Polițiștii BCCO Ploiești și procurorii DIICOT au destructurat marți o grupare specializată în trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor. Șase percheziții au fost efectuate în Prahova și, concomitent, în Franța au fost efectuate șapte descinderi pentru destructurarea grupului infracțional organizat (video jos).

Proxeneții au recrutat prin metoda “lover-boy” 19 fete care au fost trimise să se prostitueze în Franța și Spania. Banii erau aduși în țară fie direct de membrii grupării, fie prin transferuri de bani. Numai prin transferuri de bani, proxeneții au “plimbat” peste 1,4 milioane de dolari. Banii erau folosiți apoi inclusiv pentru achiziționarea unor autoturisme de lux.

Redăm mai jos integral comunicatul Poliției Prahova:

“La data de 22 martie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor. La sediul unității, au fost conduse 7 persoane, pentru audieri.

Totodată, pe teritoriul Franței, au fost efectuate 7 percheziții domiciliare privind activitatea aceluiași grup infracțional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, încheiat prin intermediul EUROJUST, cu autoritățile judiciare franceze. În cadrul activității, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor 16 telefoane mobile și 20.415 euro.

Astfel, începând cu luna ianuarie 2019, în municipiul Ploiești, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat în mod coordonat până în anul 2022, specializat în săvârșirea unor infracțiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate și exploatarea acestora pe teritoriile Republicii Franceze și Regatului Spaniei.

Astfel, membrii grupării ar fi obținut sume importante de bani de pe urma practicării prostituției, pe teritoriul Franței, a mai multor persoane vătămate, recrutate prin metoda „lover-boy”, acestea fiind forțate să continue activitatea prin amenințări și acte de violență îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei.

Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contracost.

O parte din sumele obținute în această modalitate ar fi fost trimise în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării și transportată în România.

Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmiși către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari.

De asemenea, o parte din banii obținuți ar fi fost investiți în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăți comerciale.

Din activitățile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituției, în beneficiul grupului infracțional organizat, cercetările vizând 7 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracțională.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turcești, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM și mai multe înscrisuri.

Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux.

Precizăm faptul că, în cursul anului 2021, urmare a cooperării polițienești, cu sprijinul EUROPOL, între autoritățile române, franceze și spaniole, a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autoritățile judiciare din Franța desfășurând cercetări în cadrul Operațiunii „Laraprox”, iar autoritățile judiciare din Spania desfășurând cercetări în cadrul Operațiunii „Tatar”, cu privire la activitatea aceluiași grup infracțional, implicat în exploatarea tinerelor de naționalitate română, pe teritoriul Franței și Spaniei.

La acțiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegație de polițiști din cadrul OCRTEH/Franța, ofițerul de legătură francez acreditat în România, o delegație de polițiști din cadrul Poliției din Spania – UCRIF și ofițerul de legătură spaniol acreditat în România.

În urma cooperării internaționale cu autoritățile judiciare din Franța și Spania, în cauză au fost emise 5 mandate europene de arestare, care vor fi puse în executare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și de către Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Eurojust și Europol, Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și de cel al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Ploiești.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here