fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

VIDEO. Precedent periculos făcut de primarul Adrian Dobre: nu pune în aplicare o hotărâre a Consiliului Local

Citește Și

- Reclamă -

Primarul Adrian Dobre dă naștere unui precedent periculos: nu pune în aplicare o hotărâre de consiliu local votată încă de pe data 16 februarie 2018! La acel moment, consilierii locali au votat bugetul municipiului Ploiești, proiect în care a fost prinsă și majorarea capitalului social de la Hale și Piețe cu suma de 18 milioane de lei, în vederea refacerii construcției Pieței Centrale. Nici până în ziua de astăzi, la aproape cinci luni de la acel moment, primarul nu a semnat ordinul pentru virarea banilor către Hale și Piețe, deși legea spune că trebuie să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local.

La momentul votării proiectului, în data de 16 februarie 2018, în Consiliul Local au fost ample discuții pe tema majorării capitalului social de la Hale și Piețe. Primarul Adrian Dobre și-a arătat atunci convingerea că Hale și Piețe nu va reuși să construiască piața până la finalul anului și să investească banii și susținea că majorarea capitalului va face doar ca suma de 18 milioane de lei să fie blocată în conturile Hale și Piețe. Edilul-șef a venit cu propunerea să fie dată o sumă mai mică, 10 milioane de lei, pe care Hale și Piețe să o folosească pentru demararea licitației, parțial. Consilierii locali i-au explicat atunci că legal Hale și Piețe nu poate demara o licitație pentru care nu are toți banii și nu îi poate explica unui posibil constructor că are garanția că va primi restul de bani de la Consiliul Local anul următor, întrucât Hale și Piețe nu poate angaja Consiliul Local la o astfel de cheltuială, relația de subordonare fiind fix invers (Hale și Piețe este o instituție subordonată Consiliului Local). Viceprimarul George Pană chiar i-a spus la acel moment primarului Adrian Dobre că există o fractură de logică în ceea ce spune: „Pe de altă parte, domnule primar, ați afirmat că anul acesta se vor investi 0 lei. Așa ați spus la un moment dat. Sau se vor cheltui, se pare. Păi atunci de ce mai propuneți 10 milioane dacă aveți certitudinea că nu se vor cheltui deloc? Este o fractură de logică în chestiunea asta”.

- Reclamă -

La votarea proiectului, consilierul local George Botez a venit la acel moment cu amendamentul de a se face o completare, prin care Hale și Piețe să poată folosi cele 18 milioane de lei doar pentru construirea pieței, și nu pentru alte investiții, Consiliul Local având astfel garanția că destinația banilor este clară. Amendamentul a trecut de votul Consiliului Local, deși consilierii PNL și cei PMP s-au abținut de la vot.

S-a trecut ulterior la votarea proiectului integral, care conținea și majorarea capitalului social al Hale și Piețe S.A. cu suma de 18 milioane de lei. Cu excepția celor doi consilieri PMP, care s-au abținut de la vot, toți cei 24 de consilieri locali prezenți în sală, inclusiv PNL, au votat proiectul. Așadar, decizia de majorare a capitalului social de la Hale și Piețe S.A. cu suma de 18 milioane de lei este asumată politic și de către PNL. Președinte PNL Ploiești este chiar Adrian Dobre, care la ora actuală nu respectă o decizie luată, în parte, inclusiv de partidul pe care îl conduce. Politic, la acel moment, este evident că Adrian Dobre, prin consilierii pe care îi conduce, și-a dat acceptul pentru ca banii să fie trimiși la Hale și Piețe, deși potrivit legislației în vigoare primarul nu participă la voturile Consiliului Local.

În cazul în care nu ar fi fost o decizie asumată politic, am fi văzut excluderi din partid, cum a fost cazul Paulicăi Drăgușin, care recent a votat proiectul privind regulamentul teraselor, promovat de PSD, în ciuda faptului că directiva politică de la PNL era ca proiectul să nu fie votat. Primarul Adrian Dobre a anunțat la acel moment că va propune excluderea Paulicăi Drăgușin pentru că nu a respectat directivele date la nivel de partid, dar până să apuce să facă acest lucru, aceasta a demisionat din partid.

- Reclamă -

Revenind la Hale și Piețe, exemplul Paulicăi Drăgușin este elocvent pentru a înțelege mai bine de ce majorarea capitalului social al societății a fost o decizie asumată de primarul PNL, prin consilierii locali din partidul său care au votat favorabil proiectul.

Dar la aproape cinci luni de la acel vot, Adrian Dobre nu a semnat ordinul de plată pentru virarea banilor. De-a lungul timpului a fost întrebat atât de consilieri, cât și de reprezentanții mass-media, de ce nu face acest lucru.

În cadrul unei ședințe de consiliu din data de 29 martie, consilierul local Paul Palaș l-a interpelat pe primar, întrebându-l dacă a semnat ordinul de plată privind transferul banilor către Hale și Piețe și dacă nu, când o va face. Primarul Adrian Dobre a răspuns scurt: „Nu am făcut acest lucru deocamdată și pe această temă am avut o discuție inclusiv cu domnul Pană, vă poate da detaliile respective”.

În luna mai, și reporterii ziarului Incomod l-au întrebat de ce nu pune în aplicare hotărârea de Consiliu Local, așa cum prevede legea.

- Reclamă -

„Acea hotărâre de Consiliu Local se va pune în aplicare în momentul în care municipalitatea va face toate formalitățile necesare în acest sens. Nu există niciun termen în care legea spune că trebuie pusă în aplicare o hotărâre de consiliu local, decât dacă în termenul hotărârii consiliului local există o astfel de precizare”, a răspuns Adrian Dobre.

Întrebat astăzi, 5 iulie, din nou, de ce nu a pus în aplicare hotărârea de Consiliu Local, Adrian Dobre a răspuns:

„În același timp, eu nu am venit să spun vreodată că nu voi vira banii respectivi, pentru că încă o dată vin și spun că îmi doresc ca acest proiect să se realizeze și să se realizeze cât mai repede și să treacă peste aceste situații juridice.”. Adrian Dobre a mai spus că înainte să vireze banii vrea ca problemele juridice să fie rezolvate, referindu-se la motivul pentru care până la această oră piața nu a putut fi demolată și anume că unul din comercianți este proprietar pe construcția pe care o are în interiorul pieței și refuză să accepte demolarea.

După ce reporterul Incomod i-a spus că membrii consiliului local și-au asumat răspunderea pentru decizia de a vira banii, Dobre a răspuns că „De mai multe ori consiliul local și-a asumat răspunderea pentru anumite hotărâri și s-au întâmplat anumite lucruri.”

Reporterul Incomod l-a întrebat pe primar dacă nu consideră că este o încălcare a legii faptul că nu pune în aplicare hotărârea de consiliu local, iar Dobre a răspuns: „Dar cine a spus că nu o pun în aplicare? V-am spus, așa cum nici Hale și Piețe nu poate să ne dea o dată certă la care rezolvă problema juridică și până când nu se rezolvă această problemă juridică, cred că este de datoria mea să fiu atent la modul în care se cheltuiește banul public, în mod eficient”.

Potrivit art. 68, alin. 1, litera b din Legea 215/2001 a administrației publice locale, „primarul asigură aducerea la îndeplinire a hotărârilor consiliului local. În situația în care apreciază că o hotărâre este ilegală, în termen de trei zile de la adoptare îl sesizează pe prefect”.

Cum nu vorbim despre o hotărâre ilegală, pe care Dobre să o fi sesizat Prefecturii, nu există niciun temei legal prin care Adrian Dobre să nu pună în aplicarea hotărârea Consiliului Local. Ba mai mult decât atât, legea administrației publice locale îl obligă să execute decizia luată de consilierii locali, aceea de a vira cele 18 milioane de lei către Hale și Piețe.

Viceprimarul George Pană și directorul Hale și Piețe Mariana Pepelea au organizat miercuri, 4 iulie, o conferință de presă în care l-au acuzat pe primarul Adrian Dobre că împiedică refacerea pieței centrale, pe de-o parte pentru că nu virează cele 18 milioane de lei, pe de altă parte pentru că nu semnează un ordin de demolare pe care îl are pe birou încă de luna trecută, pentru ca o parte din piață să fie demolată, cu excepția secțiunii unde se află comerciantul care refuză să plece. Cei doi au explicat că astfel nu s-ar mai pierde timp, până când s-ar ajunge la un consens și cu comerciantul respectiv, iar lucrurile ar începe să se miște, fie și parțial.

Adrian Dobre a organizat astăzi la rândul său o conferință de presă în care a susținut că nu semnează ordinul de demolare pentru că nu s-a rezolvat problema cu respectivul comerciant, și pentru că demolarea parțială ar costa conform autorizației 320.000 lei, în timp ce o estimare din anul 2015 arăta că demolarea completă ar costa 400.000 lei. Un alt motiv susținut de Dobre a fost acela că Hale și Piețe nu a venit cu nicio propunere, unde să fie mutați comercianții pe perioada lucrărilor.

Însă, soluția este găsită de foarte mult și a fost reamintită inclusiv în cadrul conferinței de ieri de la Hale și Piețe, și anume mutarea unor comercianți în parcarea de pe strada Griviței, iar o altă parte la etajul 1 al clădirii Halelor Centrale. În ciuda acestui lucru, Adrian Dobre susține că el nu a fost informat despre modul unde vor fi relocați comercianții. Reporterul Incomod i-a amintit lui Adrian Dobre în timpul conferinței despre varianta propusă de viceprimarul Pană și de conducerea Hale și Piețe, iar acesta a răspuns: „Există o diferențiere între comercianți, asta este o problemă, să-i muți cu mult timp înainte fără să știi un termen la care te poți apuca clar de o lucrare și a avea un termen în care să o finalizezi. S-ar putea ca acei comercianți, da, desființăm partea perimetrală și să stăm atunci doi ani, trei ani, patru ani, nimeni nu va știi cum se va finaliza acel proces pe care înțeleg că-l are Hale și Piețe cu unul din cei care înțeleg că sunt proprietari în construcția respectivă, iar ceilalți comercianți vor sta în continuare acolo.”.

Vezi mai jos răspunsul complet al primarul Adrian Dobre când a fost întrebat, din nou, de ce nu pune în aplicare hotărârea consiliului local:

https://streamable.com/o75ne

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut