Lawrence – Christoher Lawler, Robert Graham, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Vasile Sfetcu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Ştefan Roman, Eduard Juhasz, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea.Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

- Reclamă -

După două săptămâni, s-a jucat returul la Ploiești. Stadionul numit pe atunci Petrolul a fost arhiplin. Au fost în tribune peste 18.000 de spectatori, iar locurile au fost ocupate încă de la ora 11.00, iar cu două ore și jumătate înaintea fluierului de start porțile de acces s-au închis.

Iată ce relata jurnalistul Gheorghe Nicolaescu, cel care semna cronica meciului în ziarul „Sportul Popular”.

„Meciul a debutat cu emoţii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfăşoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, – îl sileşte pe Lawrence să acorde corner.

- Reclamă -

Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheaţă pentru o clipă (min 25) tribunele.

Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeţi şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un şut de la distanţă (min 35) să scoată în corner.

În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac.

Înaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înşela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul.

La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă.

Apoi, revine în atac şi reuşeşte să ia conducerea în min. 59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ.

Deşi practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi în min. 65 reface întreg handicapul:

Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimiţând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul.

În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea)“.

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Octavian Dincuţă, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly

Al treilea meci, așa cum se juca atunci în caz de egalitate, s-a desfășurat la Bruxelles, pe celebra arenă „Heysel”, la o săptămână distanță de la partida de la Ploieşti.

Englezii, profitând şi de câteva absenţe din lotul Petrolului, s-au impus, din nou cu 2-0 (St.John 15 și Thompson 45), calificându-se în turul al II-lea al competiţiei.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonţu, Alexandru Boc, Petre Dragomir, Mihai Mocanu – Dumitru Munteanu, Octavian Dincuţă, Alexandru Pall – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

De atunci și până acum, FC Petrolul a rămas singura formație din România care a învins-o pe Liverpool într-un meci oficial.

sursa: fcpetrolul.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga în plus românii

România trece la salariul minim european. Proiectul a fost votat ieri în Guvern și prevede ca leafa minimă să...