La câteva sute de metri și un fir de apă distanță de intrarea în Cerașu, vreo 20 de gospodării arondate la trei primării, Izvoarele, Cerașu și Drajna, sunt aproape izolate de lume. Oamenii, bătrâni și tineri, sunt, de ani de zile, bătaia de joc a autorităților locale…

 

Drumul care trece prin apă

Locul este o frumusețe. Cele  20 de case se află pe malul drept al pârâului Drajna, unde dealul coboară în luncă. Oamenii sunt gospodari, au grijă de curți și de grădini, iar tinerii nu au plecat, fiind mulțumiți de aerul curat și de faptul că-și pot lăsa copiii să se joace pe ulițe. “Numai să nu se ducă spre gârlă”, ne spune o bătrână care acum are grijă de nepoți.

Să nu se ducă spre gârlă… Oamenii știu bine că acolo este pericolul: Gârla, pârâul Drajna, care se umflă când plouă și vine năprasnic la vale rostogolind uneori bușteni și bolovani care pot omorî ușor un om.

Când plouă, spre casele de la Chirițești nu mai trece nimeni. În rest, pârâul e un fir pe care sătenii îl trec pe niște pietre. La magazin, la farmacie, la grădiniță, cu copiii mici în brațe…

Trecând în fiecare zi prin apă, ne îmbolnăvim și nimănui nu-i pasă!  Cheltuim banii pe medicamente. Mi s-a întâmplat să și cad în apă, când am trecut cu copilul. Trecem pe pietre și riscăm să cădem. Copilul nu stă mereu liniștit, este foarte greu.

S-a întâmplat să vină apa mare și socrul meu, care este foarte bolnav, nu a putut să meargă la chimioterapie. Nu a avut cum să ajungă.

Ferească Dumnezeu de incendiu, de nevoie de salvare. Nimeni nu face nimic pentru noi… Nu interesează pe niciun primar.

Copilul meu ce viitor are aici?!“, ne-a spus Ioana, o tânără mamă care locuiește într-o casă de pe Strada Alunilor.

Puntea a rezistat o ploaie

Primarul din Izvoarele, Paul Ioan Grigore a declarat, pentru Ziarul Incomod, că primăria pe care o conduce a construit de două ori o punte pentru sătenii de peste apă. De două ori a fost ruptă de viitură.

Dar prima dintre ele n-a rezistat nici la prima ploaie mai puternică…

Și copiii mei și fata mea au trecut cu copiii prin gârlă de ani de zile. Trecem pe pietre, sărim pe ele, mai cădem în apă, ce să facem.

E greu. Când a venit și a luat podul, erau două rânduri de bușteni. Au făcut podul iară.

Eu le-am spus la primul pod, că era gârla aproape și piciorul (podului – n.r.) aici! Le-am zis băieților care lucrau că la prima gârlă îl ia.

Și la prima gârlă l-a luat! Mi-au zis băieții ăia cu buldozerul: Du-te, mă, mamaie, că știm noi ce facem.

Și am plecat, na, mi-am văzut de treabă. Dacă ei au zis că știu ce fac… Mi-am luat plasa cu pâine și m-am dus acasă. Au făcut… că la prima gârlă l-a dat peste cap (podul-n.r.)!

Băieții de aici au trimis la Izvoare (n.r. – primăria Izvoarele) că a luat podul. Iar ei, nu și nu. Până au pus pe Facebook și l-au văzut tot așa cu fundul în sus, cum e acum. Era mai rău ca ăsta, mai sus“, ne-a povestit tanti Lucica.

Acum, primarul din Izvoarele nu mai vrea să mai facă și a treia punte doar din banii localității sale. Pentru că sunt și case care aparțin de Cerașu și Drajna, le-a propus primarilor să contribuie la investiție cu câte 25 la sută, restul de 50 la sută urmând să fie acoperit de Izvoarele.

DETALII AICI: VIDEO: Un cătun din Prahova a rămas izolat! Sătenii au viață grea: “Așa e mereu când plouă!”

Reporterii Incomod au reușit să dea de fostul viceprimar din Cerașu. Omul nu știa nimic de investiție, doar că primarul avusese o discuție cu cel de Izvoarele. Deci, în Consiliul Local de la Cerașu nu a fost votat un buget pentru construirea punții…

Ziarul Incomod va insista pe lângă autoritățile locale în sprijinul oamenilor izolați. Imediat ce vom dispune de puncte de vedere din partea primăriilor implicate, le vom publica.

Podeț tras cu calul

Reporterii Ziarului Incomod i-au vizitat vineri seară pe săteni. Pârâul Drajna era cuminte, am trecut prin apă spre casele de la poalele dealului.

Luni, ruperea de nori a transformat din nou firul de apă într-un râu în toată regula.

Iar sătenii mai în putere au venit repede să improvizeze un podeț, pe care l-au tras cu calul.

Imaginile exprimă din plin greutățile cu care se confruntă, de ani și ani, acești oameni. Viața lor grea și lipsa de interes cu care sunt tratați de autorități…

 

 

1 COMENTARIU

  1. Poate citeste si cineva de la Consiliul JUdetean Prahova si in loc sa toace banii pe asfaltari “pe hartie” se va apuca sa construiasca ceva util oamenilor, celor care au mers la vot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here