Consiliul Județean Prahova s-a întrunit miercuri, 10 aprilie, în cadrul unei ședințe de îndată pentru a dezbate un proiect de Hotărâre care privea prelungirea contractului cu Veolia Energie.

În timpul dezbaterii președintele Consiliului Județean,  Bogdan Toader, a făcut un anunț critic în ceea ce privește viitorul termoficării.

Liderul executivului județean a anunțat că în acest moment există două variante și anume: fie acceptarea tarifului de 340 lei, fără TVA, fie ploieștenii vor rămâne fără apă caldă și căldură. Totodată, Toader a anunțat că, în cazul în care municipalitatea ploieșteană va accepta ca prețul gigacaloriei să fie de 340 lei, fără TVA, Primăria Ploiești nu va avea de unde să susțină subvenţia chiar dacă Consiliul Județean Prahova o va sprijini cu aproximativ 10 milioane de lei. Asta pentru că, în urma calculelor făcute, executivul ploieștean ar trebui să aloce un buget de aproximativ 80 milioane lei!

”Tariful va fi de 237 lei, plus TVA, pentru o perioadă de câteva luni de zile. Această perioadă se va încheia în momentul în care ANRE va aproba noua formulă de calcul a tarifului. Estimarea oferită de operatorul Veolia pentru acest tarif este undeva 01.07-01.08. La acest tarif de 237 lei  se adaugă sigur ratrapajul, care este în acest moment de 40 milioane lei, datorie certă, asumată de Primăria Ploiești și care, în funcție de perioadă, se identifică asupra tarifului cu o cifră. Dacă este în trei ani, este de 30,88 lei, dacă este în doi ani și jumătate este 38 lei, iar dacă vorbim de doi ani este de 46 lei. Această cifră se adaugă la 237 lei din acest moment. Ulterior, se va adăuga la tariful rezultat din noua formulă de calcul a gigacaloriei. Dacă formula va duce să fie prețul de 310 lei fără TVA, să presupunem, așa cum au existat estimări din partea celor de la Veolia, estimări pe care domnul primar a uitat să le menționeze, se va adăuga 30,88 lei, 38 lei sau 46 lei și la toată această sumă se va adăuga TVA. Astfel tariful cu TVA va fi unde 400 lei-410 lei. (…) Noi putem ajuta Primăria Ploiești cu o sumă de bani astfel încât dumnealor să plătească subvenția. Suma este undeva în jurul cifrei de 10 milioane lei, 12 milioane lei.  Pentru o corectă informare a dumneavoastră, dacă tariful acum este 186 lei, fără TVA, și va ajunge la 340 lei, diferența de 160 lei pe care ar trebui să o subvenționeze, înseamnă că Primăria ar trebui să aloce undeva la 73 milioane lei, 75 milioane lei sau undeva la 80 milioane lei, sumă pe care din ce știu eu nu o are”, a susținut Bogdan Toader, președintele CJ Prahova.

 

1 COMENTARIU

  1. Consiliul local poate sa infiinteze / desfiinteze regii de interes local dupa bunul plac (desi interesul cetatenilor trebuie sa primeze ) . Dar , are obligatia morala sa lase cetatenii sa se debranseze liber de la sistemul centralizat de incalzire si apa calda . Cetateanul este cel care trebuie sa decida cu ce se incalzeste pe baza unei analize de cost personale / de familie . Primaria si consiliul local trebuie sa inceteze sa decida in locul cetateanului si pe banii acestuia . Nu mai tineti cetatenii de la bloc captivii unui sistem ineficient si tilharesc . Este stiut faptul ca multi locatari de la bloc nu isi permit sa achite costul de functionare a unei societati ordinare care furnizeaza agent termic . Este stiut faptul ca diferenta de bani pe care nu o pot achita cetatenii din buzunar o achita administratia locala ….tot din banii cetatenilor ploiesteni . In acest fel administratia locala incurajeaza existenta unei societati care nu poate trai intr-un mediu economic liber in care functioneaza cererea si oferta . Incetati odata cu interventiile imbecile in economia libera .

    In ceea ce priveste ANRE ; este o institutie aproape inutila . Intr-o economie in care institutiile statului nu intervin in economie ( sau inervin extrem de putin ) o astfel de institutie nu isi are rostul .

    Constat cu mihnire si scirba faptul ca , in multe situatii , chiar cei ce se declara liberali aplica metode socialiste . Lasai economia sa functioneze pe principiul cereri si ofertei . Lasati lucrurile sa se petreaca sa cum este firesc si natural .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here