fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

VIDEO: Otravă în aer la doi pași de Ploiești. „Miroase a mortăciune, iar fumul se vede de la vreo 20 de kilometri” Răspunsul incredibil al firmei care arde deșeuri medicale

Citește Și

- Reclamă -
Cazul firmei Eco Burn specializată în incinerarea deșeurilor medicale și organice a ajuns în presa centrală.

Digi 24 dedică un amplu articol cazului Eco Burn.

„Pe întreaga suprafaţă a câmpiei, din coşul incineratorului de deșeuri aflat în incinta parcului industrial Brazi, se răspândeşte un parfum prevestitor de rele.

- Reclamă -

Pe platforma din fața clădirii incineratorului, câțiva muncitori se strecoară cu greutate printre tomberoanele din care se revarsă, ca dintre niște guri lacome, pungi galbene cu deșeuri. Alte pungi, bidoane sau cutii zac abandonate direct pe asfaltul umed, pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați.

Lucrătorii sunt îmbrăcați în haine normale, de stradă: nici urmă de ținute de protecție: oamenii împing tomberoanele direct cu mâinile goale și se deplasează, ca niște năluci indiferente, printre tonele de zoaie fetide: usturimea produsă de fumul dulce-lipicios al incinerărilor pare să nu-i mai atingă.

La această oră a dimineții, mirosul deșeurilor arse lasă asupra celor peste 8.000 de locuitorii ai comunei cel mult o aromă amară.

- Reclamă -

„Miroase a mortăciune, iar fumul se vede de la vreo 20 de kilometri”, spune Ioan Andrei, un localnic din satul Brazii de Sus, care spune că a văzut „picioare și oase aduse de la spitale aduse aici pentru a fi arse”, scriu jurnaliștii de la Digi 24.

Alte imagini cu poluarea generată de incineratorul firmei Eco Burn au apărut recent în spațiul public.

Imaginile au fost publicate pe pagina denumită Popești Brazi, după numele localității în apropierea căreia se află incineratorul.

- Reclamă -

În imagini se observă foarte multe pachete de deșeuri și, la un moment dat, este surprins și fumul gros rezultat în urma arderilor, care este degajat la mică distanță de sol.

Ziarul Incomod a fost prima publicație care a semnalat problemele de la Eco Burn. Informațiile reporterilor noștri au fost confirmate, la momentul respectiv, chiar de către directorul Parcului Industrial Brazi.

DETALII AICI: Situație revoltătoare la Brazi! Viermi în stradă și miros persistent de cadavru de la o firmă care procesează deșeuri

Referitor la imaginile de mai sus, Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere din partea societății.
Comunicatul aduce acuzații celor care au publicat imaginile, dar și Ziarului Incomod. 
Control de la Corpul de Control al Ministerului Mediului și Garda de Mediu
Un raport, întocmit în luna august a accestui an, de către Corpul de Control al Ministerului Mediului arată că comisarii pentru mediu au descoperit o ciudată platformă betonată pentru depozitarea deșeurilor, construită „ca o extindere a capacităților de depozitare deșeuri în incinta societății”. Platforma nu fusese cuprinsă în autorizația integrată de mediu.

Garda de Mediu a făcut o ultimă verificare, la fața locului, la firma Eco Burn, în perioada 4-5 noiembrie. În urma controlului, firma a fost amendată cu 40 de mii de lei.

S-au verificat aspectele video transmise şi mediatizate în ultima perioadă în mass-media Nu se cunoaşte exact data la care s-au făcut acele înregistrări video. Nu sunt recente”, a declarat Gabriela Munteanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Prahova.

Nu contează, că-s de o săptămână, că-s de ieri sau de o lună, ce s-a întâmplat nu este OK. Nu se face așa ceva! Au mai fost imagini similare și acum un an sau doi”, a replicat consilierul local Iuliu Andrei Dan.

În schimb, cei de la Eco Burn spun, pur și simplu că „imaginile nu sunt din incinta societății subscrisei” (vezi răspunsul Eco Burn la solicitarea Ziarului Incomod).

Senatorul Radu Oprea, fost acționar la Eco Burn

Jurnaliștii de la Digi 24 l-au contactat pe senatorul PSD Radu Oprea, fost acționar la Eco Burn.

„Eu am fost acționar și administrator până în 2012, când am ieșit din această chestiune. Nu am nici cea mai vagă idee despre ce se întâmplă în zonă, în prezent. În Brazi am fost ieri, dar nu s-a plâns nimeni.

Echipamentul de acolo este unul ultra-performant, era top la data inaugurării, mai performant ca acela nu exista în România, era complet monitorizat. Fiind vorba de produse periculoase, se știa exact despre fiecare colet, fiecare container, când a plecat, cum a plecat ce se întâmplă cu el, cu registre, cu raportări la Agenția de Mediu. Procesul este foarte bine reglementat”, a spus Oprea.

Senatorul PSD nu crede nici el că imaginile sunt reale.

„Nu există așa ceva, conform procedurilor pe care le știu, lucrurile astea trebuie să fie foarte clare, totul, totul este foarte reglementat”.

Dar, dacă va fi convins că acele imagini sunt reale, spune că va fi primul care va reacționa: „Vreau să fac politică, trebuie să rezistăm și percepția e cel mai important lucru”, explică fostul administrator al firmei care se ocupă de deșeuri, potrivit Digi 24.

 

Cantitatea de deșeuri procesate e secretă

Incineratorul Eco Burn are o „capacitate de ardere de 4.000 de tone de deșeuri anual”. Teoretic, capacitatea de ardere e de circa 10 tone pe zi. Firma nu dezvăluie cât procează.

Aceste infomații reprezintă informații confidențiale ce țin de funcționarea subscrisei, motiv pentru care nu putem să vi le punem la dispoziție”, se arată în răspunsul acordat Digi24.ro.

Referitor la acest aspect deosebit de important, Ion Stoica, directorul Parcului Industrial Brazi, declara, pentru Ziarul Incomod, la începutul lunii august:

„La acest moment, Eco Burn depozitează necorespunzător deșeuri aduse spre incinerare, care generează miros de cadavre în descompunere. Este pesistent si ziua si noaptea. Aici sunt aduse și lichide ce conțin substanțe urât mirositoare, probabil nocive, și viermi, așa cum ați relatat dvs.

Acestea se scurg din incinta Eco Burn și ajung pe drumul comun.

Acolo este pantă și se scurg pe propietatea Parcului, dar și în incinta societăților rezidente.

În momentul incinerării propriu zise, se degajă miros și fum pe perioade lungi de timp.

Probabil, capacitatea lor de procesare e mai mică decât ce intră pe poarta Parcului. Noi am întărit paza, dar nu putem interveni în afacerile firmei rezidente.

Însă putem lua niște măsuri, prin sesizări la Garda Națională de Mediu sau cea județeană, ceea ce am și făcut.

Din cauza acestor mirosuri, unii dintre angajații firmelor din apropiere reclamă stări de vomă, usturime în gat, stări de rău.

Problemele acestea nu trebuie conștientizate doar la nivel de media și de Parc, trebuie să aibă un final și acesta este unul singur. Nu se poate continua la modul acesta.

Avem reclamații de la rezidenți, că sunt tulburări de funcționalitate la ei, oamenii își iau concedii medicale, au probleme în desfășurarea activității.

Am văzut imaginile publicate de dumneavostră și pot să confirm că situația este reală. Pe mine nu mă interesează politica, sunt cu mandatul pe masă. Această situație trebuie rezolvată“, spunea directorul Parcului Industrial Brazi.

CITEȘTE AICI ARTICOLUL COMPLET PUBLICAT DE DIGI 24

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. Tot ce distruge natura si fiintele, se antampla numai la ploiesti , ne omoara, cu praful tantarii ,gazele deseuri toxice, sub obladuirea.celor ce trebuiw.sa.vegheze sa nu se intample asa.cevaVrei o autorizatie la limita legii ,aici merge ex o spalatorie auto ,care spala masini la 1 m. de fereastra vecinului, care nu si,a dat acordul(legea cere distanta de.15m)Poate.acum sa.se.schimbe ceva, cu noii veniti la putere, ca primaria si protectia mediului sa,si schimbe naravul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk show Incomod. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții fonduri europene

Fie că vorbim de o afacere deja funcțională, pe care vrem să o dezvoltăm, fie că dorim să devenim...