fbpx
joi, septembrie 28, 2023
26.8 C
Ploiești
spot_img

VIDEO: Primăria Ploiești, în colaps financiar! Contre între consilierul Gheorghe Sârbu și primarul Adrian Dobre

Citește Și

- Reclamă -

Primăria Ploiești trece din nou printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Lucrurile nu au arătat bine încă de la începutul anului, atunci când municipalitatea a pornit cu un deficit de aproximativ 50 milioanele lei. Însă, cum acest lucru nu era suficient, acum Ploieștiul a mai pierdut mai bine de 20 de milioane din cauza pandemiei de coronavirus, conform calculelor prezentate la şedinţa din această săptămână a Consiliului Local.
Reprezentanții administrației publice locale au susținut că sursele de venituri au scăzut acum şi cu 50% faţă de cele prognozate, făcând extrem de dificilă asigurarea lichidităţilor şi plata ratelor.

Acest lucru a făcut ca executivul ploieștean să se afle în imposibilitatea de a nu mai plăti ratele la bănci, în prezent existând o restanță de două luni la EximBank.

- Reclamă -

Drept urmare, pentru a evita neplata ratelor și la un credit făcut de Primăria Ploiești la BCR, primarul Adrian Dobre a propus în ultima ședință a Consiliului Local Ploiești un proiect de Hotărâre privind amânarea ratelor la această bancă.

Hotărârea adoptată joi de Consiliul Local Ploieşti, însă nu fără a exista tensiuni, a stabilit o perioadă de graţie de şase luni pentru creditul BCR, în urma negocierilor purtate cu banca.

Totuși, perioada de grație vine la pachet cu o creştere cu circa 32.000 de euro a sumelor totale pe care municipalitatea va trebui să le achite.

- Reclamă -

Acesta a fost motivul pentru care consilierul local PNL Gheorghe Sârbu a propus în timpul dezbaterilor amânarea proiectului de hotărâre.

„Ni se spune că nu sunt bani, dar văd că la rectificarea bugetară s-a trecut o sumă de un milion de lei pentru o consultare, din trei propuneri să alegem una pentru 2022. La EximBank avem două rate neplătite, n-am achitat nici pe martie nici pe aprilie. Aș vrea să știu și eu de ce nu au fost plătite”, a reclamat consilierul Sârbu.

Intervenția liberalului i-a șocat pe consilierii PSD și ALDE, dat fiind faptul că proiectul fusese iniţiat de primarul Adrian Dobre, colegul său de partid.

În schimb,propunerea a fost susţinută de un alt consilier liberal, Gheorghe Popa, care a argumentat că municipalitatea urmează să primească în câteva zile o sumă importantă de bani de la Telekom, în urma unui litigiu câştigat şi a eşalonării convenite în această primăvară.

- Reclamă -

Consilierul local ALDE Paul Palaş, preşedintele comisiei interne de buget-finanţe, a explicat faptul că bugetul pe 2020 era încă de la început unul de avarie.

„În luna februarie, când am adoptat bugetul, el a plecat din start cu un deficit de 50 de milioane de lei. Ştiţi foarte bine că nu avem sumele acoperite în totalitate pentru TCE, nu avem sumele toate pentru SGU, nu avem sumele pentru salubritate, fiindcă nu am putut să previzionăm venituri mai mari la nivelul cheltuielilor pe care considerăm că le vom avea. Pentru subvenţie, avem 21 de milioane (n.r. alocate) şi avem deja facturi emise de 40 de milioane. În plus faţă de aceste lucruri pe care le cunoşteaţi deja, vă informez că în martie, aprilie şi mai, din cotele din impozitul pe venit ce ni se cuveneau conform bugetului pe care noi l-am adoptat, în fiecare lună trebuia să încasăm 20 de milioane de lei, iar în realitate în fiecare lună am încasat 17 milioane de lei. Asta înseamnă că noi suntem deja pe un deficit de 9 milioane de lei în trei luni de zile din IVG (n.r. Impozit pe Venit Global), Dumnezeu ştie ce va fi mai încolo”, a precizat consilierul Paul Palaș.

În completare, primarul Adrian Dobre a declarat că scăderile din IVG au fost mai degrabă mai aproape de 14 milioane de lei.

„Este o realitate cu care ne confruntăm. Cred că domnul Sârbu, care este de atâta timp în Consiliul Local, a votat acele credite pe care noi le plătim astăzi. Asta ca prim aspect. De asemenea, ar trebui să ştie la ora actuală care sunt încasările. Domnul Palaş a prezentat încasările din IVG, aş spune că sunt corecte mai puţin cele pentru luna martie. Noi în luna martie încasam între 22 şi 24 de milioane de lei, iar acum am încasat cu aproape 8 milioane mai puţin. Dar vrea să vă spun altceva, din taxe şi impozite locale noi am încasat în luna ianuarie 10 milioane, în februarie aproape 15 milioane, în martie aproape 20 de milioane şi în luna aprilie am încasat 3 milioane de lei. Deci problema noastră în momentul de faţă este legată de cash flow. O să sosească şi raportul Curţii de Conturi, în care ni se atrage atenţia să plătim, astfel încât să nu creăm penalităţi suplimentare pentru neplata la termen. Trebuie să fim foarte atenţi cu aceste aspecte. Într-adevăr, pentru bănci aveam oricum trei luni de zile la final de an care nu au fost bugetate de la început, pentru că astea sunt veniturile. Nu avem cum să suplimentăm la infinit şi să umflăm un buget pe nişte date incerte, mai ales într-o perioadă ca aceasta, ar fi o inconştienţă. De aceea, orice lună câştigată prin amânarea acestor rambursări ne dă posibilitatea achitării unor restanţe pe care le avem şi care pot genera ulterior penalităţi”, a declarat primarul Adrian Dobre.

În cele din urmă, după intervenţia primarului şi a consilierilor de la PSD şi ALDE, care au susținut inițiativa edilului, propunerea de prorogare a fost retrasă de consilierul Gheorghe Sârbu, iar proiectul de hotărâre a fost votat cu 26 de voturi favorabile din tot atâtea posibile.

https://www.youtube.com/watch?v=CwxKFeLmcxM

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un cetăţean turc a căzut dintr-o maşină aflată în mers pe autostrada A1. Poliţiştii încearcă să afle cum s-a produs incidentul

Un bărbat, cetăţean turc, a fost dus de urgenţă la spital, joi, după ce a căzut dintr-o maşină aflată...