Premierul Florin Cîțu a declarat luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că de la 1 iunie se poate discuta „despre revenirea la normalitate”. Până atunci, va fi constituit un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la acea dată. 

Premierul a mai spus că până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate. Acesta a mai precizat că pașaportul COVID, sau certificatul verde, nu se va aplica în România pentru deschiderea economiei și a turismului.

Declarațiile premierului Florin Cîțu:

*Este foarte important să înțelegem măsurile luate și să vedem ce facem în perioada următoare.

*Cerusem o analiză de la supermarketuri referitoare la ce se întâmplă cu traficul în timpul zilei, la fiecare oră și voiam o analiză care se ia în calcul și contextul. Analiza durează mai mult, dar vom avea și această analiză.

*Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate.

*Campania de vaccinare: în lunile aprilie și mai vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și, în scenariul optimist, 6 milioane vaccinate.

*Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitatea.

*Este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

*Așa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze.

*Am ajuns într-o zonă de platou în ceea ce privește infectările. Pe București avem o stabilizare în ultimele zile. În județul Timiș scade. Măsurile pe care le-am luat dau rezultate. Să aveți răbdare.

*1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu înseamnă o deschidere 100%.

*Acest comitet va include toate ministerele. Mă gândesc să includem și asociații și patronate. Avem timp să pregătim deschiderea. Și am arătat clar că atunci când ai discuții rezultatele sunt bune.

*Aveți încredere că vom trece peste această perioadă. Este același mesaj pe care îl transmite și președintele Klaus Iohannis. Vaccinarea este singura soluție.

*Mai exact vom vedea după întâlnirea comitetului care vor fi măsurile. Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură.

*În România nu se va aplica certificatul verde, românii urmând să meargă fără acesta în vacanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here