fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

VIDEO. Primarul Adrian Dobre cere sancțiuni pentru Rosal! Ședință cu RASP și ADI Deșeuri, pe tema nerespectării contractului de colectare deșeuri

Citește Și

- Reclamă -

Primarul Adrian Dobre continuă să critice operatorul de salubritate și să ceară să fie luate măsurile prevăzute în contractul semnat cu ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Deșeuri Prahova! Acest lucru s-a întâmplat și săptămâna trecută, când primarul Dobre a explicat cum municipalitatea pierde bani din cauza operatorului de salubritate iar astăzi, 10 iulie, a anunțat în cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-mediei că săptămâna aceasta va avea o ședință comună cu reprezentanții Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești și cu cei ai ADI Deșeuri pentru a discuta despre aceste nereguli.

De precizat este faptul că în Ploiești Rosal intervine în baza a două contracte. Unul din contracte este încheiat cu ADI Deșeuri și, în baza acestuia, operatorul de salubritate colectează deșeurile de la platformele de colectare din 36 de localități din Prahova, inclusiv din Ploiești, dar și din zona adiacentă platformelor. Monitorizarea serviciilor prestate de Rosal în baza acestui contract este realizată de către ADI Deșeuri. Cel de-al doilea contract este încheiat direct cu municipalitatea, iar primăria alocă în baza acestui contract trei milioane de lei lunar pentru curățenia căilor publice. Prestarea serviciilor din contractul pentru CCP (curățenie căi publice) este monitorizată de Regia Autonomă de Servicii Publice (RASP) Ploiești.

- Reclamă -

Prin contractul încheiat cu ADI Deșeuri, Rosal are obligația de a semna contracte cu locuitorii localităților din asociație, care să achite contravaloarea serviciului de ridicare a gunoiului. Edilul-șef a anunțat că Rosal nu a încheiat contracte cu toți locuitorii Ploieștiului, aproximativ un sfert din populație neplătind acest serviciu la ora actuală.

În ciuda acestui lucru, chiar și cei aproximativ 50.000 de locuitori care nu au contract aruncă gunoaie și o fac pe domeniul public, întrucât nu au pubele. Rosal vine și colectează gunoaiele, dar le consideră ca fiind deșeuri municipale și facturează primăria în baza contractului de curățenie căi publice. În mod normal, Rosal trebuia să pună la dispoziția municipalității o listă cu cei care nu au semnat contracte de colectare deșeuri, iar municipalitatea să-i taxeze prin SPFL. Adrian Dobre spune însă că Rosal nu a făcut acest lucru si prin urmare primăria nu poate recupera banii de la cei care nu plătesc.

Adrian Dobre a declarat astăzi, din nou, că activitatea operatorului de salubritate are foarte multe inadvertențe în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere și colectarea selectivă, motiv pentru care a solicitat o ședință alături de reprezentanții RASP, în prezența celor de la ADI Deșeuri, pentru a planifica aceste lucruri despre condițiile contractuale pe care le are operatorul de salubritate și indicatorii de performanță pe care acesta ar trebui să-i respecte, în raport cu cheltuielile pe care le are municipalitatea prin contractul de CCP (video jos).

- Reclamă -

Adrian Dobre a reamintit că un număr foarte mare de cetățeni nu are contract și spune că trebuie văzut și care este punctul de vedere al celor de la ADI Deșeuri vizavi de această situație, întrucât în opinia sa este vorba despre o activitate necorespunzătoare de colectare a deșeurilor menajere, drept pentru care din ce în ce mai multe străzi și intersecții au început să devină centre de abandonare a deșeurilor, iar acest lucru este inadmisibil. Dobre mai spune că în urma acestor discuții vor fi aplicate măsurile stabilite prin contract.

Pe lângă lista persoanelor fizice care nu au încheiat contracte de colectare a deșeurilor, primarul Adrian Dobre a anunțat marți, 10 iulie, că i-a solicitat operatorului de salubritate în repetate rânduri și lista cu agenții economici care nu au un astfel de contract. Acesta a făcut referire și la zona centrală a orașului, unde platformele de colectare deșeuri menajere sunt tot timpul pline și spune că în aceste zone ar fi necesară colectarea de trei ori pe zi, pentru că apar probleme și că vara lucrurile sunt mai mult decât inacceptabile, din prisma căldurii.

Deși s-a zvonit că intenția primăriei Ploiești este de a ieși din contractul semnat cu ADI Deșeuri, primarul Adrian Dobre spune că cel puțin deocamdată nu se pune problema acestui lucru. Primarul spune că operatorul are niște obligații contractuale și că sunt prevăzute măsuri foarte clare care pot fi luate împotriva acestuia atunci când nu respectă contractul. În contractul cu ADI Deșeuri sunt prinse 36 de primării, iar Dobre spune că are informații că Ploieștiul nu este singura localitate care a sesizat o serie de probleme.

„Nu se pune problema ieșirii din ADI cel puțin deocamdată, pentru că acolo am avut și o serie de beneficii, dar avem și o serie de obligații pe care trebuie să le respectăm, asumate prin hotărâri de Consiliu Local. Noi vorbim aici de modul în care operatorul își desfășoară activitatea, cel puțin în municipiul Ploiești și dacă sunt și alți primari care vor să se alăture demersului, cu siguranță va trebui luată o decizie și o măsură”, a mai declarat Adrian Dobre.

- Reclamă -

Drept dovadă că articolele noastre cu privire la operatorul de salubritate care nu își face treaba conform obligațiilor din contract sunt corecte, iată că și primarul s-a plâns, cel puțin în ultima perioadă, atât de activitatea Rosal, cât și de cea a RASP, instituția care monitorizează activitatea operatorului. În plus, locuitorii sesizează aproape zilnic redacției noastre astfel de nereguli, sesizările fiind o dovadă în plus a faptului că activitatea operatorului de salubritate lasă de dorit. În ciuda acestor nereguli vizibile

 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

pentru oricine merge prin oraș, RASP a dat în ultimii doi ani și jumătate doar două avertismente operatorului. Printr-un răspuns oferit redacției Incomod (foto dreapta), RASP spune că din ianuarie 2016 până în prezent a aplicat operatorului de salubritate două avertismente, unul în data de 8 august 2016, pentru necolectarea la timp a deșeurilor menajere din zona centrală, Piața Victoriei, iar cel de-al doilea în data de 18 mai 2018, pentru necolectarea la timp a deșeurilor menajere din cartierul Triaj.

La RASP, director tehnic este Vasile Ionescu, care de altfel a și semnat răspunsul trimis redacției noastre cu privire la sancțiunile date către Rosal. Vasile Ionescu a fost director general RASP, până ce Raul Petrescu a venit la conducerea instituției, în noiembrie anul trecut. Este de notorietate apropierea dintre directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță, și directorul tehnic RASP, Vasile Ionescu. Drept dovadă, reamintim că într-un denunț făcut de un inspector RASP la DNA, acesta a spus că a fost amenințat cu bătaia de directorul Rosal Cătălin Ioniță, martor fiind Vasile Ionescu, atunci când a vrut să sesizeze nereguli ale operatorului de salubritate.

„Atât eu cât și alţi colegi am fost daţi afară din curtea Rosal de către directorul loniță când încercam să mergem în control la schimbul 2, deoarece dânsul supraveghea personal deszăpezirea și noi puteam vedea cum se trec mai multe maşini decât în realitate. Într-o seară la ora 23 l-a sunat în prezența mea pe dl. Director lonescu și i-a spus textual: -” Sile, ia-l pe prostul ăsta de aici că ți-l bat rău”.”, a scris inspectorul RASP în denunț.

„Toate aceste presiuni ce se fac asupra inspectorilor sunt girate de dl. Director tehnic lonescu Vasile, ce ocupă de aproape 1 an funcţia de Director General interimar al RASP Ploieşti.”, mai scria la momentul respectiv inspectorul RASP în denunțul formulat la Direcția Națională Anticorupție.

Citește aici denunțul integral!

În același denunț este vizat și primarul Adrian Dobre ca fiind unul din cei care protejează interesele Rosal și ale directorului societății Cătălin Ioniță. Cu toate acestea, este a doua oară în două săptămâni când Dobre critică public activitatea operatorului de salubritate și cere să fie aplicate sancțiunile prevăzute în contractul cu ADI Deșeuri. Întâmplător sau nu, după ce primarul a început să atace Rosal, Cătălin Ioniță a fost văzut astăzi, 10 iulie, intrând în biroul viceprimarului Cristian Ganea. Potrivit unor surse, Cătălin Ioniță este disperat că își pierde sprijinul din partea PNL, ca urmare a criticilor pe care primarul, care este și președinte PNL Ploiești, i le aduce săptămânal și încearcă acum să obțină sprijin din partea PSD, motiv pentru care a mers la viceprimarul Ganea, care este președinte PSD Ploiești.

Vezi mai jos declarația integrală a primarului Adrian Dobre cu privire la motivele pentru care este nemulțumit de activitatea Rosal:

https://streamable.com/kbsgt

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Primăria Ploiești cumpără 150 de urne de votare

Primăria Ploiești a lansat proceduri de achiziție pentru a cumpăra urne de votare, dar și pentru organizarea secțiilor de...
Sari la conținut